شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

حالا دیگر, روزنامه یعنی انتخابات


حالا دیگر, روزنامه یعنی انتخابات

با نزدیک شدن روز ۲۴ اسفند تقریبا صفحه اول تمام روزنامه ها رنگ انتخابات گرفته است

با نزدیک شدن روز ۲۴ اسفند تقریبا صفحه‌اول تمام روزنامه‌ها رنگ انتخابات گرفته است.

● شور انتخابات

روزنامه ایران درباره فضای تبلیغات انتخاباتی می‌نویسد: هر چند اغراق است اگر بگوییم فضای انتخابات بر فضای خرید شب عید، غلبه دوچندان دارد ولی حقیقت این است که مردم در کنار اندیشه برای نوپوشیدن و گردزدایی از خانه‌های خود، به فکر خانه‌تکانی در خانه ملت نیز هستند تا در آستانه سال نو، مجلسی نو و تازه را برای سرنوشت و آینده خود رقم بزنند و پایان این «هفت»و آغاز آن «هشت» را در آستانه سال ۸۷ به فال نیک بگیرند تا مجلس هشتم عیدی گرانبهایی باشد برای ۷۰ میلیون ایرانی.

البته باید توجه داشت که نامزدهای انتخاباتی در انتخابات امسال از نصب بنرهای تبلیغاتی و انتشار پوستر و عکس‌های بزرگ منع شده‌اند و به همین خاطر شاید شاهد تکاپوی ظاهری در تبلیغات انتخاباتی نباشیم ولی این مسئله قطعا فرصت تفکر بیشتری به مردم می‌دهد که در کنار اطمینان نسبت به نبود ریخت و پاش‌های تبلیغاتی و صرف هزینه‌های گزاف از سوی نامزدها، بتوانند در فضایی آرام، نمایندگان منتخب خود را راهی مجلس کنند.

● حضور دولت در انتخابات

روزنامه کارگزاران در مقاله‌ای درباره نقش استثنایی دولت نهم در انتخابات می‌نویسد: در مقطع زمانی فعلی کشور ما با چنین مشکلی مواجه شده است و دولت که بخش مهمی از حاکمیت است و علی‌القاعده سهم زیادی در ایجاد هماهنگی دارد خود وارد عرصه سیاست شده و نقش پدرانه و راهبردی را فراموش نموده است.

طی هفته‌های گذشته شاهد بودیم که برای اولین بار پس از گذشت نزدیک به ۳ دهه از پیروزی انقلاب اسلامی دستگاه اجرایی با تمام قوا و توان جهت تضعیف یا حذف یک جناح سیاسی وارد عمل شد. این در حالی است که تمامی روسای دولت‌های پیشین به صور گوناگون نسبت به ردصلاحیت‌های گسترده موضع منفی داشته‌اند و هیچ‌گاه جلوتر از هیأت‌های نظارت استانی مربوط به شورای نگهبان حرکت نکرده بودند.

این عمل دولت به مثابه ورود رهبر ارکستر در جمع نوازندگان بوده که ثمره آن چیزی جز تنزل شأن و جایگاه ریاست‌جمهوری در حد رئیس یک جریان کوچک سیاسی نخواهد بود.ادامه چنین روندی در قضایایی چون تشکیل مجلس شورای اسلامی، پرونده هسته‌ای، برنامه‌های کلان اقتصادی و شعارهای محوری انقلاب صدمات جبران‌ناپذیری بر پیکره جامعه وارد می‌کند که مهم‌ترین آنها ایجاد بی‌اعتمادی در میان مردم نسبت به دولت‌ها خواهد بود، آفتی که اگر گریبان ما را بگیرد خدای ناکرده به دو مسیر بی‌چون و چرا یعنی آنارشیسم یا دیکتاتوری منتهی خواهد شد.

● قطعنامه و انتخابات

روزنامه قدس در مورد انتخابات می‌نویسد: در روزهای منتهی به برگزاری انتخابات مجلس هشتم، شاهد صدور قطعنامه‌ای ضد ایرانی در شورای امنیت سازمان ملل بودیم. به راستی چرا شورای امنیت، چنین عجولانه و منفعلانه به تصویب این قطعنامه مبادرت ورزید؟ کیست که امروز نداند شورای امنیت به عنوان ابزاری در دستان آمریکا و سران استکبار عمل کرده و می‌کند؟

سوال اینجاست که چه شده، آنان چنین عجولانه به صحنه ضدیت با ملت ایران گام نهاده‌اند؟ تردیدی نیست، این عجله برای آن بود که –به زعم خود-تاثیرهای لازم را بر حضور مردم و نیز بر نوع انتخابشان ایجاد نمایند.

چنان که خود نیز به آن اذعان نموده‌اند، تجربه تاریخی این ملت و وفاداری آنها به آرمان‌های انقلاب، این باز هم خوابهای دشمنان انقلاب را آشفته‌تر از همیشه خواهد کرد. آنان آشکارا خواهند دید که بار دیگر با تحلیل‌های غیر واقع‌بینانه خود، به چه حماقت بزرگی دست زده‌اند. به دلیل آن که با این اقدام خود، برانگیزه مردم نسبت به حضور در انتخابات افزوده‌اند.آنان با این اقدام عجولانه خود، به این انگیزه مردم نیز دامن زدند که با آگاهی هر چه بیشتر، دست به انتخاب چهره‌هایی بزنند که علاوه بر ویژگی‌های مثبت دیگر، «ضد آمریکایی» و «استکبار ستیز» هم باشند.

● انصراف به نفع جبهه متحد، آری یا نه؟

در حالی که اکثر روزنامه‌‌های امروز به نقل از یک عضو جبهه متحد از انصراف نامزدهای ائتلاف فراگیر اصولگرایان به سود این جبهه خبر داده‌اند، سخنگوی این ائتلاف سخنان متفاوتی بیان داشته است.به نوشته روزنامه آفتاب یزد، دبیر اجرایی ائتلاف فراگیر اصولگرایان، هرگونه تغییر در لیست این ائتلاف و احتمال خارج شدن نامزدهای جبهه متحد اصولگرایان از لیست ائتلاف فراگیر را منتفی عنوان کرد.

علی دورانی تصریح کرد: قبل از تنظیم فهرست ائتلاف فراگیر با همه نامزدها مذاکره کردیم و نام نامزدهایی که الان در لیست جبهه متحد قرار گرفته‌اند با هماهنگی آنان در لیست ائتلاف فراگیر قرار گرفت. وی اضافه کرد: ۸ نفر از اعضای جبهه متحد اصولگرایان در لیست ائتلاف فراگیر حضور دارند و با همه آنان هماهنگی لازم صورت گرفته است.

هنوز هیچ درخواستی از طرف نامزدها برای حذف نامشان از لیست ائتلاف فراگیر اصولگرایان دریافت نشده و اگر هم این اتفاق بیفتد و حتی اگر خود ما نیز قصد این کار را داشته باشیم، امکان‌پذیر نیست .

● مظلوم‌نمایی یاران خاتمی

روزنامه رسالت با اشاره به سخنان حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدمحمد خاتمی نوشت: رئیس‌جمهور پیشین در یک نشست تبلیغاتی با حضور جمع کثیری از دوم خردادی‌ها با اشاره به ردصلاحیت برخی از دوستان خود گفت: «مظلومانه اما با نشاط در انتخابات شرکت می‌کنیم.»دیروز روزنامه اعتماد ملی و برخی روزنامه‌های دوم خردادی حداقل ۴ فهرست از دوم خردادی‌ها برای شرکت در انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی ارائه دادند.

فهرست ائتلاف اصلاح‌طلبان، فهرست حزب اعتماد ملی، فهرست ائتلاف مردمی اصلاح‌طلبان و بالاخره فهرست اعتدال و توسعه که بیشتر گرایش کارگزارانی دارد، منتشر شد. این در حالی بود که برخی از گروه‌های دوم خردادی‌ها می‌گفتند به دلیل عدم امکان رقابت اساساً در تهران فهرست نمی‌دهند یا برخی می‌گفتند در تهران لیست ۲۰ نفره یا ۱۰ نفره خواهند داد.

اما همان‌طور که ملاحظه می‌کنید، ۴ تشکل یا ۴ گرایش دوم خردادی توانسته‌اند فهرست بدهند و حداقل ۴ ضلع از یک رقابت پرشور چند ضلعی را در انتخابات مجلس هشتم تشکیل دهند. جالب اینجاست بسیاری از دوم خردادی‌ها وجود دارند که به‌طور مستقل شرکت کرده‌اند و در هیچ‌یک از اضلاع چهارگانه به دلیل تراکم بیش از حد نامزدها مطرح نشده‌اند.

لذا سخن آقای خاتمی که مظلومانه در انتخابات شرکت می‌کنیم با نشاطی که در جبهه دوم خرداد دیده می‌شود پذیرفته نیست و به نظر می‌رسد وی از روی انصاف و عدالت سخن نگفته است.