پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

چند پیشنهاد برای حل مشکلات دست اندرکاران حمل ونقل جاده ای


چند پیشنهاد برای حل مشکلات دست اندرکاران حمل ونقل جاده ای

به بهانه ۲۶ آذرماه روز حمل و نقل

امروزه حمل و نقل یکی از اساسی ترین و مهم ترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی کشور است حمل و نقل در تمام بخش های کشور تاثیرگذار است. اگر ۲۴ ساعت دچار خلل و مشکل شود خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد می شود. در حمل و نقل سه عامل مهم راننده، وسیله نقلیه و جاده نقش اصلی را دارند. رانندگان کامیون کشور با لبیک گفتن به ندای رهبر کبیر انقلاب در تاریخ ۲۶ آذر ماه سال ۱۳۶۲ جهاد تخلیه بنادر را آغاز کردند. آن روز به نام روز ملی حمل و نقل و راننده در کشور ما به ثبت رسید. ۹۰ درصد حمل و نقل کالای کشور توسط ناوگان زمینی انجام می شود رانندگان با کار طاقت فرسا، امانت دار کالای مردم هستند. در حال حاضر هر قشر از جامعه روزی به نام خود دارند.

اما در مورد رانندگان اینطور نیست چهار سال است به برکت دولت کریمه همایش حمل و نقل در روز ملی حمل و نقل برگزار می شود. اما این سؤال مطرح است چرا قشر اصلی و آسیب پذیر حمل و نقل در این گونه همایش ها دعوت نمی شوند. شایسته و زیبنده نیست متولیان حمل و نقل این گونه رانندگان را فراموش کنند. آیا نمی توان از هر استان دو راننده نمونه را دعوت کرد که باعث دلگرمی، قوت قلب و انگیزه شود. جایی در مطبوعات کشور داشته باشند؟ به بهانه چنین روزی نکاتی چند مطرح می شود.

۱) در سال ۸۱ طی چند نامه به وزیر راه و ترابری و ریاست سازمان راهداری و حمل و نقل و همینطور رئیس اسبق راهنمائی و رانندگی کشور آموزش رانندگان را یادآور شدم. دو سال است آموزش شروع شده اما از اصول اولیه آموزش خبری نیست.

۲) در سال ۸۰ و ۸۱ برای راهور ناجا و دفتر ایمنی ترافیک سازمان حمل و نقل ارسال کردم تا جلو پلاک کردن کامیون های فرسوده مزایده ای را بگیرند. کامیون های فرسوده که شرکت ها و ارگان ها هر چند وقت یکبار مزایده می گذارند در جاده ها مشکل آفرین و خطر تصادفات را در پی دارند.

ولی این پیشنهاد را قبول نکردند و حالا باید دولت یارانه تبدیل به احسن آنها را هم پرداخت کند.

۳) کرایه های توافقی در بعضی از شهرها و استان ها اجحاف زیادی به رانندگان وارد می کند. کارمزد دریافتی از راننده باید ۱۰ درصد باشد. اما بعضی از شرکت های حمل و نقل بین ۲۰ تا ۵۰ درصد دریافت می کنند.

۴) در بعضی از پایانه های کشور به خصوص بنادر و شهرها اولویت تحویل کالا اول به رانندگان بومی آن منطقه است و رانندگان غیربومی باید در نوبت بار توقف داشته باشند ولی در استان اصفهان به این صورت نیست از سازمان حمل و نقل تقاضا دارم رسیدگی فرمائید.

۵) در استان های مرزی به خصوص سیستان و بلوچستان باک های سوخت کامیون ها کنترل می شود مشکلی که وجود دارد کارشناس تخصص لازم را ندارد و نمی داند هر کامیونی چند باک دارد.

۶) تحویل سوخت در بعضی استان ها و شهرها سهمیه بندی است راننده باید در هر شهری که وارد می شود معطل سوخت گیری شود. بعضی از جایگاه ها حتی سوخت ندارند و راننده مجبور است باک های اضافه نصب کند تا بتواند تردد کند.

۷) چرا وقتی رانندگان حمل و نقل جاده ای وقت ملاقات با مسئولان می خواهند همکاری صورت نمی گیرد.

از سال ۶۸ تا ۸۸ بیش از ۲۰۰ صفحه نامه و گزارش، پیشنهاد و انتقاد برای مسئولان کشور از جمله وزارت راه، سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و پلیس راه و ریاست راهور کشور ارسال کرده ام اما هنوز وقت ملاقات نداده اند.

۸) در حوادث رانندگی کشور سه عامل مهم راننده، وسیله نقلیه و جاده نقش اصلی دارند. راننده ۷۰ درصد، جاده ۱۵ درصد، وسیله نقلیه و عوامل دیگر ۱۵ درصد سهم دارند. در جاده قدیم تهران- قم ۷۰ درصد حوادث آن مربوط به جاده است. ناوگان جاده ای از هفت استان کشور از این جاده جهت حمل بار به تهران و شمال کشور تردد می کنند.

مشکل اصلی در قسمت حوزه شهر حسن آباد است که هیچ رسیدگی نمی شود در این جاده از ۱۰ کیلومتر بعدازشهر حسن آباد تا گردنه نعلبندان سربالائی شروع می شود عرض این جاده ۱۱ متر است ولی ۶ متر آن مورد استفاده می باشد.

حوادث این جاده خسارات جبران ناپذیری به کشور و رانندگان وارد می کند.

وزارت راه همه تلاش خود را برای آزاد راه تهران- شمال به کار گرفته اما جاده اقتصاد کشور هم مهم است.

همین حوزه شهر حسن آباد احتیاج به یک جاده کمربندی دارد. تردد زیاد مردم ترافیک سنگین و جاده اصلی ورود و خروج شهر مشکلاتی را برای رانندگان به وجود آورده است.

۹) با همکاری شهرداری تهران یک جاده کمربندی از جاده قم به طرف جاده شمال ساخته شود. اتوبان افسریه- سه راه تهران پارس- ترافیک سنگین آن با کامیون و تریلر سازگار نیست.

۱۰) بزرگراه قم- سلفچگان با طول ۴۰ کیلومتر که تردد از ۵ استان کشور در آن جریان دارد حوادث آن هم زیاد است، لازم است هر چه زودتر به آزادراه تبدیل شود.

۱۱) هر چند روز یک بار آگهی فروش کامیون در روزنامه ها درج می شود. چرا باید کامیون زیر نظر و موافقت متولی حمل و نقل کشور به فروش نرسد.

۱۲) طرح تبدیل به احسن ۱۲۰۰۰ کامیون و اتوبوس امسال در دستور کار سازمان حمل و نقل و مدیریت حمل و نقل سوخت کشور قرار دارد. مشکلی که وجود دارد اقساط یک میلیون تومانی است که باتوجه به تعداد کامیون و کمبود کالا برای رانندگان مشکل آفرین شده است و مشکل دیگر این طرح جایگزینی کامیون های چینی است که رانندگان ممکن است استقبال نکنند. کامیون های مدرن روز هم قیمت های بالایی حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون تومان دارند شرایط وام و ضمانت بانک ها مشکل ساز است در آبان ماه امسال شرکت حمل و نقل خلیج فارس وابسته به وزارت بازرگانی کلیه کامیون های کشنده اسکانیا خود را به مزایده گذاشت قیمت ها از ۴۵ تا ۷۰ میلیون تومان فروش رفت تعدادی دلال هم پول خوبی از این معامله به جیب زدند.

مرکز مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور می توانست با همکاری سازمان حمل و نقل کلیه این کامیون ها را خریداری کند و جایگزین کامیون های فرسوده شوند این کامیون ها از نوع اسکانیا ۱۱۳H مدل ۱۹۹۱ میلادی، با مصرف سوخت کم استهلاک ناچیز و مورد تائید همه رانندگان می باشد و مالکان کامیون فرسوده اسکانیا را به کامیون های چینی ترجیح می دهند و قیمت آنها هم ۲۰ میلیون تومان کمتر از نوع چینی می باشد.

محمد اتحادی ابری