شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
بانک مرکزی و بخش خصوصی
رانت درکجاست و رانت خواران چه کسانی هستند؟ جوّ سازی و صحنه پردازی را تا کجا می کشانند؟ یکی از جراید اقتصادی نوشته بود که: « بخش خصوصی توصیه خود را گفت».
شما را به خدا به حضور رئیس کل بانک مرکزی در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران توجه فرمایید و به طریقه مطرح کردن سوالات ایشان نیز دقت فرمایید.
موارد مطرح شده توسط ایشان عینیت بخشیدن به مثالی است که در زیر می آید: « یکی از حاکمان قدیم از مردم می پرسد: سه چماق وجود دارد، یکی با هفت کیلو وزن، دیگری با پنج کیلو وزن و آخری با سه کیلو وزن! کدام را بیشتر دوست دارید تا به فرقتان بکوبیم؟ و بعد بدون اینکه راجع به جرم مرتکب نشده صحبت شود می گویند همه وزنه سه کیلویی را پسندیدند.»
رییس کل بانک مرکزی این را مطرح می کند و در آخر روزی نامه های وابسته به تریبون بانک ها ابراز می دارند بخش خصوصی توصیه خود را کرد و خواسته خود را گفت و قرار شد وزنه سه کیلویی را بکوبیم و آنگاه این جواب را در بوق و کرنا می کنند تا به ملت بگویند بخش خصوصی به آنچه ما گفتیم راضی است! و نسخه رئیس کل بانک مرکزی را قبول دارد!
آری ایشان یکطرفه به قاضی می روند و رأی را خودشان می دهند و طوری وانمود میکنند که در آن جلسه ای که .... بخش خصوصی جوابی به ایشان داده نشده و آنگاه ... خودشان راضی هم بر می گردند!
ایشان برای آنکه بتوانند مبارزه خودشان را با کاهش نرخ بهره تئوریزه کنند، می گویند که دادن تسهیلات با ۱۰% بهره، رانت ایجاد می کند. آیا فرمولی که در دنیا ۳% تا ۴% بهره دریافت می کند و در ... ۵/۱۸% _ ۲/۲۴ % ۵/۱۷% و ... دریافت می کنند رانت خوارند یا آنها که بهره حداکثر پنج درصدی جاهای دیگر دنیا را ۱۲% باید بدهند رانت خوارند؟ می گویند عده ای وام ۱۰% می گیرند و در بانک دیگری یا همان بانک سپرده گذاری می کنند و بهره های ۵/۱۸ ، ۱۷ ، ۱۵/۱۶ و ... درصدی می گیرند و در جیبشان می گذارند. گلی به گوشه جمال شما که چنین وضعی را به وجود آورده اید و بدین ترتیب نتیجه گیری می کنید که نرخ های بهره ۱۲% و۱۰% موجب به وجود آمدن رانت است و باید بهره بالا رود!!! خدا پولی به تولیدکنندگان و عقلی به این گونه تفکرها بدهد! ولی سؤالی که اینجا مطرح می شود و ایشان هم هیچ وقت جواب آن را نداده است، این است که مسئول این مطالب کیست؟
و بانک مرکزی این وسط چه کار می کند؟ اگر کاره ای نیست پس چرا از بهره بالا طرفداری می کند؟ و آیا در این مورد مسئولیتی دارد یا نه؟ و اگر مسئولیتی ندارد نظارت بر عملکرد بانکها و رفتار آنها نسبت به اختصاص تسهیلات بانکی در اقتصاد کشور چه کسی است؟
و چه کسی است که مسئول انحراف تسهیلات بانکی به بخشهای غیر مولد و ایجاد رکود و تورم در اقتصاد کشور است؟ بانک مرکزی چه کار می کند و در این مورد مسئولیتی دارد یا نه؟ و اگر مسئولیتی دارد چرا به آن، که مسئولیت اصلی اوست، عمل نمی کند؟
وچرا بجای سامان دادن پرداخت تسهیلات به بخشهای مولد کشور و سامان دادن به وضع تأمین مالی صنایع به فکر قفل کردن پرداخت تسهیلات افتاده اند و فریاد وا نقدینگی سر می دهند و این گونه با تناقض گویی خودشان فعالان بخش خصوصی را که آخرین نفس ها را می کشند همراه و موافق تصمیمات خود معرفی می کنند؟
و چرا مرتب در حال موضع گیری و جمع آوری نظرات و یارگیری برای تأیید بالاتر بودن نرخ بهره هستند؟ آیا وظیفه رئیس بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، تلاش برای نابود کردن تولید و هر چه بالاتر بردن نرخ بهره و سیاه نمایی اوضاع اقتصادی کشور است؟
اگر جوابی دارند که علمی و منطقی باشد، برای روشن شدن اذهان عمومی بفرمایند.
هادی غنیمی فرد
آرمان
http://www.iranindustry.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست