پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

فرهنگ و هنر در سالی که گذشت


فرهنگ و هنر در سالی که گذشت

سال جدید از راه رسیده و نسیم بهاری در دشت و صحرا و کوی و برزن, وزیدن گرفته است جان های ما جان دگری یافته اند و برای سیر در آفاق و انفس, آکنده از شور و عشق به جان آفرین شده اند حال, سزا و سزاوار است که با نشاط و شادابی و امید داشتن به یاری بزرگ یاور زمین و زمان و آسمان, رهسپار راهی شویم که برکت و برکات بی شمار و جان بخش و روح انگیز یاری دهنده بزرگ, همه جا و در طول شب و روز و ماه ها و سال ها, بر ما نازل می شوند و ما ناتوان از شمارش این همه برکات, متحیر و مات زده ایم

سال جدید از راه رسیده و نسیم بهاری در دشت و صحرا و کوی و برزن، وزیدن گرفته است. جان های ما جان دگری یافته اند و برای سیر در آفاق و انفس، آکنده از شور و عشق به جان آفرین شده اند. حال، سزا و سزاوار است که با نشاط و شادابی و امید داشتن به یاری بزرگ یاور زمین و زمان و آسمان، رهسپار راهی شویم که برکت و برکات بی شمار و جان بخش و روح انگیز یاری دهنده بزرگ، همه جا و در طول شب و روز و ماه ها و سال ها، بر ما نازل می شوند و ما ناتوان از شمارش این همه برکات، متحیر و مات زده ایم.

● بهار

▪ اطلس خلیج فارس با نمایش فیلم "دریای پارس" اثر منوچهر طیاب، رونمایی شد.

▪ "بچه های ابدی" بهترین فیلم بیست و یکمین جشنواره کودک و نوجوان همدان شد. پوران درخشنده، کارگردان این فیلم، جایزه خود را از هیات داوران جشنواره دریافت کرد.

▪ استاد فرشچیان، نگارگر جهانی کشورمان، ساخت ضریح حضرت اباعبدا...الحسین (ع) را آغاز کرد.

▪ بیستمین جشنواره بین المللی کتاب تهران در مصلای امام خمینی (ره) برگزار شد و مورد استقبال علاقه مندان به کتاب قرار گرفت.

▪ سازمان فرهنگی یونسکو از استاد عزت ا... انتظامی، بازیگر شناخته شده ایران، تقدیر کرد.

تابستان

▪ استاد محمدرضا شجریان، هنرمند شهیر آواز ایران، نشان مولانا دریافت کرد. این نشان به مناسبت سال جهانی مولانا در ترکیه به او اعطا شد.

▪ یک فیلمبردار طی حادثه ای در شهرستان گرگان، دو دست و تمامی انگشتان پای خود را از دست داد. مصطفی کرمی که در صحنه فیلمبرداری دچار حادثه شده بود، با کمک مسئولان ذی ربط فرهنگی، تحت حمایت و پوشش خاص قرار گرفت و تندیس "خادم سینما" به او اعطا شد.

▪ هشتصدمین سال تولد محمد بلخی در تهران برگزار شد. در این مراسم، جمعی از مولوی پژوهان ایران و جهان شرکت کردند.

▪ مقام معظم رهبری، تعداد ۹۰۰ کتاب خطی نفیس خود را به کتابخانه آستان قدس رضوی تقدیم کردند.

● پاییز

▪ فیلم سینمایی "میم مثل مادر" اثر مرحوم رسول ملاقلی پور به عنوان فیلم غیرسینمایی زبان برای حضور در مراسم اسکار معرفی شد.

▪ شهرام ناظری، هنرمند موسیقی اصیل کشورمان موفق به دریافت نشان "شوالیه" از فرانسه شد.

▪ دکتر قیصر امین پور، شاعر شناخته شده انقلاب و دفاع مقدس به دیدار معبود شتافت. این شاعر و ادیب، عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی بود و در اعتلای "شعر انقلاب" به جان کوشید. مجموعه اشعار "در کوچه آفتاب"، "تنفس صبح"، "توفان در پرانتز"، "منظومه ظهر دهم"، "مثل چشمه مثل رود"، "بی بال پریدن" و... از جمله آثار ماندگار و همیشه خواندنی قیصر امین پور به شمار می آیند.

▪ مراسم پنجاه سالگی هنر انیمیشن ایران برگزار شد. در این مراسم از هنرمندان پرتلاش کشورمان که در زمینه اعتلای این هنر تصویری – سینمایی نقش داشتند، قدردانی به عمل آمد.

▪ استاد پرویز مشکاتیان با گروه موسیقی همراه خود در تالار بزرگ وزارت کشور، هنرنمایی کرد. طنین مضراب های این هنرمندان پیشکسوت سنتور، به مدت ۱۰ شب گوشنواز علاقه مندان موسیقی اصیل ایرانی بود.

▪ در سالروز ولادت حضرت زهرای اطهر (س) جشنواره فرهنگی – هنری کوثر در تهران برگزار شد. فیلم سینمایی "میم مثل مادر" اثر مرحوم ملا قلی پور بهترین فیلم این دوره از جشنواره شناخته شد.

● زمستان

▪ سیزدهمین جشنواره تئاتر آیینی – سنتی در تالار "نصر" افتتاح شد. تماشاخانه قدیمی نصر که در خیابان لاله زار تهران واقع شده است، پس از تعمیرات به موزه ملی تبدیل می شود.

▪ اکبر رادی، نمایشنامه نویس پیشکسوت تئاتر ایران به رحمت حق شتافت. این هنرمند پرتلاش و اخلاق گرای کشورمان که متولد شهرستان رشت بود، طی سال های حضورش در تهران، نمایشنامه های روزنه آبی، مسافران، مرگ در پاییز، از پشت شیشه ها، لبخند باشکوه آقای گیل و... را به نگارش درآورد که پس از به صحنه رفتن در تالارهای تئاتر، مورد استقبال عام و خاص قرار گرفتند.

▪ حمید عاملی، قصه گوی توانمند و بزرگ ایران درگذشت. این هنرمند که طی دهه های گذشته، توسط صدای مهربان و روح انگیزش، برای کودکان و نوجوانان کشورمان قصه گویی می کرد، بعد از تحمل یک دوره بیماری به رحمت حق شتافت.

▪ استاد چیره دست دوتارنوازی ایران، خاموش شد. حاج قربان سلیمانی، نوازنده دوتار و خواننده موسیقی محلی شمال خراسان که در ایران و کشورهای علاقه مند به موسیقی محلی، چهره شناخته ای بود، در سن ۸۵ سالگی درگذشت.

▪ زنگ بیست و سومین جشنواره بین المللی موسیقی فجر در تهران به صدا درآمد. این دوره از جشنواره همزمان با عید سعید غدیر با تجلیل از حسین دهلوی و شهرام ناظری در تالار وحدت تهران برگزار شد و بیش از ۱۲۰۰ نوازنده و خواننده در گروه های مختلف موسیقی سنتی، ارکسترال، پاپ و محلی به اجرای برنامه پرداختند و گروه هایی نیز از اروپا و کشورهای آسیایی، تازه های موسیقی کشورهای خود را عرضه کردند.

▪ عکاس فیگورساز طبیعت از قاب زندگی خارج شد. نیکول فریدنی، هنرمند شناخته شده رشته عکاسی در شکار لحظه های طبیعت، مهارت خاصی داشت و بیش از ۵۰ سال در بیابان ها و کویرهای کشورمان، عکس های ماندگار انداخت و به ما عرضه کرد.

▪ بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر با تجلیل از پروانه معصومی و مسعود جعفری جوزانی و حضور فیلمسازان ایران و دیگر کشورها در تهران و چند شهر کشورمان برگزار شد و فیلم های سینمایی "آواز گنجشک ها" و "به همین سادگی" به ترتیب، جایزه های بهترین کارگردانی و بهترین فیلم این دوره از جشنواره فیلم فجر را دریافت کردند.

▪ دومین جشنواره شعر فجر با عظمت و شکوه خاصی در تهران و مراکز استان های کشور برگزار شد.

در این دوره از جشنواره، شاعران برتر و نامدار انقلاب، دفاع مقدس و پیشکسوت ایران به میدان آمدند و حتی ۱۲ شاعر خارجی نیز از دیگر کشورها در این جشنواره حضور یافتند.

▪ رضا ناجی، بازیگر فیلم آواز گنجشک ها اثر مجید مجیدی از جشنواره فیلم برلین، جایزه خرس نقره ای دریافت کرد.

▪ بیست و ششمین جشنواره بین المللی تئاتر فجر در تالار وحدت تهران آغاز به کار کرد و تالار سنگلج نیز بعد از ۵ ماه تعطیلی به دلیل انجام تعمیرات، بازگشایی شد.

▪ انجمن روزنامه نگاران مسلمان طی مراسمی در مرکز فرهنگی سیدالشهداء (ع) برگزیدگان خود از میان فیلم های بیست و ششمین جشنواره فیلم فجر را معرفی کرد.

این انجمن، فیلم آواز گنجشک ها به کارگردانی مجیدمجیدی را بهترین فیلم جشنواره برشمرد و از او تقدیر به عمل آورد. همچنین، مجید مجیدی در این مراسم طی بیانیه ای، عوامل اسائه ادب و هتک حرمت به حضرت نبی اکرم (ص) را به شدت مورد انتقاد قرار داد و از سکوت روشنفکران کشور دربرابر این هجمه به سختی گله کرد.

▪ حضرت آیت ا... جعفر سبحانی، طی نامه ای از حرکت خودجوش و آگاهانه مجیدمجیدی در اعتراض به هتک حرمت به پیامبر گرامی اسلام محمد مصطفی (ص) ستایش و تقدیر کرد. این مرجع معظم تقلید، همچنین طی دو نامه به شبهات مطرح شده درباره جایگاه قرآن کریم پاسخ داد.

▪ مراسم "روز جهانی شعر" در شیراز برگزار شد. دکتر کاووس حسن لی، رئیس بخش زبان و ادبیات فارسی دانشگاه شیراز و دبیر علمی این جشنواره گفت: در سال گذشته، از مترجم فرانسوی اشعار حافظ دعوت کرده بودیم و امسال از جیوانی ام درمه، مترجم ایتالیایی دیوان حافظ شیرازی تجلیل می کنیم.

▪ همایش "معرفی مذهب شیعه" در برلین برگزار شد.

در این همایش، علاوه بر اساتید اسلام شناس، امام جماعت مسجد امام رضا (ع) در برلین نیز به ایراد پرداخت و به پرسش های حاضران پاسخ گفت.

▪ ایران، نمایشگاه کتاب پاریس را تحریم کرد. احسان ا... حجتی، رئیس مؤسسه نمایشگاه های فرهنگی گفت: ما به دلیل حضور رژیم صهیونیستی که به عنوان میهمان در این نمایشگاه حضور دارد، در این دوره از نمایشگاه کتاب پاریس شرکت نمی کنیم. همچنین، کشورهای مصر، بحرین، سوریه و قطر نیز این نمایشگاه را تحریم کردند و از دیگر کشورهای اسلامی خواستند تا از شرکت در آن، خودداری کنند.