چهارشنبه, ۲۸ شهریور, ۱۴۰۳ / 18 September, 2024
غذاهای تقویت كننده حافظه
هر یك از ما با افزایش سن، بخشی از حافظه كوتاه مدت خود را از دست می دهیم.تغذیه مناسب بر روی حافظه موثر است. بررسی ها نشان داده، مصرف كربوهیدرات قدرت یادآوری مطالب را بهبود می بخشد.
اخیراً در یك مطالعه اثر پروتئین و چربی را بر روی سطح ادراك و آگاهی افراد بررسی كردند.
۲۲ زن و مرد مسن، در سنین ۶۱ تا ۷۹ سال، بعد از مصرف ۴ نوشیدنی زیر، سه آزمایش بررسی هوش را انجام دادند. چهار نوشیدنی شامل:
۱- فاقد ماده مغذی
۲- كربوهیدرات
۳- چربی
۴- پروتئین ؛ بود و هر روز بعد از مصرف این چهار نوشیدنی در چهار روز جداگانه بررسی شد.
آزمایش بررسی حافظه شامل یادآوری لغت و متن بود كه بلافاصله یا یك ساعت بعد از مصرف موادمغذی صورت می گرفت.
سه نوشیدنی كه دارای ماده مغذی بودند، حافظه كوتاه مدت و بلندمدت را افزایش داده بودند و یك ساعت بعد از مصرف این افزایش، چشمگیرتر بود. ولی فقط پروتئین در یك آزمایش مجزا، زمینه فراموشی را كاهش داد.
نوشیدنی كه فاقد ماده مغذی بود، اثری بر روی عملكرد حافظه و ذهن نداشت و نشان می داد كه دریافت موادمغذی برای كارآیی ذهن لازم است.
بنابراین سعی كنید به طور منظم و با حجم كم، وعده های غذایی را مصرف كنید. مغز شما برای عملكرد بهتر به غذای كافی و مغذی نیاز دارد. برای جلوگیری از اختلال در حافظه بلندمدت، رژیم غذایی متعادل و مناسبی را داشته باشید و هر روز مكمل مولتی ویتامین مصرف كنید.
كولین، ماده ای است كه به طور طبیعی در غذاهای چرب وجود دارد و حافظه را تقویت می كند. پزشكی از دانشگاه كارولینای شمالی بیان كرد، اگر در دوران بارداری مادر، به رژیم غذایی او كولین اضافه شود، قدرت حافظه جنین در حال رشد را برای مراحل بعدی زندگی افزایش می دهد.
در دوران بارداری و شیردهی، ذخایر كولین بدن مادر تخلیه می شود، در نتیجه كولین كافی برای رشد طبیعی مغز در دسترس نخواهد بود. كولین برای حفظ سلامتی افراد، موردنیاز است.
كولین یك تركیب فسفولیپیدی است كه در بدن، مواد محلول در چربی را حمل و چربی ها را امولسیه* می كند. این ماده مستقیماً روی پیام های عصبی موثر است و قدرت ساخت و آزادسازی استیل كولین را سرعت می بخشد. استیل كولین یك ناقل عصبی است كه در كنترل عضلات و قدرت حافظه دخالت دارد. منابع غذایی كولین عبارت اند از: شیر، جگر، تخم مرغ و بادام زمینی. در بدن نیز از اسید آمینه متیونین ساخته می شود. كولین به صورت مكمل های خوراكی نیز وجود دارد و مقدار مورد نیاز آن برای مردان ۵۵۰ میلی گرم در روز و برای زنان بالغ ۴۲۵ میلی گرم در روز است.
فرآیندهای زیادی باعث گرفتگی رگ های قلب، پیدایش سلول های سرطانی و آسیب شبكه ارتباطی اعصاب در مغز می شوند.
سبزیجات و میوه ها دارای مواد آنتی اكسیدانی هستند. مغز برای خنثی كردن رادیكال های آزاد نیاز به آنتی اكسیدان ها دارد. رادیكال های آزاد به سلول های عصبی آسیب می رسانند و عمل واسطه های شیمیایی اعصاب را مختل می كنند.
وقتی سن شما افزایش می یابد، قدرت دفاعی بدنتان ضعیف می شود، در نتیجه اثر تخریبی رادیكال های آزاد افزایش می یابد.
آنتی اكسیدان ها، حالت ارتجاعی رگ ها و قوت ضربان های قلب را حفظ می كنند. ۲۰ درصد خون خارج شده از قلب به مغز می رود. هر چیزی كه مانع از جریان خون به مغز شود، قدرت یادگیری و ذهنی فرد را كاهش می دهد.
وقتی كه جریان خون در مغز مختل شود، باعث سكته و خونریزی مغزی می شود؛ چنین چیزی خطرناك و كشنده است. به تدریج یك سری حملات مغزی ضعیف اتفاق می افتد كه در ابتدا باعث كاهش حافظه و فراموشی می شود و در نهایت رگ های مغزی آسیب می بینند و حالتی شبیه بیماری آلزایمر به وجود می آید.
افزایش هموسسیتئین خون (اسید آمینه ای كه از هضم پروتئین حیوانی در بدن تولید می شود) رگ های خونی را مجروح می كند و باعث پیدایش پلاك ( بافت زخمی و مجروح ) می شود.
یك بررسی نشان داد افزایش هموسسیتئین خون، حافظه مردان مسن را كاهش می دهد. مطالعات دیگری نیز ثابت كرده كه این امر باعث تنگ شدن سرخرگ های كاروتید ( رگ های بزرگی كه خون را به مغز می رسانند) می شود.
فشار خون بالا، سرخرگ ها و سیاهرگ ها را ملتهب می كند و باعث تنگ شدن آنها می شود و شرایطی را به وجود می آورد كه پلاك ها افزایش می یابد و سكته مغزی رخ می دهد.
افرادی كه به طور مزمن دارای فشار خون بالا هستند، با افزایش سن ، در یادآوری ، خلاصه كردن و بررسی مطالب دچار مشكل می شوند. اسكن مغزی نشان می دهد افراد دچار فشار خون بالا، بی سبب دچار حملات خفیف مغزی می شوند. محققین می گویند حتی افزایش جزئی فشار خون، تغییرات عمده ای در مغز به وجود می آورد.
تغذیه و نگهداری قدرت حافظه
۱- مرحله اول، مصرف كمتر نمك و چربی های اشباع است. رژیم DASH كه دارای میوه و سبزی فراوان و لبنیات كم چرب است، همان اثر داروها را در كاهش فشار خون بالا دارد.
۲- اسیدهای چرب امگا-۳ میزان حملات قلبی و افسردگی را كاهش می دهد. اسیدهای چرب غیر اشباع LDL را كاهش داده و HDL را افزایش می دهند.
۳- زغال اخته و توت فرنگی و اسفناج منبع غنی آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین توانایی سلول های عصبی را برای پاسخ به واسطه های شیمیایی حفظ می كند. همچنین مانع از تشكیل لخته های خونی می شود ( رقیق كننده های خون) . این سه ماده غذایی كشسانی رگ های خونی را حفظ می كند و انتقال پیام های عصبی را بهبود می بخشد .
سایر مواد غذایی مثل كلم قرمز، انگور، آلو و آلبالو نیز همین اثرات را دارند.
اسفناج دارای آنتی اكسیدان فراوانی است كه شامل بتا كاروتن ( پیش ساز ویتامینA )، ویتامین C و اسید فولیك است.
۴- سیر تا ۱۲ درصد میزان كلسترول بالا را كاهش می دهد. همچنین انعطاف پذیری رگ های خونی را حفظ می كند. برای این منظور روزانه ۴ حبه سیر را به صورت خام یا نیمه پخته مصرف كنید، یا اینكه ۲ تا ۸ عدد كپسول ۵۰ میلی گرمی را كه حاوی عصاره سیر است بخورید.
۵- سویا نیز كلسترول خون را كاهش می دهد. موادی در سویا وجود دارد كه از اكسیده شدن LDL جلوگیری می كنند و مانع از اثرات آتروژنیك رادیكال های آزاد ( تشكیل پلاك در دیواره داخلی سرخرگ ها ) می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست