شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
مجله ویستا

بانک مرکزی و بخش خصوصی


بانک مرکزی و بخش خصوصی

اندر حکایت توصیه بخش خصوصی در مورد گزینه های رئیس بانک مرکزی

رانت درکجاست و رانت خواران چه کسانی هستند؟ جوّ سازی و صحنه پردازی را تا کجا می کشانند؟ یکی از جراید اقتصادی نوشته بود که: « بخش خصوصی توصیه خود را گفت».

شما را به خدا به حضور رئیس کل بانک مرکزی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران توجه فرمایید و به طریقه مطرح کردن سوالات ایشان نیز دقت فرمایید.

موارد مطرح شده توسط ایشان عینیت بخشیدن به مثالی است که در زیر می آید: « یکی از حاکمان قدیم از مردم می پرسد: سه چماق وجود دارد، یکی با هفت کیلو وزن، دیگری با پنج کیلو وزن و آخری با سه کیلو وزن! کدام را بیشتر دوست دارید تا به فرقتان بکوبیم؟ و بعد بدون اینکه راجع به جرم مرتکب نشده صحبت شود می گویند همه وزنه سه کیلویی را پسندیدند.»

رییس کل بانک مرکزی این را مطرح می کند و در آخر روزی نامه های وابسته به تریبون بانک ها ابراز می دارند بخش خصوصی توصیه خود را کرد و خواسته خود را گفت و قرار شد وزنه سه کیلویی را بکوبیم و آنگاه این جواب را در بوق و کرنا می کنند تا به ملت بگویند بخش خصوصی به آنچه ما گفتیم راضی است! و نسخه رئیس کل بانک مرکزی را قبول دارد!

آری ایشان یکطرفه به قاضی می روند و رأی را خودشان می دهند و طوری وانمود میکنند که در آن جلسه ای که .... بخش خصوصی جوابی به ایشان داده نشده و آنگاه ... خودشان راضی هم بر می گردند!

ایشان برای آنکه بتوانند مبارزه خودشان را با کاهش نرخ بهره تئوریزه کنند، می گویند که دادن تسهیلات با ۱۰% بهره، رانت ایجاد می کند. آیا فرمولی که در دنیا ۳% تا ۴% بهره دریافت می کند و در ... ۵/۱۸% _ ۲/۲۴ %– ۵/۱۷% و ... دریافت می کنند رانت خوارند یا آنها که بهره حداکثر پنج درصدی جاهای دیگر دنیا را ۱۲% باید بدهند رانت خوارند؟ می گویند عده ای وام ۱۰% می گیرند و در بانک دیگری یا همان بانک سپرده گذاری می کنند و بهره های ۵/۱۸ ، ۱۷ ، ۱۵/۱۶ و ... درصدی می گیرند و در جیبشان می گذارند. گلی به گوشه جمال شما که چنین وضعی را به وجود آورده اید و بدین ترتیب نتیجه گیری می کنید که نرخ های بهره ۱۲% و۱۰% موجب به وجود آمدن رانت است و باید بهره بالا رود!!! خدا پولی به تولیدکنندگان و عقلی به این گونه تفکرها بدهد! ولی سؤالی که اینجا مطرح می شود و ایشان هم هیچ وقت جواب آن را نداده است، این است که مسئول این مطالب کیست؟

و بانک مرکزی این وسط چه کار می کند؟ اگر کاره ای نیست پس چرا از بهره بالا طرفداری می کند؟ و آیا در این مورد مسئولیتی دارد یا نه؟ و اگر مسئولیتی ندارد نظارت بر عملکرد بانکها و رفتار آنها نسبت به اختصاص تسهیلات بانکی در اقتصاد کشور چه کسی است؟

و چه کسی است که مسئول انحراف تسهیلات بانکی به بخشهای غیر مولد و ایجاد رکود و تورم در اقتصاد کشور است؟ بانک مرکزی چه کار می کند و در این مورد مسئولیتی دارد یا نه؟ و اگر مسئولیتی دارد چرا به آن، که مسئولیت اصلی اوست، عمل نمی کند؟

وچرا بجای سامان دادن پرداخت تسهیلات به بخشهای مولد کشور و سامان دادن به وضع تأمین مالی صنایع به فکر قفل کردن پرداخت تسهیلات افتاده اند و فریاد وا نقدینگی سر می دهند و این گونه با تناقض گویی خودشان فعالان بخش خصوصی را که آخرین نفس ها را می کشند همراه و موافق تصمیمات خود معرفی می کنند؟

و چرا مرتب در حال موضع گیری و جمع آوری نظرات و یارگیری برای تأیید بالاتر بودن نرخ بهره هستند؟ آیا وظیفه رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای نابود کردن تولید و هر چه بالاتر بردن نرخ بهره و سیاه نمایی اوضاع اقتصادی کشور است؟

اگر جوابی دارند که علمی و منطقی باشد، برای روشن شدن اذهان عمومی بفرمایند.

هادی غنیمی فرد

آرمان

http://www.iranindustry.blogfa.com