پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

سرویس پیام متنی سومین دهه زندگی خود را آغاز کرد


سرویس پیام متنی سومین دهه زندگی خود را آغاز کرد

اختراعات و نوآوری‌ها، بخش جدایی‌ناپذیر دنیای فناوری است. پیامدهای بعضی از این اختراعات محدودتر و بعضی دیگر به مراتب گسترده‌تر است. پیامک نیز از جمله ابداعاتی است که شاید …

اختراعات و نوآوری‌ها، بخش جدایی‌ناپذیر دنیای فناوری است. پیامدهای بعضی از این اختراعات محدودتر و بعضی دیگر به مراتب گسترده‌تر است. پیامک نیز از جمله ابداعاتی است که شاید بتوان آن را در صدر فهرست محبوب‌ترین خدمات مبتنی بر فناوری قرار داد که پس از عبور از فراز و نشیب‌هایی که بار مسئولیت آن را در مقایسه با گذشته افزایش داده است، سرانجام ۲۰ ساله شد.

کمتر کسی است که با پیامک آشنایی نداشته باشد و تا به امروز استفاده از آن برای اطلاع‌رسانی، ارسال لطیفه، پیام تشکر و تبریک و... را تجربه نکرده باشد. امروزه استفاده از پیام متنی تنها به ارسال پیامک محدود نمی‌شود. این شیوه ارتباطی در طراحی و ساخت فناوری‌های پیشرفته ارتباطی نظیر سیستم‌های امنیتی مثل دزدگیر اتومبیل یا سیستم امنیتی نسل جدید گوشی‌های هوشمند، تبلت‌ها و لپ‌تاپ‌ها مورد توجه قرار گرفته است. گذشته از این تنها با ارسال یک پیامک می‌توانید انجام بسیاری از کارها از قبیل پرداخت‌های بانکی یا حتی سفارش خرید کالا را نیز به این فناوری بسپارید. نخستین پیامک، سوم دسامبر ۱۹۹۲ از طریق یک کامپیوتر شخصی ارسال شد.

از اواخر دهه ۹۰میلادی، این فناوری رشد چشمگیری را پشت سر گذاشت. بر اساس آمارهای جهانی همه ساله بیش از ۷ تریلیون پیام کوتاه متنی در سراسر دنیا ارسال می‌شود. اگرچند ضرب و تقسیم سر انگشتی انجام دهیم به این نتیجه می‌رسیم در هر ثانیه ۲۰۰ هزار پیامک ارسال می‌شود که رقم قابل توجهی است. گرچه پیام متنی شیوه ارتباطی جدیدی بود که توانست سرو‌صدای زیادی به راه اندازد، اما پس از گذشت ۲۰ سال در مسیری قرار گرفته که شاید به کمرنگ‌ترشدن نقش آن در میان سیستم‌های ارتباطی منجر شود. بیش از ۴ میلیارد نفر در سراسر دنیا از کاربران پیام متنی هستند، اما شیوه‌های جدید ارتباطی که برگرفته از همان نرم‌افزار اصلی سیستم‌های پیام متنی است، محبوبیت مادر خود را در معرض خطر قرار داده است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند با طراحی و ساخت گوشی‌های هوشمند تلفن همراه، پیام کوتاه کم‌کم به دست فراموشی سپرده شده و برنامه‌های کاربردی مانند imessage و viber که در مقایسه پیشرفته‌ترند و سرعت بالاتری دارند، جایگزین آن خواهند شد. البته شرط استفاده از این برنامه‌ها دسترسی به اینترنت است و تا زمانی که دسترسی به اینترنت در بعضی کشورها مانند ایران با محدودیت همراه باشد، همچنان پیامک می‌تواند امیدوار باشد با وجود فوت‌کردن شمع ۲۰ سالگی‌اش باز هم سکاندار ارتباط کوتاه مردم باشد.