پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
منجمان مسلمان
در دوره شکوفایی علوم در عالم اسلام که از آن به دوران طلایی تمدن اسلامی تعبیر می کنند، از جمله علومی که مورد توجه مسلمانان قرار گرفت علم نجوم یا ستاره شناسی بود. با توجه به اینکه مسلمین جهت ادای بعضی از فرایض دینی نیاز به مشخص شدن ماه و روز و ساعت و همچنین تشخیص قبله داشتند ارزش و اهمیت این علم در نزد آنان مضاعف گردید.
یکی از ابزارهای مهم نجوم در آن زمان اسطرلاب بوده که مسلمین این وسیله را به بهترین وجهش مورد استفاده قرار دادند. هونکه در این باره می گوید»: اسطر لاب برای یو نانیان فقط یکی دو مورد مصرف داشت در حالی که خوارزمی درباره اسطرلاب در یکی از نوشته هایش بیست و سه مورد مصرف یاد می کند اما چندی بعد شخصی نزدیک هزار کاربرد برای اسطرلاب می تراشد و اما خود این اسطرلاب هم به وسیله مسلمانان بهتر و تکمیل تر شد و به تناسب مصارف مختلف به فرمهای فراوانی تبدیل شد . آنان اضافه بر این اسطرلاب مسطح و صفحه ای یک نوع کروی حلقه ای هم اختراع کردندو همچنین نوع های دیگری از قبیل اسطرلاب های عدسی گلوله ای، تخم مرغی، اسطرلابهایی که مانند طالبی دو طرف آن فرورفته بود و اسطرلاب استوانه ای."ویل دورانت در باره نقش دانشمندان اسلامی در علم نجوم می نویسد: "منجمین مسلمان دستگاههای گران قیمتی داشتند که منحصر به اسطر لاب و ذات الحلق یونانیان قدیم نبوده بلکه دارای دستگاههای ذات الربع و ذات السدی به شعاع ۲۷ متر بوده اند.» اسطرلابی که مسلمانان در آن اصلاحات بسیار انجام دادند در قرن یازدهم میلادی به اروپا رسید و همچنان تا قرن هفدهم میان دریانوردان به کار می رفت. مسلمین در طرح و ساختمان اسطرلاب دقت فراوان به کار برده بودند چنان که هم یک ابزار علمی و هم یک اثر هنری شده بود.
نابغه آلمانی، یعنی کپرنیک قانونی را کشف کرد که پانصد سال قبل از او دانشمند اسلامی ابوریحان بیرونی فهمیده بود و آن اینکه آفتاب گردش شب و روز را سبب نمی شود بلکه خود زمین است که بر محور خود می گردد و با ستارگان دیگر به دور خورشید می چرخد. ولی هرگز کسی آن زمان به این فکر نمی افتاد که "اجاق مقدس آسمان" را جابه جا کند بنابر این در آن زمان او تنها ماند.
سارتون در زمینه نبوغ و وسعت اطلاعات ابوریحان بیرونی نوشته است: «بیرونی فیلسوفی اهل بحث و جغرافیدانی کامل و ریاضیدانی ماهر است و دامنه معلومات او بسیار وسیع است. او یکی از بزرگان عالم اسلام و نیز از بزرگان دانشمندان جهان است.» اسمیت در جزء اول کتاب خود می نویسد: "بیرونی از درخشانترین چهره های علمی زمان خود در ریاضیات است و غربیان در معلومات خود نسبت به هندسه مدیون او هستند. چه آنان در بسیاری جهات از علوم او استفاده کردند."
خانم دکتر هونکه درباره کارهای نجومی و فرزندان موسی شاکر می نویسد: « احمد بن موسی تهور بنا داشت که در یک اثر نجومی نظریه یونانیان را در این مورد که نهمین کره مجموعه کرات را در بر می گیرد رد کند . بدین وسیله که این منجم زاده استعدادش را در اختیار علم نجوم نیز قرار می داد. با برادرش محمد یک ساعت فلزی مسی بسیار بزرگ ساخت. محمد طلوع و افول ستارگان معروف را چه در شبانه روز و چه در طول سال محاسبه کرده و احمد این محاسبه دقیق و پیچیده برادرش را روی دستگاهی که با هوشمندی و ظرافت بسیار ساخته بود ضبط می کرد . این دستگاه کاملا دقیق کار می کرد و نمونه ای بود منحصر به فرد و نشانه استادی او در تکنیک چیزی که انسان را به تعجب بر می انگیخت .»
مصطفی محققی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست