یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
آموزش چگونه فلسفی اندیشیدن
فلسفه برای کودکان از جمله شاخه های جدید رشته فلسفه محسوب می شود، اما در این شاخه از مباحث پیچیده فلسفی خبری نیست بلکه در واقع آموزشی است برای روشمند کردن تفکر.
در این مقاله اهداف و برنامه های فلسفه برای کودکان از سوی رئیس مرکز تحقیقاتی فلسفه برای کودکان آرژانتین بررسی شده است.
«فلسفه برای کودکان» یک برنامه آموزشی است که این امکان را فراهم می آورد تا کودکان و نوجوانان افکار پیچیده خود را شکل دهند. از این رهگذر استدلال ، تفکرات انتقادی خلاقانه و نوعدوستی آنها نیز زیاد می شود. این برنامه نظام مند و تدریجی است که بیشتر برای کار روی کودکان ۴ تا ۱۸ ساله طراحی شده است. با در نظر داشتن علایق کودکان و با توجه به این موضوع که آنها را بیشتر تحریک کنند و این مساله با کارهای روش مند به اجرا در می آید. این برنامه به گونه ای طراحی شده است که کنجکاوی و اعجاب کودکان را بر انگیزد. هدف این است که به بالاترین میزان فکر سامان یافته ، در مجموعه ای از سوالات دست پیدا کرد.
این برنامه در جوامعی اجرا می شود که اعضای آن جامعه بسختی کار می کنند به منظور این که چیزهای بیشتری بدانند، به علاوه قصد دارند که به معنای جهان و جامعه ای که در آن زندگی می کنند نیز پی ببرند. یک فیلسوف امریکایی به نام ( Mathew lipman ماتیو لیپمن)، در سال ۱۹۶۹ فلسفه برای کودکان را به وجود آورد و تا کنون بیش از ۵۰ کشور از سراسر جهان برنامه های او را اجرا کرده اند.
هدف این طرح تبدیل کردن کودکان و نوجوانان به فیلسوف های حرفه ای ، نبود. بلکه شکل دهی و نگه داری تفکرات و طرز فکر انتقادی خلاقانه و نوعدوستی آنها بود. این برنامه بر اساس مسائل زیر شکل گرفته بود: تعدادی متون فلسفی به وسیله فیلسوفانی نوشته شده است که هم به طور عملی و هم به صورت نظری روی فلسفه برای کودکان کار می کنند.
این متون معرف اساس و پایه مباحث فیلسوفانه اند و با هدف آموزشی نوشته شده اند. (به این دلیل است که از هیچ یک از متون ادبی صرف استفاده نمی کنیم. به همین علت است که به آنها «قصه و رمان» نمی گوییم. هر چند که ما از استفاده از متون اجتناب می کنیم اما مسلما از تعدادی از آنها به عنوان ابزاری کمکی برای برخی بحثها که قبلا صورت گرفته است ، استفاده می کنیم.
به این جهت در پاره ای از اوقات استفاده از تصاویر، متون ادبی ، فیلم یا هر منبع دیگری ، مناسب تر به نظر می رسد. کتابهای راهنما برای معلمان که در آن می توانند برنامه های متنوع بحث و گفتگو یا تمرین را بیابند، دستیابی به هدف برنامه ریزی شده را تسهیل می کند. علاوه بر آن اگر این کتابها حاوی تعدادی پیشنهاد باشد، برای معلمان در صورت نیاز، مفید خواهد بود. با این نگرش که این برنامه نه تنها فلسفی است بلکه آموزشی نیز هست ، نیازمند تعهدات اخلاقی برای استمرار کار معلمان و ایجاد فرصتهای کلی به وسیله معلمان و مدارس برای دانش آموزان است ، که تمام اینها تلاشی مستمر را طلب می کنند.
طراحی دقیق برنامه برای معلمان به گونه ای که آنها بتوانند بدون کوچکترین تردیدی ، اطمینان داشته باشند کاری که اجرا می شود تنها افکار پیچیده و بحثهای فلسفی را شکل می دهد نه چیزی شبیه به آن مثل بحثهای علمی و مذهبی و گروه درمانی. روش شناسی تربیتی و آموزشی که منجر به تبدیل یک کلاس درس به مجموعه ای از سوالات می شود.
● برنامه آموزشی
مسائل آموزشی به زبان روز ارائه می شود. برنامه در سطوح مختلف ساخته شده است بدین منظور که با دوره های مختلف سنی هماهنگ باشد. این کار معرف یک نظام زنجیره ای است ، به این صورت که یک طرح به صورتی کاملا عمیق تر در دوره های بالاتر دوباره مورد مطالعه قرار می گیرد و همزمان موضوعات و بحثهای جدید نیز ارائه می شود. با در نظر داشتن علائق و نیازهای کودکان برنامه زیر که حرکتی مارپیچی دارد طراحی شده است ، بدین صورت که طرحها باید هر بار به صورتی عمیق تر مورد بررسی و بازبینی قرار گیرند.
۱) اولین دیدگاه که اساسی روش شناختی دارد، این است که برنامه ها باید منجر به بالا رفتن توانایی های ارتباطی ، بیانی ، مشارکتی و همکاری میان کودکان شوند و مفاهیمی چون ابهام ، هویت ، نام ، خانواده ، علایق ، حقیقت و دروغ شناخته شوند.
۲) این روش روی یادگیری زبان متمرکز شده است به همراه اشکال منطقی که در گفتگوهای روزانه بچه ها پنهان است. همچنین روی افزایش آگاهی ژرف نمایی نیز تاکید ویژه ای دارد؛ ژرف نمایی در گفتگوهای فلسفی ، شباهت ها، تفاوت ها و طبقه بندی ها و همچنین تفکر روی تجارب روزانه شخصی.
۳) به مجرد این که بچه ها با دانش حقایق چندگانه و فعال (تغییرات همیشگی و دائم) آشنا شدند، برای تفکر درباره زبان آماده می شوند. در این مرحله آنها با ساختارهای معنایی و نحوی زبان و چگونگی شناسایی ابهامات گفتاری آشنا می شوند و به مفاهیم فلسفی مثل اتفاق ، فضا، جزئی ، طبقه توجه بیشتری داده می شود.
۴) دانش آموزان در یک مسیر منطقی قرار می گیرند، آنها نه تنها وارد مسائل زبان می شوند، بلکه به جزییاتی مانند اخلاقیات و بررسی های اجتماعی نیز توجه می کنند. تمامی این کارها به این صورت اتفاق می افتد که این برنامه تنها بر طبق علائق بچه ها جلو می رود و هیچ منطقی در کار نیست.
کار ما دراین برنامه مثل کار ماماهاست (قابله ها): بچه ای که قرار است به دنیا بیاید به جای دانش آموزان است نه به جای ما. (حداقل در این زمان که ما قصد داریم یک گفتگوی فلسفی را هماهنگ کنیم ، به گونه ای همانند بزرگسالان نباید نظر بدهیم بلکه باید سوالاتی را مطرح کنیم که به زایش فکری دانش آموزان کمک کند. دلیل اصلی برای داشتن منطق صوری در برنامه آموزشی این است که به دانش آموزان کمک شود تا به این مساله پی ببرند که می توانند به صورتی کاملا سازمان یافته و منظم درباره افکار خود فکر کنند.
منطق صوری شامل معیاری است که در آن یک شخص می تواند میان استدلال منطقی و غیرمنطقی تفاوت قائل شود و آنها را از یکدیگر تشخیص دهد و از نظر دیگر این یک موضوع مهم میان تمامی علوم است ، چرا که آموزش تفکر به عنوان راهی برای ارتقای افکار به کار برده می شود. در این مرحله از میان انواع موقعیت ها و شناسایی کاربردهایی که نحوه استفاده از آن را نشان می دهند، شناخت قوانین منطق صوری مورد توجه قرار گرفته است.
از آنجایی که کودکان از قبل با زبان مادری شان آشنایند، منطق صوری مورد استفاده برای این منظور منطق قیاسی است که ویژگی های اصلی آن از این قرار است : یکپارچگی یا فقدان تناقضات ، نتایج منطقی ، مطابقت با قوانین ، اجازه برای رفتن از یک خط به دیگر خطها و پیوستگی و انسجام یا مسیری که در آن تمامی قوانین با یگدیگر مطابق باشند و در کل نظام مند و منسجم عمل کنند.
به دلیل کاربرد محدود این نوع از منطق ، تمرکز روی یک دلیل خوب همیشه ثمربخش بوده است ، بنابراین منطق غیررسمی ارائه می شود تا این اجازه را بدهد که افکار یک شخص در ارتباط با حرکات و ارتباطات مورد بررسی و ارزیابی قرارگیرد. این مساله هیچ قانونی را معرفی نمی کند، علاوه بر آن روی جستجو برای دلایل خوب و مناسب در یک موقعیت خاص پافشاری دارد و دلایلی را که ارائه شده اند مورد ارزیابی قرار می دهد. این کار به بچه ها انصاف ، عدالت ، بی طرفی و احترام به مردم را آموزش می دهد.
نخستین هدف آن است که به اعضای مجموعه تحقیق کمک شود تا از راهکارهایی استفاده کنند که در عمل بازتاب افکار خود را در زندگی شان ببینند. محور اصلی این آموزش ، ارائه روند تحقیق و به کار انداختن ارزشیابی دلایل و منطق هاست.
با این روند این گونه پنداشته می شود که این تحقیق در یک مسیر عرضی حرکت کند و زمینه تحقیق های اخلاقی و اجتماعی فراهم می شود.
۵) تاکید روی شدت یافتن بحثهای تخصصی فلسفی مانند تحقیقات مربوط به اخلاقیات ، زیبایی شناسی ماورائ الطبیعه.
هر بخش از برنامه متون مربوط به دانش آموزان و وسائل اضافی برای معلمان یک موضوع گروهی است که بتدریج به گروههای کلاسی معرفی می شود. هر چند این بخشها سوالات درجه بندی شده بر حسب مشکل یا آسان بودن سوال دارند، هیچکدام از بخشهای برنامه به یکدیگر ارتباطی ندارد و می توانند در طول یک یا دوسال برای همان گروه کلاسی خاص ، اجرا شوند. هدف اصلی هر کتاب در این برنامه آن است که اصولی را به خواننده معرفی کند تا با استفاده از آنها قادر باشد از افکار خود آگاه شود و چگونگی تاثیر افکار دیگران را روی زندگی خود بداند. بنابراین کتاب نقطه آغازی برای گفتگوها و بحثهای فلسفی است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست