سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

تمایل غرب برای ورود به ایران قوت گرفت


تمایل غرب برای ورود به ایران قوت گرفت

بازخورد اظهارات رییس جمهور کشورمان در اجلاس داووس, مبنی بر باز بودن درهای ایران به روی جامعه جهانی و تلاش برای رفع محدودیت ها و چالش های سال های اخیر, با چراغ سبز سرمایه گذاران خارجی روبه رو بود

بازخورد اظهارات رییس‌جمهور کشورمان در اجلاس داووس، مبنی بر باز بودن درهای ایران به روی جامعه جهانی و تلاش برای رفع محدودیت‌ها و چالش‌های سال‌های اخیر، با چراغ سبز سرمایه‌گذاران خارجی روبه‌رو بود. پس از سخنرانی حسن روحانی در داووس و دعوت از فعالان اقتصادی برای سرمایه‌گذاری در ایران، کارشناسان رسانه‌های معتبر غربی، مدیران سیاسی اروپایی و همچنین روسای شرکت‌های بزرگ علامت‌های مثبتی به این دعوت نشان داده و به این ترتیب در روزهای اخیر موجی از تمایل سرمایه‌گذاران اقتصادی برای تعامل اقتصادی با ایران شکل گرفته است. در حالی که سخنرانی و حضور رییس‌جمهور در داووس آن هم بعد از لغو بخشی از تحریم‌ها علیه ایران در نخستین گام اجرای توافقات ژنو، به اذعان بسیاری تاثیرگذار و گامی مثبت برای بازگرداندن وجهه جهانی ایران محسوب شده و تاکنون بازخورد مثبتی نیز به همراه داشته است، اما در عین حال برخی منتقدان مطرح می‌کنند که ما در داووس امتیازات زیادی برای حضور شرکت‌های خارجی قایل شده‌ایم اما در مقابل امتیاز ویژه‌یی برای کشور دریافت نکرده‌ایم. اما همین گروه برخی مسائل را مورد کم‌توجهی قرار داده‌اند چرا که امروز به تبع همین دیپلماسی دولت یازدهم است که سایه تحریم‌های اقتصادی اندکی تقلیل یافته و گامی عملی در جهت حذف بخشی از تحریم‌ها برداشته شد. شاید این گروه فراموش کرده‌اند شرایط سخت ایران در یکی، دو سال اخیر را، به ویژه در سال ۹۱ و اوایل سال جاری. بدون شک اگر امروز تغییری در روند تعاملات جهانی ایران حاصل نشده و شرایط همچون قبل تداوم می‌یافت، اکنون روزهای به مراتب سخت‌تری را پیش رو داشتیم. امروز فضای ایران تاحدودی تغییر کرده و بخش وسیعی از سرمایه‌هایی که در حال گریز از بازار ایران بودند، با امیدواری نسبت به شرایط پیش رو به کشور بازگشته و انگیزه فعالیت اقتصادی و امید به آینده تقویت شده است.

این روزها گزارش‌های مختلفی درباره بازخورد سخنرانی‌های حسن روحانی در اجلاس داووس منتشر می‌شود، گزارش‌هایی که عمدتا نگاه مثبتی را از منظر جهانی متوجه فضای اقتصادی ایران ساخته است. براین اساس اظهارنظرات مختلفی از سوی رسانه‌های غربی و مقامات سیاسی و اقتصادی کشورهای مختلف مطرح می‌شود، اظهاراتی که منعکس‌کننده تمایل غرب برای برقراری ارتباط و تعامل با ایران است.

در همین خصوص پایگاه اینترنتی دیلی‌فایننس طی گزارشی از تمایل امریکا برای سرمایه‌گذاری در ایران خبر داد. این رسانه مطرح کرد: با نزدیک شدن تدریجی ایران و غرب به یکدیگر، اکنون بهترین زمان برای شرکت‌های امریکایی جهت بررسی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران است. این در حالی است که اقتصاد ایران احتمالا در آینده نزدیک می‌تواند به مکان پر تحرکی برای به جریان انداختن سرمایه تبدیل شود.

در این گزارش آمده است: با آزادسازی بیش از چهار میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران، اقتصاد این کشور ممکن است شاهد فرصتی باشد که در طول سه دهه گذشته مشاهده نکرده است. اقتصادی خلاصی یافته از بند تحریم‌ها. از سال ۱۹۷۹ تاکنون، اقتصاد ایران با تحریم‌های دولت امریکا مواجه بوده است.

این رسانه با اشاره به محدودیت‌های ایجاد شده برای ایران طی سال‌های اخیر از جانب تحریم‌های اقتصادی می‌نویسد: این وضعیت موقعیت بی‌نظیری را برای شرکت‌های امریکایی جهت وارد شدن به اقتصاد ایران ایجاد می‌کند. هرچند تحریم‌ها میزان سرمایه‌گذاری مجاز در ایران را محدود می‌کند، اما نشانه‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه اوباما ممکن است امتیازات یک طرفه‌یی را اعطا کند که در هر دو بازار بازتاب داشته باشد. هرگونه کاهش جزیی تحریم‌های ایران به موجب دستور اجرایی رییس‌جمهور امریکا می‌تواند موجب افزایش ورود سرمایه به اقتصاد ایران شود.

آنچه بیش از همه اهمیت دارد، گام بعدی دولت اوباما است. حتی یک حرکت کوچک در راستای احیای بازار ایران تاثیرات گسترده‌یی در دراز مدت برای شرکت‌های ایرانی و امریکایی خواهد داشت.

● دیلی‌تلگراف: ایران می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین اقتصادهای جهان تبدیل شود

یکی دیگر از رسانه‌هایی که به بررسی سرمایه‌گذاری و شرایط اقتصادی ایران بعد از لغو تحریم‌ها و همچنین سخنرانی روحانی در داووس پرداخت، روزنامه انگلیسی دیلی تلگراف بود. این روزنامه در گزارش خود با طرح این سوال که؛ آیا روحانی مردی است که می‌توانیم با آن تجارت کنیم؟ نوشت: این سوالی بود که هفته گذشته بسیاری از شرکت‌کنندگان در چهل و چهارمین نشست مجمع جهانی اقتصاد در داووس سویس از خود پرسیدند. برای نخستین بار طی یک دهه گذشته، رییس‌جمهوری ایران در این نشست حضور یافت. او کاملا آرام و در حالی که لبخند بر لب داشت، به صورت پیوسته درباره «سیاست خارجی فعال» خود برای دستیابی به «اهداف اقتصادی» اش سخن می‌گفت.

به گزارش این روزنامه انگلیسی: سال گذشته، اقتصاد ایران ۸/ ۵ درصد کوچک شد و در حال حاضر این کشور بدترین بحران مالی حداقل دو دهه گذشته‌اش را سپری می‌کند که بخشی از آن نتیجه تحریم‌های وضع شده علیه این کشور است. اکنون رییس‌جمهوری ایران به داووس آمده تا به جهان بگوید که او از طریق «تعامل سازنده» با غرب، خواستار «برداشته شدن تمامی موانع سیاسی و اقتصادی رشد» اقتصادی کشورش است. وی در سخنرانی خود در داووس گفت: «تنها با همکاری و تعامل ما می‌توانیم زندگی بهتری برای مردمان‌مان بسازیم و صلح پایدار ایجاد کنیم.»

این گزارش افزود: هرچند ممکن است عجیب به نظر برسد، اما ایران می‌تواند به یکی از بزرگ‌ترین و موفق‌ترین اقتصادهای جهان تبدیل شود. از یک جهت، منابع انرژی این کشور قابل توجه است. ایران با دارا بودن ۱۵۷ میلیارد بشکه ذخایر نفتی اثبات شده جایگاه سوم یا چهارم بزرگ‌ترین ذخایر نفتی جهان را به خود اختصاص داده است. به علاوه، این کشور پس از روسیه دومین ذخایر بزرگ گازی جهان را در اختیار دارد.

● لغو تحریم ایران به نفع دوبی است

پایگاه اماراتی د نشنال نیز روز گذشته به بررسی تبعات لغو تحریم‌ها علیه ایران پرداخت. این رسانه نوشت: همزمان با کاهش تحریم‌ها و افزایش امیدها به احیای تجارت ۱۲ میلیارد دلاری ایران و امارات، تجار اماراتی در انتظار از سرگیری همکاری‌های تجاری با این کشور هستند. در حال حاضر، مشکلات در پرداخت پول کالاها و نگرانی از نقض تحریم‌های فعلی بسیاری از تجار را در دوبی از تجارت با ایران دلسرد کرده است.

گوپاناتام منوم، مدیر یک شرکت کشتیرانی در فجیره در این باره گفت: «اگر تحریم‌ها برداشته شوند، ما این کار را انجام خواهیم داد... ما وضعیت جامعه تجاری را خواهیم دید و بعد تصمیم‌گیری خواهیم کرد.»

● سفیر هند: درباره گسترش همکاری با ایران اتفاق نظر ملی داریم

علاوه بر رسانه‌ها، این روزها مقامات سیاسی و رسمی کشورهای مختلف نیز به اظهارنظر در باب بازسازی تعاملات خود با ایران پرداخته‌اند. در همین خصوص دی‌پی‌سریواستاوا در حاشیه برگزاری مراسم شصت و پنجمین سالگرد استقلال هند در گفت‌وگو با ایرنا افزود: روابط دولت‌های ایران و هند در سطوح مختلف و رو به رشدی ادامه دارد. روابط تهران و دهلی نو به حزب یا گروه سیاسی خاصی وابسته نیست؛ زیرا در هند اتفاق نظر ملی برای برقراری روابط خوب با ایران بین همه طیف‌ها و گروه‌های سیاسی وجود دارد.

وی همچنین درباره اجرایی شدن برنامه اقدام مشترک و ادامه همکاری‌های اقتصادی دو کشور گفت: ما از اجرایی شدن برنامه اقدام مشترک و توافق ایران و گروه ۱+۵ استقبال می‌کنیم، اما هند پیش از این نیز با ایران همکاری می‌کرده است و خرید نفت را ادامه می‌داد؛ حتی پیش از اینکه این توافق امضا یا اجرایی شود.

از طرف رییس سازمان بورس اوراق بهادار