شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

ابهام ۴۴ ساله در لندن


ابهام ۴۴ ساله در لندن

این هم از خصلت های ویژه این مسابقات است که تنها فرد زننده ۳ گل در فینال یک دوره جام جهانی از قضا جنجالی ترین و خبرسازترین گل تاریخ جام را هم زده است

● تنها هت تریک در یک فینال

این هم از خصلت‌های ویژه این مسابقات است که تنها فرد زننده ۳ گل در فینال یک دوره جام جهانی از قضا جنجالی‌ترین و خبرسازترین گل تاریخ جام را هم زده است. واقعه در فینال سال ۱۹۶۶ در لندن روی داد. انگلیس می‌رفت که در همان وقت عادی فاتح این مسابقه باشد اما با گل تساوی بخش وولفگانگ وبر در واپسین ثانیه‌ها کار به تساوی ۲-۲ کشیده و وقت اضافی شروع شد.

اینجا بود که جف هرست مهاجم اول انگلیسی با یک شوت زیرطاقی، تیر دروازه ژرمن‌ها را به لرزش درآورد و کمک داور روسی مسابقه از معدود افراد حاضر در ورزشگاه ویمبلی لندن بود که حکم داد توپ بعد از برخورد به تیر و فرود به سطح زمین در آن سوی خط نشسته و در نتیجه گل شده است. هنوز که هنوز است و ۴۴ سال بعد از آن واقعه هم هیچکس مطمئن نیست که آن اتفاق واقعاً افتاده باشد و ابهام به قوت خود باقی است ولی مهم این است که دقایقی بعد از آن رویداد هرست گل سوم خودش و گل چهارم انگلیس را هم بی‌حرف و حدیث زد و کار را تمام کرد و باعث برد ۲-۴ میزبان و قهرمانی آن شد.

● توصیفی خاص از ورزش فوتبال

آلمانی‌ها بارها و بارها بازی‌های باخته را به لطف سرسختی و توان جنگندگی خود به بردهای شگفت‌انگیز بدل کرده‌اند و درنتیجه این رویداد نمی‌تواند تازگی خاصی را داشته باشد و با این وجود آن چه در نیمه نهایی جام ۱۹۸۲ بین آلمان و فرانسه در خاک اسپانیا روی داد چیزی فراتر از حتی یک شگفتی بزرگ بود. زمانی که یاران پلاتینی و ژیرس با زدن دو گل متوالی در دل وقت اضافی ۱-۳ از ژرمن‌ها پیش افتادند، حتی سرسخت‌ترین هواداران فوتبال آلمان این را پذیرفتند که بختی برای پیروزی ندارند اما دو گل پیاپی توسط این تیم که دومین آن یک ضربه قیچی برگردان فوق‌العاده از کلاوس فیشر بود بازی را ۳-۳ کرد و در ضربات پنالتی باز آلمان بود که بر رقیب سایه انداخت و برنده و فینالیست شد و با این که در فینال به ایتالیا باخت و به مقام دومی قناعت کرد اما یک بار دیگر مشخص شد که آلمان شکست را برنمی‌تابد و با فرهنگ آن بیگانه است. چند سال بعد از آن واقعه بود که گری لینه کر مهاجم معروف انگلیس و آقای گل جام ۸۶ در توصیف فوتبال گفت: «فوتبال ورزشی است که معمولاً بین دو تیم ۱۱ نفره برگزار می‌شود و آنها ۹۰ دقیقه توپ را می‌دوانند و از جان مایه می‌گذارند و در پایان همیشه آلمان برنده می‌شود!

● ماجراهای زیزو

زین‌الدین زیدان از دو منظر و با دو کار ویژه به فولکلور و سلسله قصه‌های خاص جام‌های جهانی پیوسته است. یکی به واسطه دو گلی است که در فینال جام ۹۸ زد و با آن برد ارزشمند و شگفت‌انگیز ۰-۳ فرانسه بر برزیل را موجب و پایه‌گذار اولین و تنها قهرمانی خروس‌ها در این رقابت‌ها شد. او هر دوی این گل‌ها را با ضربات سر و در حالی زد که پیشتر هرگز در مسابقات مهم و ملی به جز با ضربات پا به گلزنی نایل نشده بود. قبل از فینال وقتی از او پرسیده بودند آیا نگران گل نزدنش در جام جهانی خانگی نیست زیزو گفت هنوز دیر نشده است و وقایع استثنایی آن فینال صحت حرف او را نشان داد.عجیب‌تر از آن اتفاق سال ۲۰۰۶ بود. بازی فرانسه – ایتالیا در مرحله نهایی در وقت اضافی با تساوی ۱-۱ پیش می رفت و همه در انتظار ضربات پنالتی بودند که ناگهان زیدان در مقام پاسخگویی به کلمات تند و زشت مارکو ماته راتزی مدافع مسئله‌ساز تیم ملی ایتالیا با یک ضربه سر توی سینه رقیب وی را نقش بر زمین کرد و از داور کارت قرمز گرفت.

● آقای گل ویژه

پائولو روسی تا یک ماه مانده به شروع جام جهانی ۱۹۸۲ نه‌تنها بازی نمی‌کرد و به تبع آن اتفاقی را موجب نمی‌شد، بلکه به اتهام دست داشتن در تقلب‌های «عادی و همیشگی شده» فوتبال ایتالیا جایی در میدان نداشت و محروم بود و به همین سبب وقتی انزو بیرزوت مربی سالخورده ایتالیا از او در سایه کارهای قبل از محرومیت‌اش برای اعزام به اسپانیا و شرکت در آن جام دعوت کرد، صدای همه درآمد. روسی و سایر مردان آتزوری حتی در مرحله نخست مسابقات اسپانیا هم کاری را انجام ندادند و فقط با قدری تفاضل گل بهتر و با ۳ امتیاز از ۳ دیدار صعودکننده شدند، اما پس از آن توفان گلزنی روسی شروع شد.

او ۶ گل زد تا تیم بی‌جان مرحله اول، برزیل و آرژانتین داستان را حذف کند و در فینال آلمان غربی را نیز ۱-۳ شکست بدهد و قهرمان شود و خودش با ۶ گل زده آقای گل گردد. روسی در عرض یک ماه تبدیل به عجیب‌ترین پدیده جهان و محبوب‌ترین چهره کشورش شد هر چند در سال‌های بعدی حتی انتقال او از تیم متوسط کالیاری به باشگاه مطرح یوونتوس وی را هرگز به درجه‌ای بالاتر از جام جهانی اسپانیا نرساند و شگفتی بزرگ ۲۸ سال پیش او هنوز هم توجیه و تعریف نشده و مثل یک راز باقی مانده است.



همچنین مشاهده کنید