پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
هنری به نام واقع بینی
دنیا واقعیتی است که میبایست با حقیقت آن مواجه شد. هر چیزی را در جایگاه خود دیدن و هر کس را هر آن چیزی که هست دیدن نه کمتر و نه بیشتر هنر است . با دیده واقع بینی به دنیا نگریستن کمترین فایدهای که دارد رسیدن به حقیقت زندگی و یافتن مسیر حقیقی آن است.
● ضرورت واقع نگری در زندگی
حضرت علی علیهالسلام در نامه ۳۱ خطاب به فرزندش میفرمایند:به یقین بدان که تو به همه آرزوهای خود نخواهی رسیدو تا زمان مرگ بیشتر زندگی نخواهی کرد و به راه کسی میروی که پیش از تو میرفت، پس در به دست آوردن دنیا آرام باشو در مصرف آنچه به دست آوردی نیکو عمل کن، زیرا چه بسا تلاش بیاندازه برای دنیا که به تاراج رفتن اموال کشانده شد. پس هر تلاشگری به روزی دلخواه نخواهد رسیدو هر مدارا کنندهای محروم نخواهد شد . نفس خود را از هر گونه پستی باز دار، هر چند تو را به اهدافت رساند، زیرا نمیتوانی به اندازه آبرویی که از دست میدهی بهایی به دست آوری. برده دیگری مباش که خدا تو را آزاد آفرید، آن نیک که جز با شر به دست نیاید نیکی نیست و آن راحتی که با سختیهای فراوان به دست آید، آسایش نخواهد بود. بپرهیز از آن که مرکب طمع ورزی تو را به سوی هلاکت به پیش راند و اگر توانستی که بین تو و خدا صاحب نعمتی قرار نگیرد، چنین باش، زیرا تو، روزی خود را دریافت میکنیو سهم خود برمیداری و مقدار اندکی که از طرف خدای سبحان به دست میآوری، بزرگ و گرامیتر از (مال) فراوانی است که از دست بندگان دریافت میداری، گرچه همه از طرف خداست .آنچه با سکوت از دست میدهی آسانتر از آن است که با سخن از دست برود، چرا که نگهداری آنچه در مشک است با محکم بستن دهانه آن امکان پذیر استو نگهداری آنچه که در دست داری، پیش من بهتر است از آن که چیزی از دیگران بخواهی و تلخی نا امیدی بهتر از درخواست کردن از مردم است.
شغل همراه با پاکدامنی، بهتر از ثروت فراوانی است که با گناهان به دست آید، مرد برای پنهان نگه داشتن اسرار خویش سزاوارتر است، چهبسا تلاشکنندهای که به زیان خود میکوشد، هر کس پر حرفی کند یاوه میگویدو آن کس که بیندیشد آگاهی یابد با نیکان نزدیک شو و از آنان باشو با بدان دور شو و از آنان دوری کن. بدترین غذاها، لقمه حرامو بدترین ستمها، ستمکاری به ناتوان است. جایی که مدارا کردن درشتی به حساب آید به جای مدارا درشتی کن، چهبسا که دارو بر درد افزایدو بیماری، درمان باشدو چه بسا آن کس که اهل اندرز نیست، اندرز دهدو نصیحت کننده دغل کار باشد. هرگز بر آرزوها تکیه نکن که سرمایه احمقان استو حفظ عقل، پند گرفتن از تجربههاستو بهترین تجربه آن که تو را پند آموزد. پیش از آن که فرصت از دست برود و اندوه به بار آورد، از فرصتها استفاده کن.هر تلاشگری به خواسته های خود نرسدو هر پنهانشدهای باز نمیگردد. از نمونههای تباهی، نابود کردن زاد و توشه آخرت است. هر کاری پایانی داردو به زودی آنچه برای تو مقدّر گردیده خواهد رسید. هر بازرگانی خویش را به مخاطره افکند.چه بسا اندکی که از فراوانی بهتر است. نه در یاری دادن انسان پست چیزی وجود دارد و نه در دوستی با دوست متّهم، حال که روزگار در اختیار تو است آسان گیرو برای آن که بیشتر به دست آوری خطر نکن. از سوار شدن بر مرکب ستیزه جویی بپرهیز .(نهجالبلاغه / ترجمه دشتی/ نامه ۳۱).
● شمهای از واقعیت
۱- دنیا مکان دستیابی به آرزوهای طولانی نیست. در به دست آوردن دنیا آرام بودن واقع نگری است چراکه دنیا اصل نیست بلکه این آخرت است که اصل و اساس زندگی است. حضرت امام صادق علیهالسلام میفرماید که: دنیا مانند صورتی است که سر او کبر باشدو چشم او حرصو گوش او، طمعو زبان او ریاو دست او شهوتو پای او عجبو دل او غفلتو رنگ او فنا و حاصل او زوال. (مصباح الشریعه / ترجمه و شرح عبد الرزاق گیلان/ ۲۲۱ ) حضرت علی (علیهالسلام ) فرمود: کسی که آرزو را دراز کرد عملش بد شد. (الخصال / ترجمه کمرهای / ج۱ / ۷۰ ) . ۲- دیدن واقعیت نفس و پی بردن به ارزش آن و ضرورت باز داشتن آن از پستی. و امّا حقّ نفس تو بر تو این است که آن را کاملا در بندگی و اطاعت خدا بگماری، با این کار حقّ زبان و گوش و چشم و دست و پا و شکم و دامنت را رعایت کرده و ادا میکنیو برای این مهمّ از خداوند یاری طلب. (تحفالعقول / ترجمه جعفری / ۲۳۷). ۳- توجه به آزادگی و معنای حقیقی آن. اگر میخواهی آزاده باشی همانند بندگان شایسته خدا زحمت بکش و چشم از تمام مردم روی زمین بپوش و امیدی به آنان نداشته باش. (دیوان امیرالمومنین علیهالسلام/ ۲۱۱). ۴- توجه به این واقعیت که رزق و رزوی معین است و در طلب آن طمع مورز و چشم امید به غیر نداشته باش. حضرت علی علیهالسلام فرمود: ای فرزند آدم! اندوه روز نیامده را بر امروزت میفزا، زیرا اگر روز نرسیده، از عمر تو باشد خدا روزی تو را خواهد رساند. (نهجالبلاغه / ترجمه دشتی /حکمت ۲۶۷). از موارد دیگری که در این نامه در باب واقعبینی نسبت بدانها توصیه شده است نگرش صحیح نسبت به زبان و مهلکات آن و توجه به اهمیت روزی حلال میباشد، چرا که پیامبر «صلی الله علیه » فرموده : هر کس حلال بخورد، بر سر او فرشتهای بایستد و تا زمانی که از خوردن فارغ شود، برای او طلب آمرزش کند.(الحیاه / ترجمه احمد آرام/ج۴) و توجه به قرار دادن هر چیزی در جای خود و بهترین رفتار را انتخاب کردن و بهرهگیری از تجربیات دیگران و استفاده بهینه از تمامیفرصت ها. امیرالمومنین علیهالسلام فرمود: از دست دادن فرصت، غصه دارد.(جهاد النفس وسایل الشیعه / ترجمه صحت/ ۳۶۴ ) و درود خدا بر او، فرمود: ارزش هر کس به مقدار دانایی و تخصّص اوست.(نهجالبلاغه / ترجمه دشتی/ حکمت ۸۱).از دنیا باید هر آنچه هست را توقع داشت و این انتظار زمانی صحیح است که با شناخت درست و واقع بینی همراه باشد و این امر شامل حال ساکنین این دنیا نیز میگردد و آدمیبا شناخت درست فرد مقابل خود میتواند بهترین رفتار را در مواجهه با او اخذ کند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست