سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

روزی به افتخار تمام مادران


روزی به افتخار تمام مادران

در سالهای اخیر و پس از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی و به پیشنهاد حضرت امام خمینی رض همزمان با سالروز تولد حضرت فاطمه س ایرانیان روز مادر را جشن می گیرند به عبارت دیگر, با یك جهت گیری زیبا و هوشمندانه بهترین روز را به عنوان روز مادر برگزیده اند

در سالهای اخیر و پس از پیروزی انقلاب شكوهمند اسلامی و به پیشنهاد حضرت امام خمینی (رض) همزمان با سالروز تولد حضرت فاطمه (س) ایرانیان روز مادر را جشن می گیرند به عبارت دیگر، با یك جهت گیری زیبا و هوشمندانه بهترین روز را به عنوان روز مادر برگزیده اند. روزی كه مصادف است با سالروز تولد بهترین بانوی جهان، بانویی كه سیره و مكارم ایشان به حق الگوی تمام زنان آزاده دنیاست. و به همین دلیل روز مادر در كشور ما از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

● تاریخچه روز مادر:

منشا روز مادر به دوره یونانیان باستان و رومی ها برمی گردد، اما می توان ریشه تعیین روزی به عنوان روز مادر را به انگلستان جایی كه مراسم «یكشنبه مادر مقدس» بسیار قدیمی تر و پررنگ تر از سایر كشورها جشن گرفته می شده، جستجو كرد. البته باید گفت كه آنچه امروز به عنوان جشن روز مادر در اكثر كشورها انجام می شود، قدمتی بیش از چند صد سال ندارد. این جشن مرهون تلاش زنان پیشگام و نوآوری به نامهای جولیا واردهو و آنا جرویس است. امروزه روز مادر در بیش از چهل و شش كشور در سراسر دنیا و البته با تاریخهای متفاوت( برگزار می شود. این به میلیونها نفر از مردم در سراسر كره زمین فرصتی می دهد تا به افتخار مادران خود از تلاشها و زحمات شبانه روزی آنان در تربیت و بزرگ كردن فرزندانشان تشكر كنند. مادرانی كه همواره حامی فرزندان خود بوده و برای آنها آرزوی بهترینها را دارند.

● قدیمی ترین روز مادر در دنیا:

قدیمی ترین روز مادر در دنیا به فستیوال سالانه بهاری یونان باستان برمی گردد. این فستیوال به الهه های مؤنث اختصاص داشت و یونانیان در این روز جشنی به افتخار رئا همسر كرانوس و مادر بسیاری از الهه ها و خدایان اسطوره ای یونان برگزار می كردند.

رومی های باستان هم فستیوالی مشابه به نام هیلاریا داشتند كه در فصل بهار و به افتخار سیبل مادر الهه های خود برگزار می كردند. قدمت این فستیوال به دویست و پنجاه سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. این جشن كه سه روز به طول می انجامید، شامل رژه و بازیهای مختلف و پوشیدن لباسهای مبدل بود.

مسیحیان ابتدایی نیز روز مادر را در چهارمین یكشنبه از چهل روز روزه داری آیین مسیحیت و به خاطر حضرت مریم، مادر مسیح (ع) جشن می گرفتند.

● جشن روز مادر و جولیا واردهاو:

ایده برگزاری جشن روز مادر به طور رسمی اولین بار توسط جولیا واردهاو در سال ۱۸۷۲ مطرح شد، او كه نویسنده و شاعر معروفی بود پیشنهاد داد كه روز دوم ژوئن هر سال به عنوان روز مادر و به خاطر صلح جشن گرفته شود.او با نوشتن تقاضا نامه ای پرشور و احساس به نام اعلامیه روز مادر، از تمام زنان خواست تا در برابر جنگ به پا خیزند. جولیا با تلاشهای خستگی ناپذیر خود سرانجام این روز را بنیان نهاد و این پیشنهاد او بزودی و البته با تغییر تاریخ در سراسر جهان گسترش یافت.

● روز مادر امروزی:

جشن روز مادر در بسیاری از كشورهای جهان از جمله آمریكا، انگلستان، هند، دانمارك، فنلاند، ایتالیا، تركیه، استرالیا، مكزیك، كانادا، چین، ژاپن، بلژیك و ... برگزار می شود. مردم در این روز به خاطر قدردانی از زحمات مادران و به خاطر عشق و علاقه و زحمات بی شائبه شان جشن می گیرند. خطوط تلفن اكثر كشورها در این روز بالاترین میزان ترافیك را دارد. سنت اهدای گل و كارت تبریك و پختن كیك روز مادر در اغلب كشورها برقرار است.

▪ كانادا:

بعد از كریسمس و عید پاك، روز مادر متداول ترین جشن ملی این كشور شمرده می شود. كانادایی ها در دومین یكشنبه از ماه «می» با اهدای گل و كارت تبریك به مادران، این روز را جشن می گیرند. از آنجایی كه این روز از نظر احساسی برای مردم ارزش بسیار بالایی دارد، تبلیغات جذاب و گسترده تجاری زیادی نیز در این زمینه انجام می شود. آمار فروش كارت تبریك معمولاً ركورد شكن است.

بسیاری از مردم مادران خود را برای صرف شام به بیرون دعوت می كنند و برای آنها كیك مخصوص می پزند. بیشتر مادران در این روز هدیه دریافت كرده و از كار كردن در آشپزخانه معافند. كودكان مشتاق این روز را برای سرزدن به مادران، مادر بزرگ ها و سایر زنانی كه برای آنها نقش مادری ایفا كرده اند انتخاب می كنند و اگر نتوانند به ملاقات آنان بروند حتماً تلفن می زنند پس تعجبی ندارد كه خطوط تلفن در این روز بالاترین آمار اشغال را داشته باشد.

▪ هندوستان:

مادران در همه دنیا، مادر هستند و در هند هم درست همانند سراسر جهان مورد عشق و احترام فرزندانشان واقع می شوند. شاید هندیها هم درست همانند غربیها نیاز به تعیین روزی برای ابراز عشق و سپاس از مادرانشان را احساس كرده بودند و روز مادر به آنان فرصت جشن گرفتن چنین روزی را داد.

هندیها بر این باورند كه این روز برای انعكاس اهمیت وجود مادر و فكر كردن به درد و رنجی كه در راه بزرگ كردن فرزندان و به هنگام بیماری یا تربیت آنان كشیده اند، مناسب است. به همین مناسبت هندوها ده روز را در ماه اكتبر جشن می گیرند و به آن دارگا پوجا می گویند. در باور آنان دارگا الهه ای است كه از مردم در برابر شرشیطان محافظت می كند. در این فستیوال از مادران هم تقدیر و تشكر می شود.

اكثر مردم با درست كردن غذا، مادران را از كاركردن در آشپزخانه معاف می كنند و برای آنان گل و كارت می فرستند. روز مادر در شهرهای بزرگ با شور و نشاط تر از روستاها یا شهرهای كوچكتر برگزار می شود. در دهلی نو پایتخت هند، در این روز جشن بزرگی برگزار شده و شركت های تجاری بزرگ كالاهای زنانه خود را به بازار عرضه می كنند. رستورانها نیز با تبلیغات گسترده و جذاب سعی در جلب مردم دارند.

▪ آفریقای جنوبی

روز مادر در آفریقای جنوبی نیز در اولین یكشنبه از ماه می برگزار می شود و فرزندان با گل و كارت تبریك از مادران خود تقدیر می كنند. بیشترین گلهایی كه به طور سنتی و معمول به مادران هدیه می شود، گل میخك است. مردم به مادران در قید حیات گل میخك قرمز یا صورتی هدیه می دهند، در حالی كه گل میخك سفید برای مادرانی است كه فوت شده اند. در این روز بخصوص فرزندان سعی می كنند با فرستادن یك صبحانه خوشمزه برای مادرانشان در تختخواب تنوعی در زندگی روزمره آنان ایجاد كنند. اكثر مردم مادرانشان را برای شام به بیرون دعوت می كنند كودكان معمولاً به مادرانشان كاردستی یا هدایایی كه خود درست كرده اند می دهند، در حالی كه بزرگترها هدیه می خرند.

▪ مكزیك:

روز مادر در مكزیك در تاریخی مشخص و غیر قابل تغییر یعنی دهم ماه می برگزار می شود. دختران و پسران هر خانواده، برای تشكر از مادران و به خاطر زحماتی كه در تربیت و پرورش آنان كشیده اند، در عصر روز نهم ماه می دور هم جمع می شوند و برای مادرشان هدیه درست می كنند. در مدارس به بچه های كوچكتر شعر یا قطعه ای ادبی آموزش داده می شود تا به این وسیله آنان از مادرانشان قدردانی كنند.

▪ انگلستان:

روز مادر در چهارمین یكشنبه از چهل روز روزه داری مسیحیان برگزار می شود. از قرن هفده میلادی روز مادر در انگلستان جشن گرفته شده و همانند سایر كشورها، كودكان با اهدای دسته گل به مادران عشق و علاقه خود را به آنان ابراز می كنند.

در حقیقت انگلستان اولین كشوری است كه از ابتدای دهه های ۱۶۰۰ این روز را جشن گرفته است. از آن جایی كه در آن زمان مردم فقیر فرزندان خردسال خود را برای كار به عنوان خدمتكار یا خانه شاگرد به منزل ثروتمندان می فرستادند، این روز به خاطر اجازه و فرستادن كودكان به نزد خانواده هایشان و ملاقات با آنان كه تنها یك بار در سال انجام می شده، بسیار اهمیت داشته است. كودكان در این روز بعد از حضور در كلیسا با مادرانشان ملاقات می كردند و گلهایی را كه در طول راه چیده بودند به آنان تقدیم می كردند.

دختران در این روز كیكهای مخصوص پخته و به مادرانشان هدیه می دادند. بعد از انقلاب صنعتی و زمانی كه الگوی زندگی مردم تغییر یافت، این جشن نیز برای مدتی متوقف شد، اما در حال حاضر این روز با شور و هیجان بسیاری همانند سایر كشورها جشن گرفته می شود.

بیشترین هدیه هایی كه بین مادران و فرزندان رد و بدل می شود گل میخك، رز و داوودی و كیكهای سنتی پر از بادام كه به كیك سیمنل معروف می باشد، است.

▪ آمریكا:

همان طور كه گفته شد روز مادر ابتدا توسط جولیا واردها و در سال ۱۸۷۲ به عنوان روزی برای صلح و عشق به مادران پیشنهاد شد. این كه این روز به عنوان تعطیل رسمی اعلام شود، مدیون تلاشهای شخصی به نام آنا جرویس است. آنا بعد از فوت مادرش در سال ۱۹۰۵ شروع به نوشتن یك سری نامه های اعتراض آمیز كرد و خواستار اعلام روزی ملی و رسمی به عنوان روز مادر شد. به كمك او و دوستانش، این نامه ها سرانجام به دست ویلیام تفت، تئودور روزولت، و جان واناماركر رسید. آنا سرانجام با اصرار و پافشاری بر روی تقاضای خود به هدفش رسید. او معتقد بود كه اختصاص روزی به مادران به استحكام اساس و بنیان خانواده كمك می كند.

او كلیسای خانوادگیشان واقع در غرب ویرجینیا را وادار كرد كه همه ساله سالروز فوت مادرش، یعنی دومین یكشنبه از ماه می، را به عنوان روز مادر جشن بگیرد. از سال ۱۹۹۱ تقریباً در تمام ایالتها این روز جشن گرفته شده است.

▪ اسپانیا:

در اسپانیا روز مادر بیشتر به صورت مذهبی برگزار می شود.

در هشتم دسامبر هر سال، مردم به یاد مریم مقدس به كلیساها رفته و از او یاد می كنند و كودكان نیز این روز را به افتخار مادرانشان جشن می گیرند.

▪ نیوزیلند:

این روز در نیوزیلند همانند آمریكا در دومین یكشنبه از ماه می برگزار می شود. نوع و روش برگزاری آن همانند آمریكاست و در سراسر روز وجد و شعف خاصی در بین مردم حاكم است. اكثر مردم با بیرون رفتن و صرف شام این روز را جشن می گیرند. فروشگاهها اغلب بسیار شلوغ است و مردم برای مادران، مادربزرگها، دوستان و اقوامی كه مادر هستند، خرید می كنند.

▪ ژاپن:

در ژاپن كودكان خردسال با كشیدن نقاشیهایی كه به نام «مادر من» معروف است، این روز را جشن می گیرند. سپس، از این نقاشیها نمایشگاه درست می كنند و این نقاشیها در سراسر جهان به نمایش گذاشته خواهد شد.

▪ سوئد:

قبل از روز مادر، گلهای پلاستیكی كوچكی كه مخصوص همین روز است به بازار می آید و كودكان با پولهای پس انداز كرده خود از این گلها خریده تا در روز مادر یعنی اولین یكشنبه از ماه می آن را به مادرانشان هدیه بدهند.

▪ ایرلند:

در ایرلند هم همانند انگلستان روز مادر در چهارمین یكشنبه از ماه روزه داری مسیحیان برگزار می شود. در این روز اكثر مردم جشنی با همراهی همسایگان نزدیك خود برگزار می كنند تا عشق و علاقه خود را به مادرانشان نشان دهند.

▪ سایر كشورها:

اگر چه تاریخ برگزاری این جشن در كشورهای مختلف متفاوت است، اما در اكثر كشورهای دنیا این جشن با شور و احساسات خاص و با مراسمی شبیه به هم برگزار می شود.

در آرژانتین در دومین یكشنبه از ماه اكتبر، در فرانسه در آخرین یكشنبه از ماه می، در لبنان در اولین روز فصل بهار، در نروژ در دومین یكشنبه از ماه فوریه و در صربستان دو هفته مانده به كریسمس جشن گرفته می شود.

جالب این جاست كه پنج اسفند «روز زن در ایران باستان» است این روز به نام سپندار مزگان نام داشته كه فرشته نگهبان زمین (مادر- زمین) است. در این روز مردان به زنان خود هدیه می دادند و به آن عید زنان می گفتند.

طناز زارعی طوسی