پنجشنبه, ۲۸ تیر, ۱۴۰۳ / 18 July, 2024
مجله ویستا

صفر تا صد داشتن یک آبنمای زیبا در خانه


صفر تا صد داشتن یک آبنمای زیبا در خانه

نخستین مستنداتی که در مورد آبنماها وجود دارد, به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی گردد در ایران نیز از بقایای سرامیک ها در باغ ها و باغچه های بسیار قدیمی, واضح است که از آبنما در دکوراسیون باغ ها استفاده می شده است

قرن‌هاست که انسان‌ها از تماشای جریان و تلالوی آب به وجد می‌آیند و شگفت‌زده می‌شوند. این مسئله شاید به‌دلیل صدای تسکین‌دهنده‌ جریان آب یا شکل گرفتن طرح‌هایی زیبا در اثر حرکت وارونه آن باشد. دلیل این احساس خوشایند هر چه که باشد، فرقی نمی‌کند؛ حقیقت این است که آبنماها، نقش بسیار در زندگی انسان‌ها طی قرون متمادی ایفا کرده‌اند.

نخستین مستنداتی که در مورد آبنماها وجود دارد، به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح بازمی‌گردد. در ایران نیز از بقایای سرامیک‌ها در باغ‌ها و باغچه‌های بسیار قدیمی، واضح است که از آبنما در دکوراسیون باغ‌ها استفاده می‌شده است. ریشه و اصل سنت آبنماهای غربی به یونان برمی‌گردد که هم شواهد باستان‌شناسی و هم کنده‌کاری‌های موجود بر گلدان‌ها، مدرکی بر این مدعا به‌شمار می‌روند. در سال‌های ابتدایی، آبنما به‌عنوان منبع آب استفاده می‌شد و کاربردی شهری داشت، اما به مرور، فرهنگ‌های دیگر علاوه بر جنبه کاربردی، از آبنماها به‌عنوان عنصری دکوراتیو استفاده کردند. در میان آبنماهای باستانی، آبنماهایی که در عصر رنسانس ساخته و استفاده شده‌اند، بسیار معروف هستند که این محبوبیت و معروفیت با ساختار مدور و چند گوشه و طراحی تندیسی آنها ارتباط دارد.

آبنماهای زینتی نیز همواره به‌عنوان نقطه کانونی دکوراسیون خانه دولتمردان و کاخ‌های سلطنتی محسوب می‌شدند که نمایشی زیبا و چشمگیر از جریان آب را به‌وجود می‌آوردند. البته، طراحی و ساخت این آبنماهای خانگی به مهارت‌های مهندسی خاص نیاز داشت. آبنماها با گذشت زمان به دکوراسیون خانه‌های عادی نیز راه پیدا کرد و دیگر منحصر به خانه و بناهای خاص و افراد خاص نمی‌شد. در حقیقت، وجود آبنما در دکوراسیون داخلی خانه اتصالی بین طبیعت خارج از خانه با دکوراسیون داخلی خانه به‌شمار می‌رفت.

با طراحی و رواج آبنماهای رومیزی، مشکل کم بودن فضا در خانه نیز حل شده است و دیگر، هر فردی می‌تواند در خانه خود آبنمایی زیبا داشته باشد و از تماشای نمایش زیبای آب و شنیدن صدای تسکین‌دهنده آن لذت ببرد. در این مطلب قصد داریم که روش ساخت این آبنماهای رومیزی دکوراتیو و زیبا را به شما آموزش بدهیم. در ابتدا لازم است برخی ابزار پرکاربرد در ساخت آبنما را به شما معرفی کنیم تا با آنها بیشتر آشنا شوید.

● پمپ

پمپ از قطعات مهم و لازم هر آبنماست که کارگذاشتن آن در ساخت آبنما بسیار ساده است. از میان انواع پمپ‌های آب، پمپ‌های شناور مناسب‌ترین گزینه برای استفاده در آبنماهای کوچک رومیزی هستند. این نوع پمپ‌ها بسیار کوچک و ساده هستند و قیمتی مناسب دارند. پمپ‌های شناور را می‌توانید در فروشگاه‌های عرضه ابزارهای باغبانی بیابید. پمپ‌های آب شناور، قیمت‌هایی متنوع دارند. از این رو، ابتدا باید تعیین کنید که انتظار دارید پمپ آب تا چه ارتفاعی آب را شوت کند. هر چه قدرت پمپ در شوت آب به ارتفاع بالاتر بیشتر باشد، قیمت آن بیشتر است. البته آبنماهای رومیزی و خانگی بسیار کوچک هستند و نیازی نیست که برای آنها از پمپی استفاده کنید که آب را تا ارتفاع ۶ متری شوت کند و هزینه‌ای بالا را متقبل شوید. خرید پمپی کوچک با قدرتی کم نیز برای شوت آب کفایت می‌کند.

نکته مهم دیگر که در مورد پمپ آبنما باید به آن توجه کنید، طول سیم برق است. پمپ آبی با طول سیم کوتاه (مثلا ۳ متر) محدودیتی بسیار را در مورد جای قرار گرفتن و به نمایش گذاردن آبنما به شما تحمیل می‌کند. در حالی که پمپ‌هایی با طول سیم بلندتر (برای مثال ۱.۵ الی ۹ متر) منعطف‌تر هستند. در برخی پمپ‌ها، کلید روشن و خاموش روی خود پمپ و در برخی دیگر روی سیم برق آنها نصب شده است که اگر دسترسی به آبنمای مورد نظر و پمپ آب آن دشوار یا غیرممکن است، باید حتما کلید روشن پمپ روی سیم قرار داشته باشد.

● لوله پلاستیکی آب

این لوله باریک پلاستیکی کمک می‌کند تا آب به قسمت‌هایی از آبنما که تمایل دارید، منتقل شود. لوله‌های پلاستیکی را می‌توانید در همان فروشگاهی که پمپ آب را خریداری می‌کنید، بیابید. برخی پمپ‌ها لوله‌هایی با قطر خاص را می‌طلبند. از این رو، بهتر است هنگام خرید لوله، پمپ آب را نیز خریداری کنید.

● ساخت آبنمای کاشی

کاشی‌هایی زیبا با اندازه‌های متفاوت که به شکلی دکوراتیو روی هم قرار گرفته‌اند، سطحی شیک و چشمگیر را برای روان شدن آب به‌وجود می‌آورند. برای ایجاد جلوه‌ای متفاوت‌تر می‌توانید کاشی‌ها را با کمی چرخش با قطرهای مختلف و با کمی فاصله بیشتر روی هم قرار دهید.

ممکن است فکر کردن به چگونگی مونتاژ قطعات مکانیکی آبنما شما را از ساختن آن دلسرد کند، اما باید بدانید که این کار دشوار نیست و اگر فرایند سر هم کردن قطعات مختلف آبنما را بیاموزید، خواهید دید که چقدر ساخت آبنما ساده است. عکس ۴ و ۵

● وسایل مورد نیاز:

کاسه مربع شکل و دکوراتیو

۴ عدد کاشی دکوراتیو با اندازه مختلف (شرح سایز در متن)

دریل به همراه مته مخصوص سرامیک

عینک محافظ چشم

پمپ شناور

لوله پلاستیکی به طول ۲۵ سانتی‌متر

بسط برای اتصال به طول ۱۰ سانتی‌متر

۲ عدد فضادهنده پلکسی گلاس با ضخامت ۶ میلی‌متر

۲ عدد فضادهنده پلکسی گلاس با ضخامت ۹ میلی‌متر

مهره دکوراتیو

نکته: فضادهنده‌ها حتما نباید به این ضخامت‌ها باشند، فضادهنده‌هایی با ضخامت‌های و مواد مختلف مانند چوب و پلیمر نیز قابل استفاده هستند.

● مراحل:

۱. ظرف مورد نظر خود برای آبنما را به کاشی‌فروشی ببرید تا بتوانید اندازه کاشی‌ها را با آن تطبیق دهید. شما باید ۴ قطعه کاشی برای استفاده در این آبنما خریداری کنید. یکی از این کاشی‌ها باید به صورتی باشد که از تمام اضلاع به اندازه ۱۳ میلی‌متر از مساحت عمق کاسه کوچک‌تر باشد تا به راحتی درون ظرف بنشیند. سه کاشی دیگر نیز هر کدام باید از چهار طرف به اندازه ۵/۲ سانتی‌متر از کاشی که زیر آنها قرار می‌گیرد، کوچک‌تر باشد. اگر کاشی‌هایی زیبا و دکوراتیو را یافتید که از لحاظ اندازه با آنچه می‌خواهید، جور در نمی‌آید، از فروشنده بخواهید تا با ابزارها، آنها را به اندازه‌ای که نیاز دارید، برش دهد.

نکته: توصیه می‌کنیم از هر اندازه یک تا ۲ کاشی اضافه خریداری کنید تا اگر هنگام دریل‌کاری دچار شکستگی شدند، دردسر یافتن مجدد آن را نداشته باشید.

۲. بست‌ها را آماده کنید. سوراخی به قطر یک سانتی‌متر با دریل در مرکز هر کاشی ایجاد کنید. فضادهنده‌ها را به شیشه‌بری ببرید و از شیشه‌بر بخواهید تا سوراخی به همین اندازه در آنها ایجاد کند. اگر فضادهنده‌ای که استفاده می‌کنید از جنس چوب است، می‌توانید این کار را خود شما هم با کمک دریل انجام دهید.

۳. پمپ را داخل ظرف و درست در مرکر قرار دهید. بست را نیز روی پمپ قرار دهید تا سیم برق بتواند از داخل حفره بزرگ آن بیرون بیاید. پمپ را روی پایین‌ترین شدت فشار، تنظیم و لوله آب را به درون آداپتور پمپ وارد کنید.

۴. سر لوله آب را از سوراخی که روی بزرگ‌ترین کاشی قرار دارد، بیرون بیاورید، طوری که باقی لوله روی بست قرار داشته باشد. حال، کاشی درون ظرف قرار گرفته و روی اصلی آن به سمت بالاست. فضادهنده‌هایی ۶ و ۹ میلی‌متری را روی هم قرار داده، بر سر لوله که از سوراخ کاشی بیرون آمده است، بفشارید. به همین روش، سر لوله را از سوراخ کاشی‌ها خارج کنید و کاشی‌ها را از بزرگ به کوچک روی هم و همراه با فضادهنده‌هایی که بین کاشی‌ها بر سر لوله‌ها قرار دارد، بگذارید به‌گونه‌ای که فضادهنده ۹ میلی‌متری بین کاشی دوم و سوم و فضادهنده ۶ میلی‌متری بین کاشی اول و دوم (از بالا به پایین) قرار گیرد. اگر بخواهیم روش قرار گرفتن فضادهنده‌ها را مرور کنیم، به این صورت است که از بالا به پایین، فضادهنده ۶ میلی‌متری بین کاشی اول و دوم، فضادهنده ۹ میلی‌متری بین کاشی دوم و سوم و فضادهنده ۶ میلی‌متری به همراه فضادهنده ۹ میلی‌متری بین کاشی سوم و چهارم قرار می‌گیرد.

۵. قسمتی از لوله پلاستیکی آب را که از سوراخ کوچک‌ترین کاشی بیرون آمده است، با خودکار علامت بزنید. کاشی را بردارید و لوله را درست از زیر علامت ببرید و دوباره، کاشی را سر جای خود برگردانید. در این صورت، لوله داخل سوراخ کاشی می‌رود، اما از آن بیرون نمی‌زند. در پایان، مهره حفره دار را روی سوراخ کوچک‌ترین کاشی قرار دهید. در ظرف آب بریزید، پمپ را به برق بزنید و از تماشای رقص آب روی کاشی‌ها لذت ببرید.