چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
تبعات یک لجاجت
در حالی که ایالات متحده آمریکا و متحدان آن نسبت به استقرار سیستم دفاع موشکی خود در چک و لهستان اصرار دارند،مخالفتهای عمومی با این اقدام یکجانبه کاخ سفید ادامه دارد.نکته جالب توجه اینکه دامنه این مخالفتها چک و لهستان را نیز فرار گرفته است.اکثریت لهستانیها همچنان با استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در کشورشان مخالفند.
تازه ترین نظرسنجی که از سوی موسسه «سیبیاواس» در ورشو انجام شد، نشان میدهد ۵۶ درصد از لهستانیها با استقرار سپر دفاع موشکی آمریکا در کشورشان مخالفند. این نظرسنجی همچنین نشان داد تنها ۲۸ درصد مردم با این طرح موافقند.نظرسنجی مشابهی در ماه جولای آمار این مخالفت را ۵۵ درصد و حمایت از این طرح را ۲۸ درصد نشان میداد.
آمریکا خواستار قرار دادن ۱۰ موشک رهگیر در لهستان و یک پایگاه راداری در جمهوری چک است.
رهبران لهستان از جمله «یاروسلاو کازینسکی»، نخست وزیر و «لخ کازینسکی»، رئیس جمهور و برادر دوقلوی وی حمایت خود را از استقرار این سپر دفاع موشکی اعلام کردهاند. برادران کازینسکی حاضر شده اند همانند همیشه منافع ملی کشور خود را در راستای اهداف واشنگتن در نظام بین الملل تعریف نمایند.آنگلامرکل،صدر اعظم افراطی ژرمنها نیز موافقت خود را با این اقدام آمریکا اعلام نموده است.اما فارغ از تعداد اندکی از سیاستمداران وابسته اروپایی ،ملتهای اروپا با استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در خاک خود مخالف هستند.بسیاری از تئوریسینهای اروپایی نیز معتقدند که اجرای این طرح مترادف با پسرفت محسوس اروپا در نظام بین الملل خواهد بود.در عین حال ورشو و واشنگتن هنوز در حال مذاکره درباره جزئیات این طرح هستند و انتظار نمیرود توافق نهایی در این خصوص تا پایان سال جاری انجام شود.
در جمهوری چک نیز اوضاع به سود ایالات متحده آمریکا پیش نمی رود. اخیرا ۳۱ تن از شهرداران جمهوری چک با تجمع نزدیک مکان مورد نظر آمریکا برای استقرار سپر دفاع موشکی، مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده اند.
این شهرداران در نشست خود در «روزمیتال پاد ترمسینم» در ۱۰ کیلومتری «میسف»، روستای تعیین شده از سوی کارشناسان آمریکایی برای راهاندازی این سیستم رادار این تصمیم را گرفتند. رهبران محلی خواستار گفتگوی مستقیم با مقامات چک درباره این طرح و برخی خواستار دریافت غرامت در صورت پیشرفت این طرح جنجالی شدهاند. آمریکا خواستار قرار دادن ۱۰ موشک رهگیر در لهستان و یک پایگاه راداری در جمهوری چک است.جالب توجه اینکه بیش از ۹۰ درصد اهالی روستایی که کاخ سفید خواهان استقرار سیستم دفاع ضدموشکی خود در آن نقطه است مخالفت صریح خود را با این مسئله اعلام نموده اند.اگر روند به همین شکل پیش رود،دولتهای ورشو و پراگ با دردسرهایی جدی مواجه خواهند شد. اخیرا دولت چک برای استقرار ایستگاه رادار آمریکا در خاکش، شرطی را تعیین کرده که بیشتر به «اولتیماتوم» شبیه است.
آینده سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا در شرق اروپا بیش از پیش در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. در ابتدای امر که کنگره آمریکا تامین مالی اجرای این طرح را به نصف میزان درخواستی از سوی کاخ سفید تقلیل داد و اکنون نیز دولت چک که پیش از این، از این ابتکارعمل ایالات متحده استقبال کرده بود، شرایطی را برای واشنگتن تعیین کرده است، بدین مضمون که اگر قرار باشد که بخشی از خاک این کشور در اختیار آمریکائیان قرار بگیرد، تازه در عین حال فشارهای مسکو و برخی کشورهای همسایه هم تحمل شود، پس بهتر است منافع بیشتری در این خصوص عاید پراگ شود. با این هدف مقامات دولت چک پیشنهادی را به آمریکائیان دادهاند که بیشتر یادآور «اولتیماتوم» است.
کارل شوارتسن برگ، وزیر امور خارجه چک اعلام کرده است در ازای استقرار ایستگاه رادار در خاک چک، این کشور هم از ایالات متحده میخواهد تا به اطلاعات راداری بدست آمده در آن دسترسی داشته باشد. این مقام دیپلماتیک چک خواسته خود را با اشاره به تجربه انگلستان در این خصوص توضیح داده است که از اطلاعات بدست آمده از ایستگاه رادار آمریکا در یورک شایر استفاده میکند. البته لازم به ذکر است که این ایستگاه رادار در زمان جنگ سرد مستقر شده و بخشی از سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا محسوب میشود. جالب توجه این است که چند روز گذشته نوربرگ دارابوس، وزیر دفاع اتریش نیز در اظهاراتی انتقادی نسبت به ایالات متحده، استقرار سیستم دفاع ضد موشکی آمریکا در شرق اروپا را اقدامی تحریک آمیز ارزیابی کرد که یادآور دوران جنگ سرد است.
در نهایت اینکه طرح استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در چک و لهستان به گونه ای بحران زا خواهد بود که بعدها واشنگتن و متحدان آن را با چالشهایی عمیق و غیر قابل بازگشت رو به رو خواهد کرد.چالشهایی که سقوط آمریکا و متحدان اروپایی آن را رقم خواهد زد.
مهدی مروتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست