چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

با کودک بد غذا چه باید کرد


با کودک بد غذا چه باید کرد

بیشتر پدر و مادرها درباره تغذیه كودكان خود نگران هستند این والدین از بی میلی و كم غذا خوردن كودكان خود در رنج هستند و شكایت های مختلفی در این مورد دارند بی اشتهایی یا بد غذایی كودك در هر شكلی ,مساله مهمی است كه باید آن را جدی گرفت, چرا كه در نهایت به سوء تغذیه منجر می شود

بیشتر پدر و مادرها درباره تغذیه كودكان خود نگران هستند . این والدین از بی ‏میلی و كم غذا خوردن كودكان خود در رنج هستند و شكایت‏های مختلفی در این مورد دارند . بی‏اشتهایی یا بد غذایی كودك در هر شكلی ،مساله‏ مهمی است كه باید آن را جدی گرفت، چرا كه در نهایت‏ به سوء تغذیه منجر می‏شود . باید بدانیم فقط گرسنگی نیست كه كودك را به سوی غذا می‏كشاند و یا فقط سیر بودن موجب دوری و پرهیز از غذا نمی‏شود، بلكه عوامل گوناگونی، جدا از نیازهای بدنی، موجب می‏شود تا كودك غذا بخورد یا نخورد .

رفتار بزرگترها در این مورد بسیار تعیین كننده است؛ برای مثال اگر كودكی صبحانه خوردن با خانواده خود را دوست داشتنی و با اهمیت نبیند، هیچ میلی به یك صبحانه خوب پیدا نمی‏كند .

در بسیاری از خانواده‏هایی كه زنان شاغل هستند دیده شده كه مادر، كودك را با عجله بیدار می‏كند، با عجله لباس او را می‏پوشاند و به زور، یك لقمه خشك در دستش می‏گذارد تا آن را به عنوان صبحانه بخورد . آیا به نظر شما، كسی می‏تواند در یك محیط عصبی، شلوغ و با عجله غذا بخورد؟

غذا خوردن آن هم در ابتدای صبح، باید همراه با آرامش باشد . ایستاده غذا خوردن، با عجله لقمه‏ای را درست كردن، در حالی كه كارهای مختلفی را انجام می‏دهید، فضای ناامنی را برای یك تغذیه مناسب به وجود می‏آورد . در چنین حالتی، هیچ كودكی میل به خوردن صبحانه ندارد .

خانواده‏هایی كه مجبورند صبح زود از خانه خارج شوند و وقت كافی برای صبحانه خوردن در كنار كودك خود را ندارند، بهتر است ‏برنامه‏ای را تنظیم كنند كه بتوانند همه با هم و در حضور كودك صبحانه بخورند و از این وعده غذایی لذت ببرند .

برای سر حال بودن در صبح و داشتن وقت کافی برای صرف صبحانه می توان:

- شب‏ها زودتر خوابید.

- یك سری كارها را از قبل انجام داد.

- زودتر بیدار شد تا كودك فرصت انجام كارهای اولیه را داشته باشد .

در بعضی از خانواده‏هایی كه مادران شاغل نیستند، مشكل به شیوه دیگری خودنمایی می‏كند ؛ بعضی از مادران آن قدر دیر از خواب بیدار می‏شوند كه می‏توانند صبحانه و ناهار را همزمان بخورند . دیر بیدار شدن، كوفتگی، خستگی و بی‏حوصلگی، بی‏اشتهایی را به همراه دارد . از آن جا كه مادر بی‏میل است‏برای تهیه صبحانه مناسب تلاشی نمی‏كند، در نتیجه با همان بی‏حوصلگی چیزی را برای كودك خود آماده می‏كند تا او بخورد . كودكی كه همراه مادر خود دیر بیدار شده است طبیعی است كه صبحانه و ناهار او یكی می‏شود .

به كودك فرصت‏بدهید تا صبحانه‏اش را كامل بخورد . در چنین فضایی نه تنها كودكان، بلكه هر انسانی از خوردن صبحانه لذت می‏برد و طبیعی است كه این رفتار به عنوان یك عادت غذایی مناسب در كودك باقی می‏ماند .

غذای نیم روز صبح ( میان وعده اول )

از آن جا كه معده كودكان كم حجم است و غذای كمی در معده آنها جا می‏گیرد ، فاصله‏ی بین غذا خوردن كودك نباید خیلی زیاد باشد . كودكان، بین صبحانه و ناهار احتیاج به یك میان وعده دارند . این غذای نیمروزی می‏تواند انواع میوه، خشكبار، نان و شیرینی‏های سبك باشد . خوردن غذا در این زمان برای كودكان بسیار مهم است .

همراهی مادر با كودك در خوردن غذا مهم است؛ یعنی مادر در كنار كودك بنشیند، با او حرف بزند و با هم این غذای نیمروزی را بخورند . كودكان در خوردن صبحانه یا ناهار و یا شام احتیاج به همراهی و همدلی اطرافیان خود دارند و دوست دارند كه بزرگترهایشان در كنارشان باشند و آنها را همراهی كنند . اگر غذای نیمروز نامناسب باشد، در ناهاِر كودك حتما تاثیر منفی می‏گذارد . تنقلاتی مانند انواع شكلات ، آب نبات و حجم زیاد شیرینی موجب می‏شود تا كودك سیری كاذب پیدا كند و میلی به غذا نداشته باشد . استفاده از انواع خشكبار ، دانه‏ها ، مغزها و میوه‏ها به مراتب بهتر است .

ناهار كودك

ناهار كودك باید غذایی كامل با انواع مواد مغذی باشد . حداقل یك ساعت مانده به ناهار از دادن انواع تنقلات به كودك پرهیز شود. این تنقلات جلوی اشتهای كودك را می‏گیرد . به خصوص اینکه هرگز به کودک خود هله و هوله ندهید. قبل از ناهار، كودك را از غذا مطلع كنید و اگر در خانه است‏، حتما او را از نوع غذا و یا اینكه غذا در چه وضعیتی است ‏باخبر سازید . می‏توانید از نیم ساعت مانده به غذا، كودك را ترغیب به غذا خوردن كنید و بگویید غذا به زودی آماده می‏شود .

تجربه یك مادر

« من از صبح به كودكم می‏گویم ، چه غذایی را می‏خواهم درست كنم و گاهی با هم به نتیجه می‏رسیم كه چه چیزی را درست كنم . در بعضی از مراحل او را تشویق می‏كنم كه به من كمك كند . وقتی بوی غذا در آشپزخانه پیچید از او می‏خواهم تا بو بكشد و همین مساله تبدیل به یك بازی برای ما می‏شود . من با رفتارهای مختلف نشان می‏دهم كه غذا بسیار خوش رنگ، خوش‏عطر و خوش‏مزه است و سعی می‏كنم با آب و تاب فراوان در مورد غذا حرف بزنم . حتما از او می‏خواهم كه در چیدن سفره به من كمك كند و با هم سفره را برای غذا آماده می‏كنیم . همیشه قبل از خوردن غذا می‏گویم كه حالا ما بهترین و خوش مزه‏ترین غذای دنیا را می‏خوریم . »

شكی نیست وقتی مادر این گونه فضا را از نظر روانی آماده می‏كند، كودك مشتاقانه از غذا استقبال خواهد كرد. كودكی كه در چنین محیطی غذا می‏خورد، دیدگاه خوبی به غذا دارد و از خوردن آن لذت می‏برد .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.