سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

این کتاب های خوردنی


این کتاب های خوردنی

این روزها در کتابفروشی ها برای نوزادان و خردسالان نیز قفسه هایی در نظر گرفته اند که انواع کتاب های لمسی, سخت, حمام و در آن به فروش می رسد تولید و تصویرگری این کتاب در نگاه اول ساده به نظر می آید, ولی ناشران نظری متفاوت دارند

این روزها در کتابفروشی‌ها برای نوزادان و خردسالان نیز قفسه‌هایی در نظر گرفته‌اند که انواع کتاب‌های لمسی، سخت، حمام و... در آن به فروش می‌رسد. تولید و تصویرگری این کتاب در نگاه اول ساده به نظر می‌آید، ولی ناشران نظری متفاوت دارند.

آنها معتقدند تصویرگری برای کودک زیر سه سال کار دشواری است، زیرا نخستین مفاهیم باید با رنگ و خطوط متفاوت به آنها آموزش داده شود.

به علاوه برای سلامت کودک مضر نباشد. درباره کتاب های خردسالان با چند ناشر فعال در این زمینه به گفت و گو نشستم.

● کتابی در سبد خانواده

خیلی ها از کتاب نخوان بودن مردم و خرید کم کتاب برای هدیه و قرار ندادن آن جزو وسایل ضروری خانه صحبت می کنند. اما راستش این حرف همه جا هم درست نیست، اگرچه آن را انکار هم نمی کنم؛ برای مثال بعضی خانواده ها در خرید سیسمونی چند کتاب حمام یا کتاب هایی از جنس فوم یا پارچه ای نیز می خرند یا پدر و مادرهایی که بعدها با مشکل حمام رفتن کودکانشان مواجه می شوند، کتاب حمام برایشان می خرند یا وقتی کودک با چشمان و حرکاتش به رنگ ها عکس العمل نشان می دهد و یک وسیله بازی مطمئن می خواهد که هم دیر خراب شود و هم ارتباطی بین او و آن وسیله و احتمالا مادر و پدرش ایجاد شود، کتاب های ضخیم و سخت در سبد خرید خانواده ها قرار می گیرد.

این کتاب ها به ظاهر خیلی ساده اند و تولید و منتشر کردنشان اصلا کار دشواری نیست، بخصوص الگوهای خارجی بسیار زیادی دارند، ولی ناشران نظرشان متفاوت است.

قبل از هر چیز بهتر است تعریفی از کتاب سخت داشته باشیم. محسن طاهری، مدیر فروش انتشارات پیک ادبیات، نشر خود را اولین تولیدکننده کتاب سخت در حدود سال های ۷۲ در ایران می داند و می گوید: «کتاب سخت، کتاب مصوری است که پاره نمی شود، تکه نمی شود، با دستمال خیس می توان آن را پاک کرد، والدین بدون نگرانی می توانند کتاب را به عنوان یک اسباب بازی در اختیار کودک قرار دهند و اگر کودک آن را در دهان برد، نگران نمی شوند. زیرا در چاپ این کتاب ها از مواد سربی استفاده نشده است و در نهایت این که سخت بودن آن قابلیت های دیگری غیر از کتابخوانی هم دارد. مثلا می شود با چند کتاب سخت مانند دیگر اسباب بازی ها خانه یا اشکال متفاوت دیگری ساخت.»

چنین تعاریفی برای اهالی کتاب آشناست، اما فریده خلعتبری، مدیر انتشارات شباویز، نظری متفاوت دارد. او اصلا کتاب های حمام یا کتاب های ضخیم را که در هر صفحه فقط تصویر یک حیوان یا یک وسیله دارند، واجد تعریف کتاب نمی داند. او به تعریف یونسکو از کتاب اشاره می کند و می گوید: «کتاب ماهیت ویژه و محتوای خاص دارد. نمی توان هر سرگرمی و بازی کاغذی و مجلد را کتاب دانست. تولید کتاب برای کودک پیش دبستانی، هم از نظر نوشتن، هم تصویرگری، هم صفحه آرایی و هم طراحی گرافیک بسیار دشوار است. کتاب باید مطلبی را آموزش دهد یا سیر داستانی خودش را داشته باشد.» با این حساب نظر ناشران درباره کتاب های مناسب خردسالان کاملا متفاوت می شود. اگرچه در هر صورت این کتاب ها یا شبه کتاب ها را بیش از هر جایی در کتابفروشی ها می شود پیدا کرد.

● دست و پنجه های نرم شده

در طول یک سال اخیر درباره گرانی کاغذ بسیار گفته و نوشته ایم. برای همین این موضوع را که از طرف ناشران مطرح می شود دیگر تکرار نمی کنیم، اما باید توجه داشت علاوه بر مشکل کاغذ، کتاب های کودکان زیر سه سال به سلفون، تکه پارچه ها یا پلاستیک ها، ابزاری برای تولید صوت، نوارها و... نیز نیاز دارند.

علی آقامیری که مدیریت انتشارات با فرزندان را به عهده دارد، درباره تولید دشوار کتاب های پارچه ای می گوید: «این کتاب ها را از نوزادی می توان استفاده کرد. ولی معمولا تنوع زیادی ندارند، چون دست ما از همه جهت برای تولید کتاب پارچه ای بسته است. یکی از عوامل، جنس پارچه هاست. کتاب پارچه ای که با هدف تقویت حس لامسه تولید می شود باید دارای بافت های گوناگون باشد. ولی خرید این پارچه ها بسیار گران تمام می شود. معمولا ناشران بزرگ دنیا هم کتاب های پارچه ای را به تولیدکنندگان چینی می سپارند، ولی حتی آنها هم با تولیدات چینی و کیفیت های پایین آن مشکل دارند.»

البته آقا میری، مشکل انتشاراتش را فقط در تولید کتاب پارچه ای نمی داند. انتشارات با فرزندان که زمانی کتاب حمام تولید می کرده، دیگر از این کار صرف نظر کرده است. او درباره علت قطع تولید کتاب حمام می گوید: «پلاستیک مورد استفاده برای این کتاب ها در ایران سمی است و وقتی در آب قرار می گیرند بوی بدی تولید می کنند. وارد کردن این پلاستیک هم برایمان مقدور نیست، زیرا فروش این کتاب ها به نسبت کم است و شرکت های تولیدکننده پلاستیک با مقدار کم به ما نمی فروشند.»

با توجه به این که کتاب حمام برای کودکی است که اولین آشنایی اش با اشیا از طریق دهان است، آقامیری که از سال ۶۷ در کار تولید کتاب کودک بوده، به خریداران کتاب های حمام سفارش می کند نخست کتاب را از بسته خارج کنند تا بوی مانده در پلاستیک ها از بین برود. سپس آن را مقداری در آب بگذارند و بعد در فضای آزاد قرار دهند. اگر پس از مدتی هیچ بوی بدی از آن خارج نشد، این کتاب به لحاظ پلاستیک استفاده شده، مشکلی ندارد.

غیر از مسائل تولید، معمولا ناشران کودک از توجه نشدن کافی به آنها تعجب می کنند، در حالی که معتقدند کتابخوانی باید از همین سنین کودکی در فرد نهادینه شود. طاهری از فقدان رویکردی برنامه ریزی شده برای حمایت از کتاب کودک شکایت می کند و می گوید: «در نمایشگاه های استانی هر بار که جا کم می آورند، مشکل مکان را با کاستن از فضای اختصاص یافته به ناشران کودک جبران می کنند. در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران نیز جای ما همیشه در چادرهای آلوده و نامرتب است. بنابر این ادعا درباره اهمیت دادن به ناشران کودک چندان واقعیت ندارد.»

● تولید ایرانی

اگر شما هم در کتابفروشی به کتاب های کودکان زیر سه سال دقت کرده باشید، متوجه می شوید بعضی از آنها کاملا خارجی هستند و گویا فقط در ایران تولید شده اند. بعضی هم کلمه های انگلیسی را یا حذف کرده اند و به جایش فارسی نوشته اند یا کتاب را دوزبانه به چاپ رسانده اند.

نکته این است وقتی مادری بخواهد به فرزندش کلمات جدید را با تصاویرش یاد بدهد، باید چیزی به او بیاموزد که در زبان و محیط زندگی او کاربرد داشته باشد. بعضی تصاویر چون در زبان اصلی شان تلفظ راحتی دارند برای کودک قرار داده شده است ولی همان تصویر در فارسی برای بچه یک یا دو ساله تلفظ بسیار سختی دارد یا بعضی تصاویر چون در کشور تولید شده کاربرد زیادی دارند به کار رفته، ولی در کشور ما آنچنان به کار نمی روند.

برای مثال کودکی که نخستین بار می خواهد کتابی درباره حیوانات بخواند چرا باید عکس زرافه، کرگدن، فیل و سوسمار ببیند؟ ما ایرانی ها در طول زندگی مان به طور عادی چند بار این حیوانات را هنگام سفر در جاده ها یا در پارک های وحش می بینیم؟ کودک ایرانی برای اولین بار کبوتر، گنجشک، ماهی، گربه، سگ و جوجه را می بیند. در اینجا تقسیم بندی طاهری که از کار تصویرگران ایرانی استفاده می کند و خود کتاب هایش را در داخل تولید می کند، در زمینه کتاب های آموزشی درست است که می گوید: «ما کتاب ها را دسته بندی می کنیم. وقتی کودک حیوانات آشنا در محیط زندگی اش را شناخت، نام حیواناتی را به او یاد می دهیم که ممکن است فقط در برنامه های کودک یا برنامه های مستند ببیند. بنابراین کتاب هایمان را به حیوانات اهلی، وحشی و دریایی تقسیم کرده ایم.»

با این شرایط لازم است تصویرگران ایرانی کار را به دست بگیرند تا هم از توانایی آنان استفاده شود، هم کتاب هایی متناسب با نیازهای کودکان مان به چاپ برسد. خلعتبری معتقد است: «تعداد تصویرگران خوب در این زمینه کم است و همان تعداد محدود را هم باید نگه داشت تا مبادا از دنیای کودکی شان دور شوند، زیرا با بالا رفتن سن، دوری از دنیای کودکانه بیشتر می شود.»

اما چرا تصویرگران رغبت کمتری به کار برای کودکان زیر سه سال نشان می دهند؟ مدیر انتشارات شباویز که تاکنون جوایز بین المللی زیادی را از آن تصویرگری های کتاب هایش کرده است، در پاسخ به این سوال می گوید: «یکی از عواملی که انگیزه کارکردن برای خردسالان را می گیرد، نادیده گرفتن تصویرگران است. بسیاری از تصویرگران پس از مدتی پیچیدگی هایی را وارد کار می کنند. در حالی که تصاویر خردسالان باید ساده باقی بماند. این مساله به ایران اختصاص ندارد. در دیگر کشورها نیز چنین مساله ای وجود دارد. اگرچه آنان کارهای تمیز و زیبا هم تولید می کنند.»

آقامیری هم ضمن انتقاد از تولید کتاب های فروش نرفته در دیگر کشورها که به دلیل رعایت نکردن کپی رایت براحتی در ایران به چاپ می رسد، می گوید: «تولید کتاب داخلی خردسالان هم کار دشواری است، زیرا تعداد تصویرگرانی که بتوانند با ملاحت و جذابیت و در عین سادگی برای کودکان کار کنند، در کشور ما بسیار کم است و اگر هم این توانایی را دارند، رغبتی به انجام چنین کارهایی ندارند.»

از تمام اینها که بگذریم هرساله غرفه کودک و نوجوان در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شلوغ است و کتاب یکی از وسایل دوست داشتنی برای کودکان است و این یعنی هنوز کتاب در سبد خانواده جای دارد و والدین برای خرید آن هزینه می کنند.

حورا نژادصداقت