چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

زیاد می خوابید؟


زیاد می خوابید؟

در سنین جوانی و میانسالی میزان خواب افراد به شرایط کار و فعالیت اجتماعی آنان بستگی دارد.

میزان خواب در افراد مختلف متفاوت است. میزان خواب در کودکان و نوزادان ۱۷ تا ۱۸ ساعت در روز طبیعی تلقی می‌شود و در رده سنی ۱۱ تا ۱۸ سال حدود ۸ تا ۱۰ ساعت نیز طبیعی است. میزان خواب در افراد مسن و بالاتر از ۷۰-۷۵ سال را غیر از نیم تا یک ساعت چرت روزانه ،حدود ۸ ساعت مناسب است.

در سنین جوانی و میانسالی میزان خواب افراد به شرایط کار و فعالیت اجتماعی آنان بستگی دارد و حتی بین افراد شاغل و بازنشسته نیز می‌تواند متفاوت باشد. میزان ۶ تا ۸ ساعت خواب در شبانه روز برای این افراد مناسب و طبیعی است که اگر از ۶ ساعت کمتر شود نشانه اختلال در خواب و مشکلات اعصاب و روان است و اگر از ۹ ساعت هم بیشتر شود نشانه افسردگی است.

البته خوابی را که ما در نظر می‌گیریم خواب راحت و یکنواخت، بدون بلند شدن از خواب به هر دلیل حتی به به دلیل داشتن دردهای مختلف مثل سردرد، کمردرد...است. حتی پرخوری و اختلالات تغذیه‌ای می‌تواند بر خواب افراد تأثیر بگذارد.

خواب روزانه خواب نیست بلکه دوره‌ کوتاهی است که چرت نامیده می‌شود که بیشتر از یک ساعت آن توصیه نمی‌شود چرا که فرد را دچار خستگی می کند. خواب کامل حدود ۹۰ تا ۱۱۰ دقیقه به طول می‌انجامد که۹۰ درصد آن خواب دیدن نیست اما خواب روزانه سراسر ماجرا است.

کمبود خواب اختلال و علائمی از بیماری روانی یا یک علت گسترده دیگر است. اگر فردی نتواند در شب به راحتی بخوابد دچار خستگی روزانه شده و علائم افسردگی و اضطراب درفرد بروز می‌کند و حتی ممکن است به کاهش حافظه درفرد بینجامد. زیاد خوابیدن را نیز نشانه افسردگی است. پرخوابی دوره‌ای در ایام عادت ماهانه زنان زمینه افسردگی آنها را نشان می‌دهد که علائم خستگی، کسل بودن و پرخاشگری نیز دلیل وجود این زمینه است.

سید هادی معتمدی

روانپزشک

استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی