جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

جراحی فک خطر ندارد


جراحی فک خطر ندارد

اختلالات در اسکلت ناحیه فک و صورت که شامل فک تحتانی، فوقانی، حفره کاسه چشم، بینی و استخوان پیشانی است، از ناهنجاری‌های ناحیه فک و صورت محسوب می‌شود...
این ناهنجاری‌ها می‌توانند …

اختلالات در اسکلت ناحیه فک و صورت که شامل فک تحتانی، فوقانی، حفره کاسه چشم، بینی و استخوان پیشانی است، از ناهنجاری‌های ناحیه فک و صورت محسوب می‌شود...

این ناهنجاری‌ها می‌توانند به صورت مادرزادی که شایع‌ترین آن لب‌شکری است یا به علت برخی از رفتارها و عوامل محیطی پس از تولد، مانند خوردن شیشه شیر به مدت طولانی، مکیدن انگشت، وجود لوزه سوم و تنفس از راه دهان به وجود بیایند. برخی دیگر از ناهنجاری‌ها، ناهنجاری‌های رشدی - تکاملی هستند که عوامل ژنتیکی و رشدی در بروز آن تاثیر زیادی دارند البته عوامل محیطی هم در شدت و ضعف آنها موثرند. اختلالات فک و صورت باعث بروز علایمی مانند اشکال در جفت شدن دندان‌ها، جلو یا عقب بودن فک پایین، بیرون‌زدگی یا عقب و جلوبودن فک بالا، نقص رشد در ناحیه میانی صورت و حفره کاسه چشم و بینی، نرسیدن دندان‌ها به هم در قسمت طرفین سر می‌شود.

تنگی فک که بیشتر در فک بالا دیده می‌شود، عمق زیاد کام، اختلال در تکلم و تنفس (عمدتا به صورت تنفس از طریق دهان) و در نهایت اختلال در جویدن (به دلیل اینکه دندان‌ها به خوبی جفت نمی‌شوند) هم از دیگر علایم ناهنجاری‌های به‌وجود آمده هستند. افراد مبتلا دچار ناهنجاری در ناحیه صورت هستند و این مشکل در ظاهر، باعث کاهش اعتماد به نفس و روابط اجتماعی آنها می‌شود. درحقیقت ناهنجاری‌‌های فک و صورت با توجه به شدتشان، می‌توانند آثار سوئی بر زندگی فرد، شغل و موفقیت او داشته باشند. خوشبختانه با مراجعه به جراحان فک و صورت و دندان‌پزشکانی که رشته مرتبط را خوانده‌اند، بیشتر مشکلات قابل?حل است. عمل جراحی فک و صورت، از موفق‌ترین روش‌های درمانی است و پس از عمل جراحی، مشکلات تکلم، جویدن و تنفس رفع می‌شود و تا حدی وضعیت ظاهری بهبود می‌یابد.

برخلاف آنچه بین مردم شایع است، جراحی فک، خطرناک نیست و از کم‌خطرناک‌ترین و موفق‌ترین روش‌های جراحی است. بخشی از این ترس به دلیل نشناختن رشته جراحی دهان، فک و صورت است. این رشته یکی از رشته‌های منشعب از جراحی پزشکی است که تلفیقی از دهان پزشکی، ارتودنسی، دندان‌پزشکی زیبایی و علم جفت شدن صحیح دندان‌هاست. یک جراح فک وصورت طی دوره آموزشی خود چگونگی تناسب اجزای صورت با حفظ عملکرد آنها را فرامی‌گیرد. این رشته سعی دارد در کنار جراحی هر یک از اجزای صورت به‌تنهایی تناسب آن عضو را با اجزای مجاور در صورت حفظ کند و حتی بر جلوه زیبایی آنها بیفزاید. در نظر گرفتن شاخص‌های مهم زیبایی و همچنین فرم لب‌ها در حالت عادی و هنگام لبخند و حتی چگونگی قرار گرفتن فک‌ها، دندان‌ها و تاثیر هماهنگی آنها در طرح درمان جراحی زیبایی ارایه شده برای دستیابی به نتایج عالی در کنار حفظ عملکردهای طبیعی صورت بیمار، از توانایی‌های برجسته رشته جراحی دهان، فک و صورت است. این رشته شامل تشخیص، جراحی و درمان بیماری‌ها، ترمیم جراحات و بازسازی نسوج از‌دست‌رفته در نواحی پوست، ماهیچه‌ها و مخاط دهان و همچنین استخوان‌های صورت می‌شود.

دکتر محمد بیات

جراح فک وصورت

دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی تهران