یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چـرا واریـس مـیگـیـریـم؟
واریس، خطوط بنفشرنگ یا برجستگیهای طنابیشکل است که در پی نارسایی وریدها یا همان سیاهرگهای سطحی اندام تحتانی ایجاد میشود. منظور از نارسایی وریدی آن است که بازگشت خون اندام به سمت قلب بهدرستی انجام نمیشود...
در وریدهای پا، دریچههای لانهکبوتریای وجود دارد که عملکردش بهگونهای است که با هر انقباض، مقداری خون را به دریچه بالایی پمپاژ میکند و در آنجا منتظر انقباض بعدی میماند. اگر در اثر عوامل مستعدکننده، دریچههای لانهکبوتری تخریب شوند و خون در ورید باقی بماند، واریس رخ میدهد. در این حالت قطر ورید افزایش مییابد و باعث اختلال بیشتر کار دریچهها میشود. در پی این اتفاق، طی ماهها و حتی سالها فرد با احساس سنگینی در پا مواجه خواهد شد. با گذشت زمان، وریدهای سطحی به شکل طنابهای کوتاه نازک روی ساق یا ران پا نمایان میشوند. واریسهای شدید ممکن است به عوارضی همچون ورم پا، تخریب پوست و حتی ایجاد زخم در اندام منجر شوند.
افزایش سن، وراثت، ایستادن یا نشستنهای طولانی روی صندلی، استعمال دخانیات، ضربه به پا در اثر تصادف یا شکستگی، مصرف قرصهای ضدبارداری یا وجود لخته در وریدهای عمقی پا به هر دلیل، از عوامل موثر در بروز واریس هستند.
بروز واریس در زنان بیش از مردان است زیرا هورمونهایی که با غلظت بالا در بدن آنها وجود دارد، تا حدی شلکننده دیواره عروق هستند. در دوران بارداری هم به دلیل تغییرات هورمونی و فشاری که در لگن به وریدها وارد میشود، احتمال بروز واریس وجود دارد.
در موارد خفیف واریس، شخص فقط در اندام تحتانی احساس سنگینی میکند. در این شرایط فرد مبتلا باید از ایستادن یا نشستن طولانیمدت اجتناب کند و هنگام نشستن پاهایش را روی بلندی قرار دهد و بهتناوب جای ۲ پا را عوض کند. شبها هم هنگام خواب باید پاها بالاتر از سطح بدن قرار بگیرند.
در واریس پیشرفته استفاده از جوراب واریس توصیه میشود. معمولا علایم با پوشیدن جوراب، تخفیف مییابد و بیش از این اقدامی لازم نیست. البته جورابهای واریس انواع و جنسهای مختلفی دارند. برخی از جورابهای نامرغوب ممکن است باعث خارش و آسیب به پوست شوند.
اگر جوراب صحیح طراحی نشده باشد، فشاری که بر اندام وارد میکند، ممکن است باعث بهبود واریس نشود یا حتی آن را تشدید کند. جورابهای واریس با فشاری که وارد میکنند به عضلات پا کمک میکنند خون را تخلیه کنند. استفاده از درمانی?های دارویی که با بازسازی جدار عروق آسیب?دیده، منجر به بهبودی واریس می?شود در گروهی از بیماران توصیه می گردد. در موارد نادر برای درمان واریس، به جراحی یا لیزر نیاز است. این روشها معمولا فقط در واریسهای شدید و عارضهدار توصیه میشوند.
دکتر امیرعلی سهرابپور
استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست