دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
گزینه ای خوب برای کاربران نیمه حرفه ای
حوالی دو سه ماه پیش AMD/ATI خبر داد که به زودی محصول جدیدی عرضه خواهد کرد که با تکنولوژی ۴۰ نانومتری ساخته شده و توان محاسباتی آن نزدیک به یک ترافلاپ در ثانیه است و از نسل حافظههای GDDR۵ بهره خواهد برد. مدیران ATI تاکید داشتند این محصول که بعدها تحت عنوان ATI Radeon HD ۴۷۷۰ روانه بازار خواهد شد قیمتی کمتر از ۱۵۰ دلار خواهد داشت. در آن روزگار مدل ATI Radeon HD ۴۸۳۰ را میشد در همین حوالی قیمت خرید و اگر خریداری میتوانست بیست سی دلار بیشتر هزینه کند، با ۱۷۰ تا ۱۸۰ دلار میتوانست مدل Radeon HD ۴۸۵۰ یک گیگابایتی را تهیه کند.
چرخ روزگار چرخید و بسیاری اینگونه میپنداشتند که ATI برای خالی نماندن عریضه چیزی پرانده است تا بر بازار محصولات رقیب (nVIDIA) اثر گذاشته باشد. اولین دسته از کاربلدهایی که محصول HD ۴۷۷۰ را تست کردند بر صحت گفتار متولیان ATI صحه گذاشتند و اذعان کردند که قابلیتهای بسیاری در این محصول نهفته است. اندکی بعدتر بود که شرکتهای Sapphire، HIS، Asus، Gigabyte و msi کارتهای گرافیک میانقیمت خود را بر اساس مدل مرجع ATI تولید و روانه بازار کردند. میزان سفارشها برای HD ۴۷۷۰ بلافاصله افزایش یافت و ATI اعلام کرد که این حجم از سفارشها را پیشبینی نمیکرده است و برای پاسخگویی به آنها به وقت بیشتری نیاز دارد.
اینچنین شد که HD ۴۷۷۰ منزلت بالاتری پیدا کرد و به عقیده بسیاری از اینکارههای بازار، کارتهای گرافیک نه تنها دورهگرد خوشقیمتی چون Geforce ۹۶۰۰GT را از اساس عقیم کند، بلکه بر بازار محصول قابلتوجهی مانند HD ۴۸۳۰ نیز اثر منفی گذاشتند. هفته بعد بود که ATI چیپستهای RV۷۴۰ مورد استفاده در کارتگرافیک HD ۴۸۳۰ را با قیمتی کمتر در اختیار سازندگان قرار داد تا حاشیهای امن برای HD ۴۸۳۰ ایجاد کند. کارایی محصولات مبتنی بر HD ۴۷۷۰ چنان بود که نه تنها بر HD ۴۸۳۰ بلکه بر بازار محصولات فاخری مانند HD ۴۸۵۰ و HD ۴۸۷۰ نیز اثر مخرب داشت. به این دلیل که استفاده از دو کارت گرافیک HD ۴۷۷۰ در وضعیت CrossFireX کارایی کمنظیری نشان میداد و نسبت کارایی به قیمت آن برای خریدار صرفه بیشتری داشت.
● خریدار ایرانی و HD ۴۷۷۰
از آنجاکه فاصله قیمت محصولاتی که در بازار داخلی توزیع میشود حداقل چهل پنجاه هزار تومانی با بازارهای جهانی فاصله دارد، بدیهی است محصولی که در بازار جهانی با عنوان میانقیمت و گاهی اقتصادی عرضه میشود، در دسته مدلهای نیمهحرفهای قرار گیرد. در حال حاضر مدلهای مبتنی بر HD ۴۷۷۰ در بازار جهانی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دلار، مدلهای HD ۴۸۳۰ بین ۹۰ تا ۱۰۰ دلار، مدلهای HD ۴۸۵۰ بین ۱۰ تا ۱۵۰ دلار و مدلهای HD ۴۸۷۰ بین ۱۶۵ تا ۱۹۵ دلار قیمت دارند، اما ارزانترین مدل HD ۴۷۷۰ در بازار داخلی حدود ۱۷۰ هزار تومان فروخته میشود. جالب اینکه گاهی قیمت مدلهای HD ۴۸۳۰ از HD ۴۷۷۰ در بازار داخلی بالاتر است و فاصله اندکی با مدلهای HD ۴۸۵۰ دارد. این را از عجایب بازار داخلی قلمداد کنید و حرص نخورید. اوضاع همینطور بوده و تا اطلاع ثانوی خواهد بود، اما برای خریدار ایرانی استفاده از کدام مدل صرفه اقتصادی بالاتری دارد؟
کارتهای گرافیک HD ۴۷۷۰ حتی اگر گرانتر از بازارهای جهانی عرضه شوند، صرفه بیشتری برای ایرانیجماعت دارند، زیرا علاوه بر کارایی فوقالعاده، مصرف انرژی کمتری دارند و برای افرادی که طالب ارتقای ظرفیتهای گرافیکی دسکتاپ خود هستند ایدهآل محسوب میشوند. همین قدر بگویم که میزان مصرف انرژی دو کارت گرافیک HD ۴۷۷۰ در وضعیت CrossFire کمتر از کارت گرافیک معروف Geforce ۹۸۰۰ GT است. جالبتر اینکه چیپست RV۷۴۰ مورد استفاده در HD ۴۷۷۰ از ۸۲۶ میلیون و چیپست G۹۲a مورد استفاده در Geforce ۹۸۰۰ GT از ۷۵۴ میلیون ترانزیستور تشکیل یافته است. وبسایت رسمی شرکت ATI اذعان داشته که محصول HD ۴۷۷۰ حدود ۸۰ وات انرژی مصرف میکند. نباید این گفته را باور کرد، زیرا تستها نشان داده است که این محصول هنگام پردازش گرافیک دو بعدی حداقل ۱۴۰ وات و هنگام پردازش گرافیک سه بعدی حداقل ۱۸۵ وات انرژی مصرف میکند. این را گفتم تا اگر شخصی قصد ارتقا داشت، به توان منبعتغذیه خود توجه کافی مبذول دارد!
● GDDR۳ یا GDDR۵
مدلهای HD ۴۷۷۰ یک مشکل ذاتی دارند، به این صورت که گذرگاه حافظه آنها ۱۲۸ بیتی طراحی شده است. طراحان ATI برای رفع این مشکل از حافظههای GDDR۵ استفاده کرده و قابلیتهای این محصول را ارتقا بخشیدهاند. به هوش باشید که برخی سازندگان برای کاهش قیمت نهایی محصول خود از حافظههای GDDR۳ استفاده میکنند و مشکلاتی در انجام بازیهای سهبعدی در پی خواهند داشت. مدل HD ۴۷۷۰ با همین پهنای باند ۱۲۸ بیتی حافظه خود قادر به تبادل ۲/۳ گیگابیت در ثانیه است، در حالی که مدل ۲۵۶ بیتی HD ۴۸۵۰ در هر ثانیه ۲ گیگابیت و مدل HD ۴۸۷۰ در هر ثانیه ۶/۳ گیگابیت داده را مبادله میکند. این را گفتم تا از حافظههای GGDR۳ برای HD ۴۷۷۰ پرهیز کرده باشید.
● کدام برند؟
چیپست RV۷۴۰ برای بازار میانقیمت طراحی شده است و مخاطب ایرانی نباید انتظارات عجیب و غریبی از آن داشته باشد. هر چند میتوان سرعت فرکانس آن را به سهولت افزایش داد، اما HD ۴۷۷۰ برای OverClocking ساخته نشده است، از اینرو اغلب سازندگان کاردرست این حوزه، برد مرجع (Reference Board) شرکت ATI را به کار میگیرند و برای طراحی برد جدید هزینه نمیکنند. تفاوت برندهای مختلف در کیفیت قطعات و امکاناتی است که عرضه میشوند. بین خودمان بماند که بسیاری از بردهای مرجع ATI در اصل توسط نزدیکترین شریک این شرکت یعنی sapphire طراحی و تست میشود. نتیجه انواع و اقسام تستها نشان میدهد که محصول ۵۱۲ مگابایتی Sapphire HD ۴۷۷۰ کارایی بهتری نسبت به برندهای دیگر دارد.
● نکته پایانی!
از آنجا که تفاوت قیمت مدلهای HD ۴۷۷۰ و HD ۴۸۵۰ در بازار ایرانی بسیار کمتر است، برای خرید HD ۴۷۷۰ باید اندکی صبر پیشه کنید. خرید مدلهای یک گیگابایتی HD ۴۸۵۰ با ۱۸۰ هزار تومان بدون شک صرفه اقتصادی بیشتری در مقایسه با قیمت مدل ۵۱۲ مگابایتی HD ۴۷۷۰ با ۱۷۰ هزار تومان دارد. به تصورم در هفتههای ابتدایی پاییز باید که فاصله قیمتی HD ۴۷۷۰ افت بیشتری نسبت به HD ۴۸۵۰ داشته باشد و تا حوالی ۱۵۰ هزار تومان کاهش یابد. به بیان دیگر هرگاه تفاوت این دو محصول فاخر به بیش از بیست هزار تومان رسید، میتوان Sapphire HD ۴۷۷۰ را به عنوان گزینهای مطلوب برای خرید توصیه کرد. در تصویر محصول HIS را مشاهده میکنید، مدلهای Sapphire و HIS تنها در لوگو تفاوت دارند!
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست