چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

غفلت از مراقبت‌های بهداشتی با توسعه فناوری‌های نوین


غفلت از مراقبت‌های بهداشتی با توسعه فناوری‌های نوین

خلق و ابداع تجهیزات و وسایل نوین معمولا با نیاز انسان‌ها به وجود می‌آید و این نوآوری‌ها برای زندگی بهتر به کمک ما می‌آیند، اما در برخی موارد عدم اطلاع‌رسانی دقیق در استفاده …

خلق و ابداع تجهیزات و وسایل نوین معمولا با نیاز انسان‌ها به وجود می‌آید و این نوآوری‌ها برای زندگی بهتر به کمک ما می‌آیند، اما در برخی موارد عدم اطلاع‌رسانی دقیق در استفاده از این تجهیزات به جای ایجاد زمینه برای راحتی، موجبات مشکلات بعدی را فراهم می‌آورد. آنچه باعث شد تا این مقاله را بنگارم، قدرشناسی از دقت نظر و مراقبت مسوولانه سرکار خانم به «رامی‌سر» میهماندار پرواز شماره ۵۷۹ مورخ ۱۸/۱۱/۱۳۸۷هواپیمایی آسمان به مقصد مشهد مقدس بود. در این پرواز در کنار من زوج جوانی که منتظر کودک آینده بودند، نشسته بودند. سرمیهماندار در راستای ایفای مسوولیت خود با این دو جوان وارد گفتگو شد...

- سر میهماندار خطاب به عروس جوان: «شما باردار هستید؟»

- عروس جوان: «بله»

- سر میهماندار: «چند وقتتونه؟»

- عروس جوان: «۷ ماهه»

- سر میهماندار: «در مورد سفر با هواپیما با این وضعیتی که دارید، اطلاعات دارید؟»

- عروس جوان: «بله با پزشکم هم در مورد مسافرتم با هواپیما مشورت کردم و ایشان گفته اشکالی نداره، فقط مراقب باش.»

- سر میهماندار: «با پزشک طب فضا هم مشورت کردی؟»

عروس جوان با تعجب به همسر جوانش نگاه کرد و گفت: «پزشک طب فضا کیست و کجا هست؟»

میهماندار با مهربانی توضیح داد که برای استفاده از هواپیما باید با پزشک متخصص طب فضا مشورت می‌کردی و توصیه کرد، بهتر است برای حفظ سلامت خود و کودک حتی الامکان تا زمان زایمان و حتی چند ماه بعد از آن نیز از هواپیما استفاده نکند.

این زوج نیز از حسن برخورد و توضیحات دلسوزانه ‌ایشان سپاسگزاری کردند.

من که نا خواسته مُفاهمه سرمیهماندار و زوج جوان را گوش می‌دادم، جرقه‌ای در ذهنم زد و پس از مرور مفاهمه در فرصتی مناسب میهماندار را صدا زدم و ضمن سپاسگزاری از توجه‌ ایشان، پیشنهاداتی را به ‌ایشان ارایه نمودم، اما از آنجایی که‌ این پیشنهادات مستلزم تصمیم جمعی و ایجاد سازوکار قانونی است، دست به قلم بردم و نوشتم.

‌● ...و اما اصل مطلب

امروزه اکثر قریب به اتفاق کسانی که برای اولین بار صاحب فرزند می‌شوند، سعی می‌نمایند تحت نظر پزشک متخصص زایمان باشند تا بتوانند با آرامش فرزند خود را به دنیا بیاورند و در این مسیر زن و مرد با انگیزه تمام کتاب‌خوان و روزنامه‌خوان می‌شوند و سعی وافر دارند که چیزی از قلم نیفتد. در این وضعیت و در هنگام نیاز به سفر خانواده تلاش می‌نمایند علی‌رغم تنگنا‌های مالی، برای عروس خانم بلیت هواپیما تهیه نمایند تا ایشان با آرامش و سرعت به مقصد برسد. پیش از سفر نیز با پزشک متخصص مشورت نموده و به قول خودشان با مراقبت تمام سفر می‌نمایند. غافل از اینکه وسایلی چون هواپیما به جهت پرواز در ارتفاع بسیار بالا از سطح زمین خطرات فراوانی را برای مادر و جنین ایجاد می‌کند.

در کشور‌های توسعه‌یافته برای استفاده از هرگونه وسایل، دستورالعمل و راهبرد مرتبط و متناسب تهیه و در اختیار همه مراجعان به استفاده از این وسایل قرار می‌دهند.

چند پیشنهاد

اکنون که الحمدلله به برکت انقلاب اسلامی، ‌امکانات در اختیار همه مردم قرار گرفته، ضروری است مسوولین هواپیمایی جمهوری اسلامی ‌با همکاری وزارت بهداشت با تدوین و اجرای دوره‌هایی وی‍ژه در زمینه طب فضا برای پزشکان متخصص زنان و زایمان و پزشکان مسیر‌های هوایی، گامی‌دیگر در ارایه خدمت به مادران و حفظ سلامت کودکان و مادران بردارند، البته در کنار این کارها اجرای مواردی چند ضروری می‌نمایاند:

الف) ضرورت تهیه و تسلیم بروشورهای آگاهی رسانی در خصوص شرایط استفاده از هواپیما برای مادران باردار در دفاتر کلیه خطوط پروازی و در هنگام خرید بلیت برای بانوان.

ب) پس از برگزاری دوره آشنایی با طب فضا برای پزشکان لیست اسامی‌، آدرس و شماره ‌این پزشکان برای مراجعه و مشورت به همراه بروشور اطلاعات اشاره شده در اختیار مسافران قرار گیرد.

ج) ضروری است هماهنگی‌های لازم با کادر حفاظت فرودگاه‌ها برای اِعمال قانون به عمل آید و کادر مراقب بخش بانوان در صورت مشاهده بانوان باردار در هنگام بازدید بدنی برای حفظ سلامتی، از سوار شدن آنان بدون ارایه برگه تایید از مراجع و پزشک متخصص طب فضا جلوگیری نمایند.

بدیهی است پزشکان متخصص نیز از توصیه‌ها و تأییدات دلسوزانه‌ای که موجبات آسیب‌رسانی به مادران و فرزندان آینده ‌این مرز و بوم را فراهم می‌آورد، خودداری خواهند نمود.

عباس میرگلوی بیات

کارشناس برنامه‌ریزی و هماهنگی کمیسیون ملی آیسسکو در ایران