دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
مجله ویستا

حساسیت و عفونت اطراف ناخن از عوارض پدیکور است


حساسیت و عفونت اطراف ناخن از عوارض پدیکور است

پدیکور یا آرایش ناخن‌های پا، کاری است که معمولا خانم‌ها برای زیبایی ناخن‌های پای خود انجام می‌دهند. در پدیکور از رنگ‌ها، لاک‌ها و مواد شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود و موقع …

پدیکور یا آرایش ناخن‌های پا، کاری است که معمولا خانم‌ها برای زیبایی ناخن‌های پای خود انجام می‌دهند. در پدیکور از رنگ‌ها، لاک‌ها و مواد شیمیایی مختلفی استفاده می‌شود و موقع پاک کردن رنگ‌ها نیز حلال‌های شیمیایی ویژه‌ای به کار می‌رود.

متاسفانه کاربرد وسایل و مواد برای آرایش ناخن معمولا باعث عقب‌راندن و آسیب به پوسته‌های چسبیده به ابتدای صفحه ناخن که کوتیکول نام دارد، می‌شود. کوتیکول نقش محافظ ناخن را بر عهده دارد و بنابراین طبیعی است که این امر می‌تواند موجب عوارضی برای ناخن شود؛ برخی از رایج‌ترین این عوارض عبارتند از:

پارونیشیا یا التهاب چین‌های اطراف ناخن:

این عارضه گاهی با درد همراه است و می‌تواند به صورت حاد یا مزمن ایجاد شود. علت آن، آسیب به کوتیکول ناخن و نفوذ میکروب‌ها از جمله باکتری‌ها، قارچ و ویروس در زیر چین‌های اطراف ناخن و به وجود آمدن عفونت است که اگر مورد درمان و توجه قرار نگیرد، علاوه بر ترشحات چرکی و دردی که ممکن است ایجاد کند، می‌تواند موجب تغییر شکل و افتادن ناخن نیز بشود. در موارد شدید و طولانی‌شدن عفونت نیز ممکن است خطرات جدی‌تری فرد را تهدید کند. به همین دلیل، متخصصان پوست و مو توصیه می‌کنند از کندن کوتیکول ناخن پرهیز شود تا جلوی عوارض احتمالی آن گرفته شود. در غیر این صورت، باید به پزشک مراجعه و دستورات درمانی اجرا شود.

عفونت اطراف ناخن:

استفاده از لوازم فلزی و مواد شیمیایی و همین‌طور چسب‌ها و حلال‌ها می‌تواند باعث شکنندگی و پوسته‌پوسته شدن ناخن‌ها و حتی جدا شدن ناخن از بستر خود شود و از طرفی نیز می‌تواند باعث واکنش‌های حساسیتی در اطراف ناخن شود. علامت واکنش‌های حساسیتی یا اگزمای آلرژیک به شکل تورم، قرمزی و خارش بروز می‌کند و گاهی همراه ترشح است و عفونت هم ممکن است به آن اضافه شود. در این صورت، لازم است برای درمان به پزشک مراجعه و از به‌کارگیری مجدد این‌ مواد خودداری کنید.

دکتر عباس زمانیان

متخصص پوست و مو

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران