جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

از تکدی گری تا بزهکاری


از تکدی گری تا بزهکاری

تکدی گری یکی از آسیب های اجتماعی است که متاسفانه جامعه ما نیز دچار آن شده است . متکدیان افرادی هستند که بدون هیچ گونه زحمت قابل توجهی به کسب در آمد می پردازند. البته نحوه برخورد …

تکدی گری یکی از آسیب های اجتماعی است که متاسفانه جامعه ما نیز دچار آن شده است . متکدیان افرادی هستند که بدون هیچ گونه زحمت قابل توجهی به کسب در آمد می پردازند. البته نحوه برخورد با تکدی گران در جوامع متفاوت است و بیشتر به فرهنگ آن جوامع بستگی دارد. با این حال در جامعه ایرانی که غالبا جامعه احساسی است و دین مبین اسلام نیز تاکیدات ویژه ای بر رفتار انسانی با مسکینان دارد به نحوی معضل تکدی گری پیچیده و بغرنج شده است . البته تکدی گری در اسلام نیز کاملا امر مذمومی است و آیات و روایات متعددی بیکاری و سربار جامعه شدن را نکوهش می کنند اما به هر حال در ذهن بسیاری از ایرانی ها تفکیک در خصوص افراد مستحق و متکدیان سخت است و همین امر بسیاری از شهروندان را در برابر خواسته های متکدیان خلع سلاح می کند .

با این حال اغلب جامعه شناسان معتقدند تکدی گری تاثیرات منفی بسیاری بر اجتماع دارد. متکدیان که بدون ارائه هیچ کار و خدمتی برای دیگران از آنها چشمداشت کمک و توقع پرداخت پول را دارند آثار و عوارض مختلفی در جامعه دارد، طبیعت وجود گدا علاوه بر زشت کردن چهره شهر و به جا گذاشتن تاثیرات روحی و روانی بر افراد می تواند عامل مهمی در تن پروری، کاهلی و گرایش به بی علاقگی به کار و تلاش باشد. یک متکدی بتواند بدون زحمت و دردسر از یک صبح تا شام صدها هزار تومان به جیب بزند و وقتی در پس پرده باندهایی باشد که افراد را به گدایی وادارند و خود پول حاصله را به جیب بزنند، مشخص است که این حرکت چه ضربه ای به اقتصاد جامعه وارد خواهد ساخت. البته تکدی گری عامل از بین رفتن روحیه اعتماد به نفس است . افرادی که به تکدی گری روی می آورند به تدریج با جدا شدن از جامعه به انزوای روحی و روانی کشیده می شوند و ضمن از بین رفتن توانایی ها و قابلیت های مثبت آنها این احتمال نیز وجود دارد که شخص علاوه بر تکدی گری به سایر بزهکاری های اجتماعی نیز روبیاورد .

خداوند انسان را عزیز آفریده است اما زمانی که انسان ها به نحوی تن به ذلت و یا تحقیر شدن می دهند این امر می تواند بسیار خطرناک باشد . چرا که از یک سو چنین فردی دیگر بازدهی مثبت برای اجتماع ندارد و از سوی دیگر احتمال سرزدن جنایت های وحشتناک از چنین افرادی تقریبا قوی است . بسیاری از جانیان در کودکی خود دچار مشکل هستند و هدف از جنایات خود را نیز انتقام گرفتن از اطرافیان عنوان می کنند . از این روست که می توان گفت کودکانی که امروز در پیاده رو ها مشغول گدایی هستند آینده ای بسیار تاریک را در پیش‌روی دارند.

با این حال برای رفع مشکل تکدی گری در شهر ها نیز راه های متعددی وجود دارد که بی شک در وهله اول از بین بردن ریشه های اجتماعی این آسیب مهلک و مخرب است. جامعه شناسان معتقدند دلیل اصلی افزایش تکدی گری در کلانشهر ها در ابتدا وجود فقر اقتصادی و همچنین وجود آسیب در فرهنگ اجتماعی است. در جامعه ای که افراد آن بر اساس عزت و احترام به کرامت انسانی تربیت شده‌اند افراد کمتر به سمت

تکدی گری و حتی کارهای سطحی می روند در حالی که در برخی از خرده فرهنگ ها در جوامع اساسا افراد تربیت صحیحی نمی شوند و همین امر نیز در نهایت به افزایش آسیب های اجتماعی منتج می شود .از سوی دیگر شهروندان نیز باید نسبت به تبعات کمک به متکدیان آگاه شوند و در این زمینه فرهنگ سازی گسترده ای صورت پذیرد. بی شک اگر شهروندان بدانند که کمک آنها به یک متکدی در حقیقت تشویق وی به ادامه تکدی گری و دور کردن هرچه بیشتر وی از اجتماع و یک زندگی سالم است می توانند احساسات خود را در برابر خواهش های ترحم انگیز کنترل کنند .

پوریا مردانی