شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

پیشینه ی سیاست گذاری در بخش های نفت, گاز و پتروشیمی ـ بخش ٣


پیشینه ی سیاست گذاری در بخش های نفت, گاز و پتروشیمی ـ بخش ٣

سیاست های کلی نظام در بخش انرژی

سرویس مسائل راهبردی خبرگزاری دانشجویان ایران، پیش از این مجموعه کارگاه‌ها و مقالات متعددی در بررسی مفاهیم مهندسی نفت و سیاست‌های مدیریت و بهره‌برداری از مخازن نفت و گاز منتشر کرده است. حاصل مجموعه این بررسی‌ها تدوین ویرایش نخست جدول SWOT ( نقاط قوت و ضعف و فرصت‌ها و تهدیدها) بخش بالادستی نفت بود که پیش از این جهت استفاده و بررسی علاقه‌مندان منتشر شد. خوانندگان گرامی، می توانند گزارش مجموعه‌ی کارگاه‌ها و مقالات پیش گفته را در مجلات الکترونیکی که در بخش اخبار مرتبط این خبر آمده است، ملاحظه کنند.

گفتنی است سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران در مورد "انرژی" مصوب ۲۳/۱۰/۱۳۷۷ است که در تاریخ ۰۳/۱۱/۱۳۷۹ توسط مقام معظم رهبری تایید و طی شماره ۷۶۲۳۰/۱ مورخ۳/۱۱/۱۳۷۹ دفتر معظم له ابلاغ گردیده است.

● سیاست‌های کلان نظام در بخش انرژی

الف) سیاست‌های کلی نفت و گاز

- اتخاذ تدبیر و راهکارهای مناسب برای گسترش اکتشاف نفت و گاز و شناخت کامل منابع کشور.

- افزایش ظرفیت تولید صیانت شدة نفت متناسب با ذخایر موجود و برخورداری کشور از افزایش قدرت اقتصادی و امنیتی و سیاسی.

- افزایش ظرفیت تولید گاز، متناسب با حجم ذخایر کشور به منظور تأمین مصرف داخلی و حداکثر جایگزینی با فرآورده‌های نفتی.

- گسترش تحقیقات بنیادی و توسعه‌ای و تربیت نیروی انسانی و تلاش برای ایجاد مرکز جذب و صدور دانش و خدمات فنی ـ مهندسی انرژی در سطح بین‎الملل و ارتقاء فن‎آوری در زمینه‌های منابع و صنایع نفت و گاز و پتروشیمی.

- تلاش لازم و ایجاد سازماندهی قانونمند برای جذب منابع مالی مورد نیاز (داخلی و خارجی) در امور نفت و گاز در بخش‌های مجاز قانونی.

- بهره‌برداری از موقعیت منطقه‌ای و جغرافیایی کشور برای خرید و فروش و فرآوری و پالایش و معاوضه و انتقال نفت و گاز منطقه به بازارهای داخلی و جهانی.

- بهینه‌سازی مصرف و کاهش شدت انرژی.

- جایگزینی صادرات فرآورده‌های نفت و گاز و پتروشیمی به جای صدور نفت خام و گاز طبیعی.

ب) سیاست‌های کلی سایر منابع انرژی

- ایجاد تنوع در منابع انرژی کشور و استفاده از آن با رعایت مسائل زیست‌محیطی و تلاش برای افزایش سهم انرژی‌های تجدیدپذیر با اولویت انرژی‌های آبی.

- تلاش برای کسب فن‎آوری و دانش هسته‌ای و ایجاد نیروگاه‌های هسته‌ای به منظور تأمین سهمی از انرژی کشور و تربیت نیروهای متخصص.

- گسترش فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقاتی در امور انرژی‌های گداخت هسته‌ای و مشارکت و همکاری علمی و تخصصی در این زمینه.

- تلاش برای کسب فن‎آوری و دانش فنی انرژی‌های نو و ایجاد نیروگاه‌ها از قبیل بادی و خورشیدی و پیل‌های سوختی و زمین گرمایی در کشور.