دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

هـکـرهـای بـا اخــلاق


هـکـرهـای بـا اخــلاق

آنچه که عامه مردم به عنوان هکر می‌شناسند تا آنچه که در بین متخصصان بیان می‌شود، زمین تا آسمان فرق دارد. واژه هکر یکی از آن واژه‌هایی است که متاسفانه خیلی زود با سوءاستفاده عده‌ای …

آنچه که عامه مردم به عنوان هکر می‌شناسند تا آنچه که در بین متخصصان بیان می‌شود، زمین تا آسمان فرق دارد. واژه هکر یکی از آن واژه‌هایی است که متاسفانه خیلی زود با سوءاستفاده عده‌ای کلاهبردار یا آدم‌هایی باهوش با ذهن مخرب، تبدیل به واژه‌ای شد که بیشتر از آنکه به سواد و دانش هکر بپردازد، به ترسیدن و لرزیدن از چنین فردی و خرابکاری‌های وحشتناکی که این شخص می‌تواند انجام دهد، سوق پیدا کرد. ضررهای مالی چند میلیون دلاری، از کار انداختن سیستم‌های خدمات عمومی‌ یا در کنترل گرفتن مکالمات و حریم خصوصی و شخصی دیگران.

یک هکر در معنای اصلش شخصی است که از دانش بالایی برخوردار است. او زمینه کاریش را می‌شناسد، تخصص کامل دارد و به این هم بسنده نمی‌کند، بلکه خود آستین بالا می‌زند و چیز جدیدی خلق می‌کند. دقت کنید یک هکر، یک کاشف و یک خلق‌کننده است نه تنها مصرف‌کننده. مثلا شخصی تخصصش در سخت افزار موبایل هست. حال او با دست کاری یک چیپ یا درست کردنش، باعث می‌شود که کلیه مکالمات و اطلاعات فرستاده شده از طریق سیم کارت تلفن یک شخص به او فرستاده شود. خوب همان طور که می‌بینید شخص متخصص ما یک هکر است. او نه تنها از دانش گذشته چیز آموخته است، بلکه چیزی را هم خلق کرده است.

طبیعتا هرچه یک هکر دانش بیشتری داشته باشد، هرچقدر سریع‌تر باشد و هرچقدر موارد بیشتری کشف کند یا خلق کند، احترام او بیشتر خواهد بود.

اما آنچه که باعث می‌شود مرزی میان هکرهای کلاه سفید(هکرهای قانونی) و هکرهای سیاه(هکرهای مخرب و بدجنس) کشیده شود، همانا نحوه اجرای کار و چون و چرای آن است. طبیعتا شخصی که یک بانک را هک می‌کند تا پول حساب بانکی یک سری آدم بی نوا را بالا بکشد، ذهنیت سازنده‌ای ندارد، پس خود به خود یک هکر کلاه سیاه خواهد شد. بیشتر هدفم این است که بگویم واژه "هکر" واژه بسیار خوبی است اما چون در خبرها همیشه به سمت اخبار مخرب رفته‌اند، این واژه از دید همگان منفور یا ترسناک است.

اما در این میان واژه‌ای داریم به نام ethical hacking یا به عبارتی "هکرهای اخلاقی یا با اخلاق". این‌ها در واقع در دسته هکرهای کلاه سفید قرار می‌گیرند، مثل متخصصان امنیت شبکه یا نفوذگران شبکه برای تست سوراخ‌های امنیتی آن و از این قبیل. این هکرهای با اخلاق که اتقاقا شغل بسیار داغ و پر درآمدی هست، اما نیاز به دانش بسیار بسیار فراوان دارند، با شرکت‌های مختلف قرار داد رسمی‌می‌بندند و سپس شروع به هک کردن و شکستن دیوارهای امنیتی شرکت می‌کنند. آن‌ها این قرارداد را می‌بندند تا با هک کردن سیستم‌های شرکت، تمامی‌ سوراخ‌های امنیتی را در یک گزارش در اختیار مدیران آی تی شرکت قرار بدهند و آن‌ها نیز زودتر از آنکه هکران کلاه سیاه و بدجنس کار دست شبکه بدهند، سوراخ‌های امنیتی را ببندند.