یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

فناوری شبکه های تلفن همراه را بیشتر بشناسیم


فناوری شبکه های تلفن همراه را بیشتر بشناسیم

تلفن همراه دیگر به عنوان یک تلفن سیار محسوب نمی شود با حضور نسل های جدید و فراهم آوردن امکان برقراری ارتباط بین گوشی تلفن های همراه با وسیله های دیگر از طریق فناوری بلوتوث, گوشی های تلفن همراه به مرور جایگزین بسیاری از وسایل کنونی خواهد شد

تلفن همراه دیگر به عنوان یک تلفن سیار محسوب نمی شود؛ با حضور نسل های جدید و فراهم آوردن امکان برقراری ارتباط بین گوشی تلفن های همراه با وسیله های دیگر از طریق فناوری بلوتوث، گوشی های تلفن همراه به مرور جایگزین بسیاری از وسایل کنونی خواهد شد.کنترل وسایل مختلف خانه و حتی بهره گیری از گوشی تلفن همراه برای پرداخت پول به جای کارت بانکی امکان پذیر شده است اینک با گوشی های تلفن همراه می توان با چندنفر بازی کرد، تلویزیون تماشا کرد، موسیقی گوش کرد، به اینترنت متصل شد و از امکانات شبکه اینترنت پرسرعت بهره مند شد.ارسال پیام های متنی کوتاه، پیام صوتی و عکس توسط تلفن های همراه خیلی زود به کارهایی پیش پا افتاده بدل شد و در حال حاضر سازندگان این گوشی ها در پی فناوری پیشرفته تری برای نسل تازه گوشی ها هستند.ولی در آینده چه کارهای دیگری ممکن است با گوشی تلفن همراه انجام دهیم؟ آینده ای که در آن برقراری تماس تلفنی رایگان باشد دور نیست و در آن زمان درآمد شرکت های مخابراتی از طریق ارائه خدمات جانبی مانند بازی یا پخش برنامه تلویزیونی تامین خواهد شد. در این گزارش، نسل ها و فناوری های شبکه های تلفن همراه را مورد بررسی قرار داده ایم.

● شبکه های تلفن همراه نسل یک شبکه های AMPS

نخستین سامانه مخابرات سلولی جهان در سال ۱۹۸۳ در آمریکا با نام AMPS شروع به کار کرد، این سامانه که آنالوگ بود به تدریج در اغلب مناطق جهان مورد استفاده قرار گرفت و از آن به عنوان نسل اول مخابرات سیار یاد می شود.

● شبکه های تلفن همراه نسل ۲ شبکه های GSM و EDGE

شبکه های تلفن همراه که در سال ۱۹۹۰ در اروپا آغاز به کار کرد نسل دوم مخابرات سیار بود. در این شبکه ها زمان برقراری تماس با شبکه تا چندین ثانیه طول می کشد و سرعت آن بهKbps ۹/۶ محدود است. اما درGPRS زمان دسترسی، کمتر از یک ثانیه است و سرعت انتقال داده ها تا مرز kbps ۱۷۰ نیز می رسد. هم چنین سرعت انتقال داده ها درEDGE یکی دیگر از شبکه های گسترش یافته GSM، به kbps ۳۷۰ ارتقا یافته است. شبکه های سلولی نسل دوم مانند GSM، که فقط برای انتقال صوت مورد استفاده قرار می گیرد، دارای فناوری سوئیچ مداری است و شبکه های نسل ۵/۲ مانند GPRS، مدل گسترش یافته شبکه های نسل دوم است که از فناوری سوئیچ مداری برای انتقال صوت و از سوئیچ بسته ای برای تبادل داده استفاده می کند.

● مقایسه فنی شبکه های تلفن همراه

در نسل سوم سرعت انتقال اطلاعات به۲ تا Mbps ۱۰ و در نسل چهارم به ٠٢ تا Mbps٠٠١ خواهد رسید. به همین دلیل از دیدگاه کاربران شبکه های GSM، سرعت انتقال داده بسیار پایین، برقراری تماس بسیار دشوار و زمان آن طولانی است. از نظر فنی مشکل مربوط به خدمات بی سیم است که براساس سوئیچینگ مداری کار می کند. در بخش رابط هوایی سوئیچینگ مداری، در کل طول تماس، یک کانال ترافیکی کامل به مشترک اختصاص داده می شود. این در حالی است که در موارد ترافیک خوشه ای نظیر اینترنت، این کار بسیار ناکارآمد است. ولی در سامانه های سوئیچینگ بسته ای، یک کانال تنها در زمان مورد نیاز به کاربر اختصاص داده می شود و بلافاصله بعد از هر ارسال بسته ای، آزاد می شود بنابراین کاربران مختلف می توانند از یک کانال فیزیکی به طور مشترک استفاده کنند. فناوری بسته ای GPRS برمبنای سامانه GSM موجود برای رفع این مشکل ابداع شده است بنابراین کاربران GPRS از سرعت دسترسی و نرخ داده بالاتری برخوردار می شوند.

● نسل کنونی شبکه های مخابرات سیار سلولی

نسل کنونی شبکه های مخابرات سیار سلولی (نسل ۲) قابلیت ارسال اطلاعات «باند وسیع» را ندارد. با ظهور شبکه های سیار سلولی، پهنای باند تا حدودی افزایش یافته است. نسل سوم شبکه های مخابرات سیار سلولی، با استفاده بهینه از باند فرکانسی، پهنای باند مورد نیاز برای بسیاری از سرویس های «باند وسیع» امروزی را فراهم می کند که با استفاده از این فناوری رویای دسترسی به سرویس های «باند وسیع» در همه جا و در هر زمانی محقق می شود.

● طنین زنگ تلفن های همه کاره

رواج تلفن همراه تاثیر زیادی در نحوه رفتار استفاده کنندگان از این ابزار به وجود آورده است. تلفن همراه نحوه تعامل افراد با یکدیگر و نیز نحوه کسب و کار را تغییر داده و شغل های جدیدی ایجاد کرده است. اختراعات جدید نظیر تلفن همراه، از یک طرف مرهون پیشرفت فناوری و از طرف دیگر مرهون تعداد روزافزون محققان و پژوهشگران در زمینه های فناوری نو از جمله ارتباطات است که ارتباطات بی سیم نیز از این قاعده مستثنا نیست. تلفن همراه ابزار ارسال و دریافت اطلاعات است که منظور از اطلاعات می تواند صوت، تصویر، برنامه های رایانه ای، فیلم، ویدئو و یا حتی موقعیت جغرافیایی یک فرد شود. همه این موارد به داده های رایانه ای تبدیل و مخابره می شود. وسایل ارتباطی نظیر تلفن همراه برای ارتباط با یکدیگر به یک شبکه (network) نیاز دارد. این شبکه اعم از شبکه مخابراتی و شبکه داده است.

● سیستم های موبایل امروزی

سیستم های موبایل امروزی انواع مختلف ارتباط بدون سیم را فراهم می کند. در گذشته تنها ارتباط دستگاه موبایل از طریق امواج رادیویی با ایستگاه تلفنی مورد نظر بود اما هم اکنون امکان ارتباط یک دستگاه موبایل به صورت بی سیم با بسیاری از تجهیزات وجود دارد از جمله می توان به ارتباط بی سیم موبایل با رایانه، گوشی همراه، تلویزیون، استریو و چاپگر اشاره کرد.بسیاری از این ارتباط ها مرهون فناوری ارتباط بی سیم بلوتوث است، از طرف دیگر سرویس های روی موبایل هم به شدت متنوع شده است، دریافت تلویزیون از طریق تلفن همراه، دسترسی به اینترنت، انواع سرویس های وب و پست الکترونیکی و دریافت اطلاعات موقعیت جغرافیایی از طریق تلفن همراه از جمله این سرویس هاست.بنابراین می توان گفت عموم سیستم های مخابراتی و سیستم های رادیو تلویزیونی در حال هم گرایی است؛ به عبارت دیگر ارتباط ۳G ۲G WLAN RFID DVB GPS رادیو و بلوتوث همگی با تلفن همراه امکان پذیر شده است و در سال های آینده تمام ارتباطات اعم از شبکه های محلی تا شبکه های گسترده با استفاده از تلفن همراه امکان پذیر خواهد بود. بر همین اساس، هر کاربر به عنوان یک مشتری از طرف بنگاه های اقتصادی مورد نظر قرار می گیرد. فرض کنید به یک شهر جدید به صورت هوایی سفر می کنید، زمانی که از هواپیما خارج می شوید و تلفن همراه خود را روشن می کنید به عنوان یک مشترک جدید از طریق شبکه شناخته می شوید و از طرف تمام بنگاه های اقتصادی منطقه به عنوان یک مشتری بالقوه می توانید خدمات و آگهی دریافت کنید که می توان به رستوران ، فروشگاه ها و ادارات دولتی اشاره کرد. استفاده از تلفن همراه به عنوان پول الکترونیکی نیز زمینه ای است که به شدت در سال های آینده مورد نظر خواهد بود به عبارت دیگر با داشتن فناوری RFID پرداخت هایی نظیر پرداخت بلیت اتوبوس و پرداخت به فروشگاه ها برای خرید و فروش با استفاده از تلفن همراه امکان پذیر خواهد بود.

غفوری