جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

قضاوت درباره سریال «یوسف پیامبر ع » زود است


قضاوت درباره سریال «یوسف پیامبر ع » زود است

۹ هفته از آغاز پخش سریال «یوسف پیامبر ع » از شبکه اول سیما می گذرد و با وجود نقدهایی به این مجموعه تاریخی و مذهبی بعضی از کارشناسان و صاحب نظران قضاوت درباره چگونگی پرداخت سازندگان این سریال به ماجراهای زندگی این پیامبر بزرگ را منوط به پخش قسمت های بیشتری از آن می داند

۹ هفته از آغاز پخش سریال «یوسف پیامبر(ع)» از شبکه اول سیما می گذرد و با وجود نقدهایی به این مجموعه تاریخی و مذهبی بعضی از کارشناسان و صاحب نظران قضاوت درباره چگونگی پرداخت سازندگان این سریال به ماجراهای زندگی این پیامبر بزرگ را منوط به پخش قسمت های بیشتری از آن می داند.

حجت الاسلام مسعود ادیب (عضو هیات علمی دانشگاه مفید قم) معتقد است: سریال هایی مانند «یوسف پیامبر(ع)» که به زندگی یکی از پیامبران یا شخصیت های تاریخی می پردازند، نباید به نقل ماجراهای رخ داده منحصر شوند، چراکه این کار به یک معنا ارزش تاریخی ندارد. چون زوایای تاریخی ماجراهای رخ داده چندان روشن نیست. قرآن کریم هم به داستان پیامبران به عنوان نقل تاریخ نپرداخته است.

در این کتاب آسمانی نیز درباره زمان ها، مکان ها و موقعیت ها روشنگری نشده، بلکه روی پیام ها، برداشت ها تاکید شده است. این کارشناس مذهبی می افزاید: نکات اخلاقی، برداشت ها و دستورالعمل های زندگی حضرت یوسف(ع) برای همه انسان ها در همه دوران ها قابل استفاده است، بنابراین چنین مواردی باید در این سریال، محور قرار گرفته باشد البته برای قضاوت درباره مجموعه «یوسف پیامبر (ع)» از این زاویه هنوز زود است.

وی هشدار می دهد: در این سریال نباید قصه از طریق روایت های اسرائیلی راه پیدا کرده و قصه پردازی جای نکته پردازی های اخلاقی را گرفته باشد. وی می گوید: بعنوان مخاطب عام معتقدم که این سریال تاکنون جذابیت لازم را نداشته است.

در همین راستا; «محمدتقی فهیم»، منتقد و روزنامه نگار، درباره سریال «یوسف پیامبر(ع)» می گوید: با توجه به کم بودن اطلاعات موجود درباره زندگی این پیامبر بزرگ، نویسنده این سریال تلاش زیادی برای پرداخت به زندگی حضرت یوسف(ع) با توجه به رعایت اصول دراماتیک انجام داده، اما دیالوگ نویسی مطابق با موقعیت هریک از شخصیت ها صورت نگرفته است.

وی کارگردانی سریال «یوسف پیامبر (ع)» را آبرومندانه و در حد بضاعت سینمای ایران توصیف می کند. این منتقد درباره انتخاب بازیگران این سریال نیز به ایسنا می گوید: با تامل بیشتری بازیگران باید انتخاب می شد البته «محمود پاک نیت» (بازیگر نقش حضرت یعقوب(ع)») بازیگر ضعیفی نیست اما در چنین سریال استفاده از هنرپیشگان توانای دیگری به بهبود کیفیت کار کمک می کرد.

از سویی دیگر «جلیل اکبری صحت»، منتقد و روزنامه نگار، درباره سریال «یوسف پیامبر(ع)» اظهار می کند: دیالوگ نویسی به سبک کارگردان محترم این سریال (فرج ا... سلحشور) در «یوسف پیامبر (ص)» نکته واضح و مشخصی است. انگار همه شخصیت ها، یک شخصیت هستند. با توجه به آشنایی که با دیالوگ نویسی کارگردان محترم دارم، گویی همه شخصیت ها مثل ایشان حرف می زنند.

وی یادآور می شود: ساخت سریال «مردان آنجلس» از سوی سلحشور، امیدواری های زیادی را ایجاد کرد که قصه زندگی حضرت یوسف(ع) به گونه بهتری تعریف شود، چون زندگی حضرت یوسف(ع) با وجود برخورداری از مایه های بیشتری نسبت به داستان اصحاب کهف می توانست بهتر ساخته شود، اما شاید به علت مشورت نکردن با صاحبان اندیشه یا مردم، سریال «یوسف پیامبر (ع)» عقب تر از «مردان آنجلس» است.

این منتقد می افزاید: آقای کارگردان می تواند همه دیدگاه های ما را قبول نداشته باشد که حتما هم ندارد اما من به اندازه حق شهروندی ام، خواستم حرف بزنم.

این روزنامه نگار با اشاره به اظهارنظر سلحشور درباره دیدگاه های منتقدان در زمینه سریال «یوسف پیامبر (ع)» می گوید: به گفته کارگردان این مجموعه، منتقدان حق اظهارنظر درباره سریال «یوسف پیامبر(ع)» را ندارند و از فرضی که کارگردان محترم از جریان نقد کشور کرده، تشکر می کنم، چون وقتی درباره چیزی حرفی زده نشود، نشان دهند ه آنست که آن پدیده متعلق به یک نفر است.

از این که آقای سلحشور توانسته است، قصه بزرگ، دینی و عامی مانند زندگی حضرت یوسف(ع) را مال خود کند، جای تشکر و دست مریزاد دارد! وی در پایان اظهار می کند: به علت نوع نگاهی که در ساخت سریال حضرت یوسف(ع) بوده است و از این گونه اظهارنظرها مشخص می شود، به حضرت یوسف(ع) نگاهی شخصی شده است. البته به ما ربطی ندارد که بودجه آن از درآمد نفت و مالیات ما تامین شده است، همین که یک قصه شخصی میلیاردی در ایران ساخته شده است، جای خوشحالی دارد!