جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
راهنمای گام به گام نصب و سفارشی کردن سیستم عامل لینوکس
چنانچه علاقهمند به کندوکاو درکامپیوتر هستید، احتمالاً اوقات فراغتتان زیاد است و از دردسرهای یک پروژه مسئلهدار استقبال میکنید، عجیب نیست که خیال داشته باشید یک سیستم عامل لینوکس را در کنار ویندوز و یا مجزا از آن نصب کنید.
البته شما تنها نیستید، عده بیشماری از خوانندگان این مجله میگویند که علاقهمند به داشتن سیستمی بی نیاز از ویندوز و با منبع آزاد برای رایانه های خود هستند. اما مهاجرت به یک سیستم عامل نظیر لینوکس ممکن است مایوس کننده باشد و البته مزایای استفاده از آن نیز قابل بیان میباشد.
از جنبه مثبت، لینوکس برای کسانی که از دردسرهای امنیتی ویندوز خسته شدهاند و کسانی که علاقهمند به دریافت برنامههای متنوع رایگان هستند جذابیت دارد.
از آنجا که لینوکس سیستم عاملی رایگان است مشکلات احتمالی برای دریافت مجوز نرمافزارها سد راه شما نخواهند بود. این سیستم عامل توسعه دهندگان را جذب میکند چرا که ابزارهای توسعه متعددی دارد که رایگان و در عین حال قدرتمند هستند. آنهایی که از دنیای ویندوز و مکینتاش به خود جرات میدهند وارد لینوکس شوند، اغلب با مشاهده اینکه نسخه های لینوکس به نسبت دیگر سیستم ها رویکرد بسیار انعطاف پذیری در مورد تعامل با کاربر دارند، خیلی خوشحال می شوند، چنانچه با نصب یک نسخه از ظاهر و محیط آن را ضی نبودید میتوانید از دیگر محیطهای گرافیکی آن استفاده کنید که ممکن است شبیه به مکینتاش یا ویندوز باشند، و برای این کار نیازی به نصب دوباره لینوکس نیست.
ثبات از ابتدا به عنوان مزیت لینوکس ذکر شده است. گرچه ویندوز XP تا حد قابل قبولی این خلا را پر کرده است، در حقیقت ایجاد GUIهای (رابط گرافیکی کاربری) جالب تر و پیچیده تر برای لینوکس با پنجره های مات و سایه های سه بعدی موجب بروز مشکلات فزاینده ای شده که مشابه مشکلات ویندوز هستند.گرچه برنامه های مفید و رایگان بسیاری از قبیل Open Office در لینوکس وجود دارند ولی گستردگی برنامه های جانبی تحمیلی بسیار کمتر از ویندوز یا مکینتاش است. همچنین تعداد نسبتاً اندکی از قطعات جانبی همچون پرینترها و اسکنرها درایور لینوکس را ارائه میدهند و اغلب فروشگاه های سختافزاری محصولاتی را که با لینوکس کار میکنند پشتیبانی نمیکنند. اگر به دنبال پشتیبانی فنی واقعی برای سیستم عامل خود هستند خواهید دید که مهاجرت به لینوکس به هیچ وجه آن میانبر کم هزینه ای که تصور میکردید نیست.
از سوی دیگر کاربران لینوکس از مجموعه ای عظیمی از وب سایتها بهره میبرند که معمولاً توصیه ها و پاسخهای مناسبی برای سوالات فنی دارند. یکی از منابع مناسب برای مبتدیان سایت www.linuxfromscartch.org است که در آنجا میتوانید یک کتاب آنلاین را به طور رایگان دانلود کنید که در آن دستوراتی برای سفارشی کردن لینوکس و مشارکت در گروه های خبری و دیگر جوامع تبادل نظر وجود دارد.
در سایت مفید دیگر عبارتند از www.linuxquestions.org و www.linuxforms.org در نهایت بسیاری از کسانی که علاقه مند به نصب لینوکس هستند بیشتر جذب هیجان پروژه نصب آن شده اند. نصب لینوکس ممکن است تجربه جالبی باشد چرا که کاملاً رایگان و قابل سفارشی کردن است، هم چنین ممکن است آن ها یک یا دو سیستم عامل ویندوز یا مکینتاش نیز داشته باشند که نخواهند به این زودی ها از دست آن خلاص شوند. بنابراین اگر برای این هیجان ها آمادگی دارید به مطالعه ادامه دهید. در ادامه مبانی فنی لینوکس را به همراه دستورات گام به گام دانلود کردن و نصب نسخه فدورا ۴ لینوکس برای شما توضیح خواهیم داد. ما به شما کمک میکنیم تا با OS آشنا شوید و آن را به سلیقه خود پیکربندی کنید. هر روز بر عده کسانی که خودشان در خانه Linux را نصب میکنند افزوده میشود. اگر تمایل دارید به آنها بپیوندید همراه ما بمانید.
● مبانی Linux
قبل از این که دست به کار شوید تا زمان و سختافزار خود را صرف آزمایش Linux کنید بیایید مبانی این سیستم عامل رایگان را مرور کنیم. گرچه طراحی آن اساساً با آن چه در دنیای ویندوز دیده اید تفاوت دارد ولی آشنا شدن با آن به زمان زیادی نیاز ندارد.
کارکرد هسته مرکزی آن ها میباشد. چون هسته مرکزی مایکروسافت در سیستمهای عامل ویندوز هسته Linux نیز سطح پایین کارکرد همه برنامه های فعال سیستم را مدیریت میکند. برنامه هایی از قبیل مدیریت فرآیند کنترل تداخل، تنظیم جداول زمانی و کنترل I / ۰ و مدیریت حافظه تا زمان نگارش این متن جدیدترین نسخه عرضه شده هسته Linux ۶ / ۲ میباشد. تمام راههای ارتباطی با این هسته از سازنده Linux یعنی لینوس توروالز (Linus Torvalds) می گذرد. گرچه توروالز به مفهوم کلاسیک مالک لینوکس نیست ولی اسماً دارنده امتیاز تجاری آن میباشد.
و در مورد ویژگی های نسخه بعدی آن حرف آخر را می زند.
برای آن هایی که به تازگی از ویندوز به لینوکس آمده اند یکی از گیج کننده ترین جنبههای این سیستم عامل فایل سیستم آن میباشد. ریشه فایل سیستم لینوکس با یک « / » نشان داده میشود که همه زیر شاخه ها از آن منشعب میشود برای مثال شاخه "directory" خانه من به این صورت خواهد بود ./homey/akaven/. به علاوه لینوکس همه پارتیشن ها و قسمت های منطقی دیسک سخت را تحت این ریشه قرار میدهد پارتیشن ها را می توان به طور دستی یا خودکار در زمان بوت کردن تعیین کرد. این طراحی درجه بالایی از انعطاف پذیری را ارائه میدهد چرا که می توان هر دایرکتوری را بر یک سیستم لینوکس در پارتیشن یا درایو متفاوتی قرار داد. حتی اگر یک درایو خارجی باشد. لذا چنان چه در دایرکتوری خانه من فضایی خالی نداشته باشم می توانم یک دیسک سخت دیگر به سیستم اضافه کنم و سپس این دایرکتوری را بر روی یک پارتیشن خارجی قرار دهم. برای سیستم همه این ها مشابه به نظر می رسند و به صورت شاخه های مسطح دایرتوری هستند.
دیگر جنبه گیج کننده لینوکس حساسیت موردی آن میباشد. سندهای "homework.doc" و "Homework.doc" دو فایل هستند که می توان در یک دایرکتوری ذخیره کرد. وقتی که به این ویژگی عادت کنیم به آن علاقه مند خواهید شد. این ویژگی به شما می آموزد که در انتخاب نام فایلها دقت بیشتری به خرج دهید.
● کمک دایرکتوری
دایرکتوری های "/proc", "/lib" "/der" "/bin" "/sbin" "/boot,/etc" حاوی فایلهای پیکربندی و برنامه هایی است که در زمان بالا آمدن سیستم عامل شروع به کار میکنند. در ابتدا کار نباید به هیچ وجه فایلی را از این دایرکتوری ها حذف کنیم. دایرکتوری "/home" حاوی همه دایرکتوری های کاربر و تنظیمات ویژه کاربر میباشد. ولی یک استثناء وجود دارد: ریشه این دایرکتوری برای کاربر مدیر جداگانه میباشد.
در پایان دایرکتوری "/var" حاوی اطلاعاتی از پردازش گرهای mail و Print و هم چنین دایرکتوری مهم Logging یعنی "/var/log" میباشد. که به هنگام اشکال یابی بسیار کارگشا است. الگو فایل "messoqes" به ویژه در تعیین اشکال های سیستم موثر میباشد چراکه حاوی انبوهی از اطلاعات log در مورد بسیاری از اجزاء میباشد. اگر چه شما می توانید سیستم لینوکس خود را از خط فرمان اجرا کنید ولی احتمالاً میخواهید از یک رابط گرافیکی مشابه ویندوز XP یا مکینتاش OSX استفاده کنید. این سرور X به شما امکان می دهد رابط های گرافیکی دلخواه خود را اجرا کنید. ( رابطهایی از قبیل Xfce , KDE , Gnome ) این محیط های نمایش در بیشتر نسخههای جدید وجود دارند.
یکی از مهمترین مزیت های لینوکس نسبت به دیگر سیستم های عامل میزان کنترل و قابلیت پیکربندی است که برای هر کاربر در محیط سیستم عامل فراهم میکند. لینوکس طوری طراحی شده است که یک سیستم عامل چند کاربره به تمام معنا باشد. همه کاربران از جمله مدیر یا کاربر ریشه دارای دایرکتوری خانه مختص به خود میباشد که حاوی همه فایلهای پیکربندی مخصوص کاربر از جمله تنظیمات سفارشی هر کاربر در GUI و فایلهای خصوصی میباشد. این دایرکتوری هم چنین حاوی e-mail کاربر میباشد.
این سیستم عامل هر چه قدر هم تعداد کاربرانش زیاد باشد، جدایی کامل میان فایلها و فضای هر کاربررا تضمین می کند. همچنین لینوکس یک سیستم عامل چند کاره است. اگر یک کاربر چندین برنامه را اجرا کند یا چند کاربر یک برنامه را اجرا کند و یا اگر یک کاربر به صورت محلی و یا از راه دور به سیستم مرتبط شود لینوکس این جدایی را حفظ و ارتباط مستقیم را برقرار می کند.
● انتخاب و دانلود کردن یک نسخه از لینوکس
وقتی مطمئن شدید که میخواهید سیستم عامل لینوکس را نصب کنید، باید یکی از میان نسخه های متنوع آن یکی را انتخاب کنید.
برای کاربران خانگی بیش از ۲۰ گزینه با کاربری آسان و قابلیت دانلود کردن رایگان وجود دارد که Fedora Project و Mandrake linux و Ubuntu و Xandros از این جمله هستند. در این مقاله نصب Fedora Core ۴ در نظر گرفته شده است ( که در آدرس http://fedora.redhat.com موجود میباشد) به علت سادگی نصب و استفاده fedora (که نام تجاری Red Hat میباشد)، چرخه قوی انتشار و جدول زمانی ارتقاء این نسخه را انتخاب کرده برای دانلود کردن این نسخه را انتخاب کرده برای لود کردن این نسخه به یک CD رایتر و نرمافزاری برای نوشتن تصاویر ISO بر روی CD نیاز داریم. این تصاویر برای سیستم های استانداردX۸۶.compatible۳۲-bit در آدرس http://download.fedora.redhat.com/pubfedora/linux/core/۴/is۸۶/iso. موجود است. هر چهار CD تصاویر را دانلود کنید. مراقب باشید فایلهای تصویری را که قسمتی از نام آن ها "SRPM" باشد دانلود نکنید. چرا که این فایلها در نصب سیستم عامل عمل نمی کند. صفحه اصلی دانلود fedora به شما نشان میدهد که چگونه محتوی هر چهار CD را در یک DVD دانلود کنید.
● طریقه نصب
قبل از این که نصب را شروع کنید مطمئن شوید که هیچ فایل مهمی بر روی دیسک سخت رایانه باقی نمانده. همه پارتیشن ها و فایلهای سیستم در طول فرآیند نصب پاک میشوند و دوباره نوشته میشوند. سیستم شما باید دست کم ۸ گیگا بایت دیسک سخت و ۱۲۸ مگا بایت حافظه RAM داشته باشد. سیستم هم چنین باید قابلیت بوت شدن از CD یا DVD را داشته باشد.
نصب لینوکس چندان متفاوت از نصب ویندوز XP نیست فقط باید CD یا DVD را درون درایو قرار داده و دستگاه را Reboot کنید. وقتی مراحل نصب آغاز میشود در ابتدا یک صفحه ساده می بینید که از شما میپرسد نصب به صورت گرافیکی باشد یا براساس متن. در این جا کلید Enter را بزنید و این مرحله از نصب را رد کنید. اکنون با یک نصب کننده تمام گرافیکی روبه رو می شوید. زبان مورد نظر خود را برای نصب انتخاب کنید و گزینه Personal Desktop را به عنوان نوع نصب انتخاب کنید.
در قسمت Disk Partition set up گزینه Automatically Partition را انتخاب کنید و سپس در صفحه بعد گزینه Remove All Partitions on this System را انتخاب کنید. در پنجره ایی که ظاهر میشود هشدار را تایید کنید. قسمت Boot loader configuration را رها کنید و به قسمت Network configuration بروید. نصب کننده fedora سیستم شما را مطابق "DHCP" (پروتوکول پویایی پیکره بندی میزبان) قرار میدهد تا یک آدرس IP خودکار و اطلاعات سرور DNS به دست بیاورید. اگر نیاز بر پیکره بندی یک آدرس IP ثابت دارید، اکنون این کار را بکنید firewall configuration را نیز در قسمت تنظیمات پایه رها کنید و منطقه زمانی متناسب خود را در صفحه بعدی انتخاب کنید در صفحه set root password سعی خواهید کرد برای کاربر محیط مدارک تاییدیه ایجاد کنید، کلمه عبور را به خاطر بسپارید برای، دسترسی به عملکردهای اجرایی و مدیریت سیستم به آن نیاز خواهید داشت. در صفحه بعد package Installation Default را تغییر ندهید. تمایل خود را به نصب تایید کنید تا سیستم عامل جدید در دیسک سخت شما نوشته شود. این فرآیند به مقداری زمان نیاز دارد پس اگر نصب را از DVD انجام میدهید (ونیازی به تعویض CD ندارید) می توانید در این فاصله یک فنجان قهوه بنوشید. چنان چه از مجموعه CD نصب را انجام میدهید باید در کنار سیستم بمانید و در زمان لازم CD نصب را انجام می دهید باید در کنار سیستم بمانید و در زمان لازم CD را عوض کنید. زمانی که تمامی بسته ها نصب شدند تقریباً می توانید سیستم عامل جدید خود را روشن کنید باید با مجوز fedora موافقیت کنید سپس تاریخ، زمان عمق رنگ و میزان تفکیک صفحه نمایش را تنظیم کنید. سیستم باید فقط گزینه هایی را به شما ارائه دهد که با پیکره بندی تان متناسب باشد. هم چنین باید یک کاربر سیستم ایجاد کنید و قابلیت های صوتی کشف شده را امتحان کنید. صفحات اضافی CDها و قسمت های تبلیغاتی را رد کنید. کار نصب به اتمام رسیده است.
● لینوکس از کجا آغاز شد
کدنویسی هسته لینوکس به عنوان پروژه ایی در دانشگاه هلسینکی فنلاند در سال ۱۹۹۱ آغاز شد در آن زمان لینوس توروالدز دانشجوی علوم کامپیوتر که منبع این هسته را بر روی اینترنت ارسال کرد. لینوکس با الهام از یک نسخه آموزشی از سیستم عامل Unix به نام Minix به سرعت رشد کرد و محققان بسیاری را به خود جذب کرد. لینوکس تحت مجوز GNU منتشر شده و میشود که بر این اساس نرمافزارهای رایگان باید رایگان باقی بماند و هر نرمافزاری که از کد منبع این مجوز استفاده کند نیز باید رایگان شود. لینوکس تحت مجوز GNU منتشر شده و میشود که بر این اساس نرمافزارهای رایگان باید رایگان باقی بماند و هر نرمافزاری که از کد منبع این مجوز استفاده کند نیز باید رایگان شود. لینوکس در سال ۱۹۹۲ به پروژه GNU پیوست. GNU در اوایل دهه هشتاد آغاز شد، در آن زمان ریچارداستالمن متوجه شد که شرکت های نرمافزاری رفته رفته مدعی می شوند که منبع آن ها یک دارایی معنوی است و با ایجاد محدودیتهای مجوز باید از آن حفاظت کند. او احساس کرد که افکار خوب باید در میان جامعه محققان به اشتراک گذاشته شود و به همین خاطر GNU را پایهریزی کرد که انتشار رایگان و تغییر و تعدیل رایگان نرمافزارها را ارتقاء میداد.
امروزه میتوان نسخه های بیشماری از لینوکس را پیدا کرد که صدها و یا هزاران برنامه جانبی و ابزارهای توسعه GNU را با هسته به همراه دارد. این نسخه های با ویژگی های متفاوت در دسترس هستند. که برای مخاطبانی در سطح خانگی تا سطح کاربران تجاری مفید هستند. بسته به مدل تجاری هر نسخه میتوانید این نرمافزار را به طور رایگان و یا با پرداخت مبلغی ناچیز دانلود کنید. برخی از نسخه های تجاری و بازرگانی حاوی نرمافزارهای اضافی، اسناد و یا پشتیبانی هستند که بر قیمت روی برچسب خواهند افزود.
● در سیستم عامل جدید خود کندوکاو کنید
لینوکس بر خلاف ویندوز XP در هنگام روشن شدن یک پنجره محاوره ایی با آیکونهای جذاب کاربر به طور پایه ارائه نمی دهد. ( البته شما می توانید این ویژگی را فعال کنید و هم چنین در صورت تمایل تصویر دلخواه خود را بر روی آن قرار دهید. ) در عوض لینوکس به سادگی از شما نام کاربر و کلمه عبور را برای تایید می خواهد. زمانی که مدرک شما تایید شد محیط کار Gnome جدید خود را خواهید دید. ( این GUI به همراه Fedora وجود دارد. ) محیط کار باید دارای یک آیکون رایانه، پوشه دایرکتوری خانه شما و یک سطل آشغال باشد. چنان چه CD یا DVD نصب هم چنان درون درایو باشد، شکل آن بر روی محیط کار نمایش داده میشود. پانل منوی فوقانی سه منو را نشان می دهد که با نام های Desktop , Places , Applications مشخص شده اند.
و در سمت چپ صفحه قرار دارد. پنج آیکون میان بر نیز خواهید دید که متعلق به برنامه هایی هستند که بیشتر مورد استفاده قرار گرفته اند. در سمت راست صفحه یک آیکون قرمز چشمک زن نشان دهنده این است که به روز کردن سیستم در دسترس است. ( این آیکون تا زمانی که بر روی آن کلیک کنید و پیکره بندی ابتدایی را انجام دهید به صورت چشمک زن باقی میماند. در این جا کنترل تاریخ، ساعت و صدا را نیز خواهید یافت.
بخش زیرین شامل یک آیکون در سمت چپ میباشد که همه پنجره های باز بر روی محیط کار را باید کلیک ماوس مشخص می کند. در قسمت راست کلید Pager را خواهید یافت که فضای کار را تغییر می دهد. این کلید به شما امکان می دهد که محیط کارهای مجازی مختلف را انتخاب کنید و یک نمایش گرافیکی از پنجره های باز در هر محیط کار مجازی را نشان می دهد.
با دو بار کلیک بر روی آیکون Computer پنجره ایی باز میشود که به ما امکان میدهد هر فایل محلی را در رایانه و یا هر فایلی که از طریق شبکه متصل شده باشد. انتخاب کنیم. چنان چه در شبکه خانه شما کاربران ویندوز نیز متصل هستند آن ها را بر روی مرورگر شبکه خود در قسمت windows network خواهید دید. سیستم های ویندوزی که بر روی شبکه شما قرار دارند نمی توانند سیستم Linux را ببینید. اگر میخواهید سیستم شما نقش فایل سرور را داشته باشد و برای رایانه های ویندوز قابل مشاهده باشد باید مجموعه www.samba.org) samba ) را نصب کنید که خدمات فایل و پرینت را برای کاربران SMB فراهم میکند.
با جستجو در مرورگر فایل سیستم مشخص میشود که تمای ساختار دایرکتوری محلی چگونه است، که قبلاً در مورد آن بحث کرده ایم. نوار پنجره بالایی را نشان خواهد داد به این معنا که شما در بالای شاخه قرار دارید. اگر به صورت یک کاربر معمولی وارد سیستم شده باشید نمیتوانید به تمامی دایرکتوری ها دسترسی پیدا کنید. اگر زیر شاخه "/home"را انتخاب کنید دایرکتوری خانه کاربر خود را خواهید یافت. برای این کار میان بری بر روی محیط کار قرار دارد. محیط کار Gnome نصب شده دارای مجموعه کاملی از برنامه ها میباشد و شما می توانید مدتی را به جستجو در دنیای نرمافزارهای رایگان صرف کنید، با کلیک راست بر روی هر یک از برنامه ها در منو می توانید آن را به صورت میان بر در پانل فوقانی محیط کار قرار دهید. اگر باز هم تمایل داشتید می توانید به Desktop/system setting/ add/remove Applications بروید و فهرست نرمافزارهای اضافی را برای نصب از روی CD نصب مرور کنید. برای این کار از شما کلمه عبور ریشه پرسیده میشود که در زمان نصب اولیه آن را مشخص کرده اید. نصب نرمافزار یک کار مدیریتی است که یک کاربر بدون امتیاز نمی تواند آن را انجام دهد. Fedora از برنامه (RPM) Redhat Package Manager استفاده می کند که یک برنامه قوی برای ساختن و اداره نرمافزارهای نصب شده در یک سیستم میباشد. منوی Add/Remove Application به ما امکان می دهد که به یک تعامل گرافیکی یا برنامه (RPM) بنویسیم. اگر (RPM) را به صورت بسته نرمافزاری از اینترنت دانلود کنید دوباره کلید بر روی این فایل برای اجرا و نصب برنامه کافی است.
● نسخه های متداول خانگی
▪ نام آدرس شرح
ـ Debian www.debian.org این نسخه مجموعه ای بالغ بر پانزده هزار نرمافزار را به همراه دارد. در حالی که این سیستم مناسب ترین نسخه برای کاربر نیست ولی مطمئناً یکی از قابل درک ترین نسخه ها است.
ـ Fedora www.fedora.redhat.com Fedora توسط Red Hat پشتیبانی مالی میشود و به عنوان زمینه سازی برای تکنولوژی های جدید طراحی شده که به تدریج با محصولات RedHat یکپارچه خواهد شد.
ـ Gentoo www.gentoo.org این نسخه به شما امکان میدهد سیستم عامل و برنامههایتان را از کد منبع به دست بیاورید. حاصل این کار سیستمی سریع و با قابلیت بالای سفارشی شدن میباشد.
ـ Knoppix www.knoppix.com یک CD قابل بوت با نرمافزار لینوکس است. سختافزارهای بسیاری را پشتیبانی می کند و می توان آن را به عنوان نسخه آزمایشی Linux به کار برد.
ـ Mandiva www.mandnivalinux.com به خاطر ابزارهای پیکره بندی گرافیکی اش مشهور است، که در میان سیستم های عامل مبتنی بر Linux استاندارد طلایی میباشد.
ـ Ubuntu www.ubuntulinux.org این نسخه براساس نسخه Debian میباشد و کاربرد بسیار آسانی دارد. چرخه انتشار آن ۶ ماهه میباشد.
● پیکربندی و سفارشی کردن
اکنون که با محیط کار جدید خود آشنا شده اید احتمالاً می خواهید شروع به پیکره بندی قسمت های مختلف آن براساس سلیقه خود بکنید. بهتر است با جستجو در منوهای فرعی متعدد Desktop/Preferences آغاز کنید به ویژه منوی فرعی Theme که به شما امکان می دهد ظاهر محیط کار را به زیبایی تغییر دهید. یک کلیک راست بر روی محیط کار منویی را باز میکند.
که پس زمینه های مختلف را در اختیار شما قرار میدهد و میتوانید قابلیت های که پس زمینه های مختلف را در اختیار شما قرار میدهد و میتوانید قابلیت های تصویر را تغییر دهید.
کلیک راست بر روی پانل های بالا و پایین به شما امکان میدهد سبک ها، اندازه ها و رنگ ها را تغییر دهید. Fedora در این نسخه فاقد محافظ صفحه نمایش میباشد. ولی می توانید آن ها از روی خط فرمان نصب کنید که بعدها سیستم را سفارش خواهد کرد و به شما باور میدهد که لینوکس تا چه حد می تواند قدرتمند باشد.
با فرض این که شما با موفقیت یک آدرس IP را از ISP شما گرفته است. ( می توانید با اجرای مرورگر web از منوی بالایی آن را چک کنید و ببینید که آیا تعامل فعال دارید یا خیر) بر روی محیط کار خود کلیک راست کنید و open Terminal را انتخاب کنید. ( که معادل Common prompt در ویندوز میباشد) در این قسمت عبارت "SU" و کلمه عبور مدیر سیستم را تایپ کنید.
این کار حقوق مدیر را در اختیار شما قرار میدهد. اکنون این جمله را تایپ کنید:
Yum یک به روز کننده خودکار و برنامه مدیریت بسته ها برای سیستم های Red hat میباشد. این برنامه بسته های مورد نیاز را به طور خودکار دانلود میکند. اکنون به قسمت Desktop/Reference/Screensaver بروید و هزاران گزینه را مشاهده کنید. اگر e-mail شما امکان تماس از طریق POP۳ یا IMAP را ایجاد میکند میتوانید مجموعه Evolution e-mail را با کلیک بر این آیکون بر نوار منوی بالا پیکره بندی کنید. زمای که این آیکون را برای اولین بار انتخاب میکنید. یک راهنمای خوش ترکیب شما را در طول پیکره بندی کاربر e-mail همراهی خواهد کرد و در پایان میتوانید یک printer بر روی این سیستم پیکره بندی کنید. برای این کار باید Desktop/system setting/printing را انتخاب کنید. اگر یک پرینتر به رایانه شما متصل باشد میتوانید دستورات راهنمای پرینتر را برای پیکره بندی این درایور دنبال کنید. اگر درایور آن پرینتر به خصوص موجود نباشد میتوانید یک PCL عمومی را انتخاب کنید و بعد به سایت شرکت سازنده بروید و درایور Linux را تهیه کنید. حالا نوبت سرگرمی است. سیستم شما باید مجهز به مرورگر Fire fox و مجموعه open office ۲.۰ و Evolution e-mail باشد. هم چنین تعداد زیادی برنامه های جانبی بازی و ابزار در سیستم وجود دارد که شما را مدتی مشغول خواهد کرد، و همیشه می توانید برنامه های بیشتری بر روی web پیدا کنید که همگی رایگان هستند.
● لینوکس بر روی یک سرور
لینوکس برای رایانه های محل کار چیز تازه ای نیسبت ولی در میان کاربران خانگی نفوذ نسبتاً اندکی داشته است. وقتی که به سرورها یا قطعات سختافزاری نگاه میکنید موقعیت کاملاً فرق میکند. لینوکس در بازار سرور جای پای محکمی دارد و رفته رفته بر یک جایگزین رقابتی به عنوان یک سیستم عامل جا افتاده تبدیل میشود. بیشتر موارد کوچک و متوسط نصب سیستم عاملی لینوکس در سرورهای تجاری براساس مجموعه ای موضوع به LAMP انجام میشود. این نام گزیده از کلمات Apache, Linux (یک سرور وب با منبع آزاد)، MySQL (یک پایگاه اطلاعاتی با منبع آزاد) و PHP/Python/Perl میباشد که زبانهای برنامه نویسی و نسخه سازی هستند. این مجموعه سکوی کاربرد وب کاملاً انعطاف پذیر، با قابلیت و سریع است. این مجموعه همچنین لینوکسی را به جایگزینی برای ویندوز در شرکتها و مراکز اطلاعاتی بزرگتر مبدل ساخته است. برای مثال به عنوان یک سکوی تجاری برای بسیاری از برنامه های سطح بالا عمل می کند. از جمله محصولاتی همچون IBM web sphere, BEA webdogic و سرورهای Oracle Application and Data base.
یکی از مزیت های برجسته ای که لینوکس در استقرار سرور ارائه میدهد پشتیبانی آن از طیف وسیعی از سکوهای پردازش میباشد از جمله اولین نسخه های ساختار ۶۴bit اینتل و AMD. ترکیب های بسیاری از سرور بازرگانی لینوکس وجود دارد که بعضی از آنها اختیارات پشتیبانی ای ارائه میدهند که حتی با قراردادهای ارائه شده توسط مایکروسافت و Sun Microsystems رقابت میکنند.
لینوکس در حوزه سرورهای آموزشی و تحقیقاتی نیز وارد شده. دسته های پردازش کارآمد Beowulf ) HPC ) که داده های تحقیقاتی و آکادمیک را جمع آوری میکنند انتخاب مناسبی برای مسائل پردازش متعادل می باشند، با به کارگیری دسته هایی که کملاً با قطعات سختافزاری ساخته شده اند و مطابق با فن آوری های استاندارد همچون SCSI, IDE, Ethernet هستند، این دسته های درجه یک جایگزین های مقرون به صرفه ای برای دیگر تجهیزات تخصصی گران قیمت خواهند بود.
از سوی دیگر بیشترین گسترش لینوکس در حوزه قطعات سختافزاری بوده است که به طور سنتی هیچ سیستم عاملی در این بخش از بازار حاکم نیست، به همین خاطر هزینه اندک، قابل اعتماد بودن و دسترسی آسان به کد منبع لینوکس این سیستم را برای توسعه دهندگان و فروشندگان به یک اندازه جذاب ساخته است. شاید شما هم دستگاهی داشته باشید که از لینوکس استفاده میکند. سیستمهای GPS تلفن همراه و برخی از گوشی های جدید تلفن همراه از نسخههای سازگار شده لینوکس استفاده میکنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست