پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

درخت را با چشمان خمار كن بغل كن و لبخند بزن


درخت را با چشمان خمار كن بغل كن و لبخند بزن

گروهی كه نمایش«یوری سام» را اجرا كرد, گروهی هفت نفره بود كه ازهفت سال پیش فعالیت خود را با همكاری كمپانی«تئاتر خیالی» آغاز كرد این كمپانی كه در آن نزدیك به ۵۰ هنرمند فعالیت می كنند, ترجیح می دهند هر چیزی را دست اول و توسط خودشان به نمایش بگذارند نكته قابل توجه این است كه موضوعات فرازمینی و مذهبی مورد توجه ما است و سعی می كنیم تجربه های درونی را به نمایش بگذاریم

گروهی كه نمایش«یوری سام» را اجرا كرد، گروهی هفت نفره بود كه ازهفت سال پیش فعالیت خود را با همكاری كمپانی«تئاتر خیالی» آغاز كرد. این كمپانی كه در آن نزدیك به ۵۰ هنرمند فعالیت می‌كنند، ترجیح می‌دهند هر چیزی را دست اول و توسط خودشان به نمایش بگذارند. نكته قابل توجه این است كه موضوعات فرازمینی و مذهبی مورد توجه ما است و سعی می‌كنیم تجربه‌های درونی را به نمایش بگذاریم.

به گزارش سایت خبری خانه‌ی هنرمندان ایران، «آندر لیپوس»، كارگردان اسپانیایی نمایش «یوری سام» در كنفرا نس مطبوعاتی این نمایش كه در اتاق نیلوفر خانه‌ی هنرمندان ایران برگزار شده بود، ضمن بیان مطلب بالا گفت: ما سعی می‌كنیم به گونه‌ای از فرهنگ‌های سنتی در تئاتر استفاده كنیم كه با فرهنگ خودمان تطابق پیدا كند. البته وقتی به جاهایی كه هنوز فرهنگ‌شان را زنده نگه داشته‌اند توجه می‌كنیم، می‌بینیم كه همه این فرهنگ‌ها در یك جا ریشه دارند و شبیه به یكدیگرند. لیپوس گفت : داستان «یوری سام» واقعی است و افزود: نویسنده نمایش شیدای دختری می‌شود كه یكی از بازیگران همین نمایش است. او مدتی به ماری جوانا و مواد مخدر معتاد بود اما از این سیاهی نجات پیدا كرد. او تا حدی دیوانه آن دخترشده بود كه در هنگامه درگیری با پلیس، واقعاً تصور می‌كند كه پلیس از نیروهای اهریمنی است و برای همین با آن‌ها زد و خورد می‌كند.

این كارگردان در «یوری سام» به جای پلیس یك روح خشن را به نمایش گذاشته می‌شود. او گفت: من در این نمایش از«ماپوچه» (سنت بومی‌های شیلی)، كاتاگالی هندی، حركات تئاتر «نو» ژاپن و رقص باسكی (جایی و قومی در اسپانیا) بهره برده‌ام و آن ها را با ذهنیت و تخیل خودمان در هم آمیخته‌ام و چون نمی‌خواستم نمایش نازل و سطح پایینی باشد از جنبه‌های تخیلی و عالم ارواح و مردگان نیز استفاده كردم.

شیوه و نحوه اجرای نمایش «یوری سام» (جوری سام) مبحث دیگری بود كه لیپوس درباره آن صحبت كرد و پاره‌ای از تمرین‌های آن را نیز در كارگاهی كه در كارگاه تجربه دایر شد، با تعدادی از تئاتری‌های جوان ایرانی اجرا كرد. او در این باره اظهار داشت: این نمایش با استفاده از انرژی‌های درونی اجرا می‌شود. به عنوان با سه انرژی طبیعی، سطح بالا و سطح پایین تمرین می كنیم. گروه‌ ما همچون یك چرخه عمل می‌كند و از طریق انرژی‌های درونی‌مان با یكدیگر ارتباط برقرار می‌كنیم. نور پرداز در كار ما همچون یك بازیگر عمل می‌كند و خودش تشخیص می‌دهد كه باید در این لحظه نور عوض شود.

به گزارش سایت خبری خانه‌ی‌هنرمندان ایران، داستان نمایش یوری سام این گونه نقل شده است: یوری سام در زمستان سال ۲۰۰۰ می‌میرد. تشخیص پزشكی این است: دل شكستگی و دیوانگی. یوری سام به معنای روح شمن (جادوگر) است. حمال شهادت‌نامه‌ها در ورای مرزها. هستی شناس و واقعیت شناس است. شاید از دوران اسطوره‌هاست. یك آیین. یك روح شمنی كه با نوستالژی دوران زمین، به یاد می‌آید. عهد گناه. گناه. زندگی. مرگ زیبا نیست و هرگز هم نخواهد بود. هیچ چیز همچون زندگی و همچون استعداد رهایی از گناه زیبا نیست. یوری سام با خدایان و ارواح با زبان كهن سخن می‌گوید. شاید آن‌ها فقط نمایشگران كهنسال زمان و دنیایی دیگرند، فضا فقط كلمات و كلمات است لب‌ها كمی حركت می‌كنند تا شاید چیزهای حقیقی را بپوشانند: چیزهایی كه استنشاق كرده‌ایم و یك روزی اجازه داریم استنشاق كنیم.

«آندر لیپوس» و «ایتور آگیریانو(آقیریانو) لوپز» پس از كنفرانس در كارگاه تجربه خانه‌ی هنرمندان ایران حاضر شدند و همراه با گروه خود و تعدادی از نوآموزان تئاتر ایران به تمرین پرداختند. درآغوش گرفتن درخت با لبخند و چشم خمار، پاس دادن و رد كردن توپ خیالی، تمرین پریدن و پشه گرفتن و میخ خیالی را از دیوار بیرون كشیدن و چیدن سیب از درخت خیال از جمله تمرین‌های این گروه در كارگاه یاد شده بود.

لیپوس در این كارگاه به خاطر زمان كوتاه تمرین خواستار تدارك وركشاپی دیگر و با زمانی طولانی تر شد.گروتفسكی، برشت، كانتور، بارد، كاتاكالی، تئاتر نو، كابوكی، تئاتر بالینز... همه این‌ها ابزاری برای تولیدات FTI(كارگاه تئاتر خیالی) هستند. این گروه در سال ۱۹۹۸ در بیلبائو تاسیس می‌شود. كار آن‌ها متمركز روی آئین و تئاتر و همچنین مردم شناسی است كه”آندر لیپوس” مدیر و موسس گروه در مدت اقامت طولانی‌اش در هند آن‌ها را فرا گرفته است.