سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

هزینه مرگ و میر در ایران


هزینه مرگ و میر در ایران

مردن کلمه ای است که حتما برای یکبار هم که شده برای هر کس اتفاق می افتد و شتری است که جلوی خانه هر انسانی اعم از مسلمان و غیرمسلمان ،فقیر یا غنی می خوابد. هر کس حداقل یکبار تشییع …

مردن کلمه ای است که حتما برای یکبار هم که شده برای هر کس اتفاق می افتد و شتری است که جلوی خانه هر انسانی اعم از مسلمان و غیرمسلمان ،فقیر یا غنی می خوابد. هر کس حداقل یکبار تشییع جنازه می شود اما پس از تشییع جنازه برای صاحب مرده و زنده ها، شروع روز دیگری است. چیزی که بر زنده ها ارث می ماند هزینه های هنگفت برای مراسم یادبود مرده است. امروزه زندگی در ایران هزینه های سرسام آوری دارد و برای بیش از نیمی از مردم کیفیت زندگی بسیار پایین است.

حدود ۲۰ درصد مردم به انواع بیماری های روانی (افسردگی، خودکشی، اسکیزوفرنی، زوال عقل، دگماتیسم) مبتلا هستند، تقریبا ۲۰ درصد جوانان تحصیل کرده بیکارند و یا به شغل های کاذب روی آورده اند، ماهیانه ۲۰۰۰ نفر در اثر تصادفات رانندگی می میرند و دهها هزار نفر مجروح می شوند، سالیانه حدود ۲۷۰۰ نفر در نزاع های فردی و جمعی به قتل می رسند، بیش از ۱۵ میلیون جوان بالا ی ۲۰ سال مجرد هستند که به دلیل مشکلا ت اقتصادی قادر به ازدواج نیستند، حدود ۱۵۰ هزار نفر از نخبگان به خارج از کشور مهاجرت می کنند ۱۵ درصد جمعیت کشور کاملا بی سوادند و بالا خره این که اعتیاد، طلا ق، ناامنی شغلی و... زندگی را بر مردمان زنده تنگ کرده است و چه دلیلی دارد که برای مرده ها این همه هزینه کنیم؟

پس از مردن هم چیزی در اینجا عوض نمی شود، بسیاری از هزینه ها از جنس دیگر، بازماندگان و صاحب مرده را تهدید می کنند و آنها را بدهکار می کند. متوسط هزینه های مردن در شهرهای بزرگ در سال ۸۸ به شرح ذیل است:

مبلغ ۲۰۰،۰۰۰ تومان به حساب بهشت زهرا بابت اجازه دفن و باطل کردن شناسنامه ۱۰،۰۰۰ تومان بابت قبرکن، نماز وحشت ۱۵۰۰۰ تومان، بابت کفاره و پانزده روز نماز ۵۰،۰۰۰ تومان، بابت هزینه معاینه پزشکی قانونی ۱۵۰۰۰ تومان، خطاطی مشخصات مرده روی سنگ شامل سنگ گرانیت سبز ۱۵۰،۰۰۰ تومان، کلا ف آهنی ۱۵۰۰۰ تومان، سنگ های بغل با کرایه ۳۰،۰۰۰ تومان، سیمان ۶۰۰۰ تومان و... بعد از خاکسپاری مرده، همه از قبرستان راهی منزل صاحب مرده می شوند تا در مراسم ختم، شب هفت و چهلم شرکت کنند. خدماتی که در اختیار صاحبان مجلس یاد بود قرار می گیرد به طور متوسط عبارتند از: قاری قرآن کریم ۲۰،۰۰۰ تومان، مداح ۱۰،۰۰۰ تومان، واعظ ۲۰،۰۰۰ تومان، چاپ اعلا میه هر عدد ۲۰۰ تومان، نصب اعلا میه هر عدد ۱۵۰ تومان، پلا کارد هر عدد ۱۰،۰۰۰ تومان، تاج گل هر عدد ۳۰،۰۰۰ تومان، اتوبوس ۳۰،۰۰۰ تومان، اکو ۵۰۰۰ تومان و...

هزینه های مسجد برای برگزاری مراسم عبارتند از:

ورودی مسجد ۱۵۰،۰۰۰ تومان، حق الزحمه خادمان ۴۰،۰۰۰ تومان، آبدارچی ۳۰،۰۰۰ تومان، توزیع کننده قرآن ۳۰،۰۰۰ تومان، گلا ب ریز ۲۰،۰۰۰ تومان و...

در این میان هزینه های دیگری مثل هزینه خرما، گلا ب، حلوا، میوه، ظروف یکبار مصرف، چای، قند، ناهار یا شام نیز از یک میلیون تا ۴ میلیون تومان برای پذیرایی مهمانان ضروری است.

چنانچه ملا حظه می شود برای برگزاری مراسم یادبود مردگان یک خانواده باید حداقل ۳/۵ میلیون تومان هزینه کرد و چندین روز تا چند هفته ای وقت گذارد که هزینه های غیرمستقیم هستند. این هزینه ها برای خانواده های طبقه پایین که بالغ بر نیمی از جمعیت کشور را تشکیل می دهند غیرقابل تحمل است.

دخالت مسوولا ن در کاهش هزینه های مرگ و میر ضروری است به خصوص افراد سودجو و فرصت طلب از موقعیت ناشی از مشغله فکری صاحبان مرده بهره جسته و برای پرکردن جیب خود به هر اقدامی متوسل می شوند. برخی افرادی که فاقد تخصص و حرفه هستند در برخی از مشاغل بدون تحمل سختی پول های بادآورده کلا نی به جیب می زنند و درآمد آنها از یک تولید کننده و پزشک بیشتر است.

با این توصیف برای کاهش هزینه های مرگ و نیز جلوگیری از ضرر و زیان خانواده ها، اصلا ح مدیریت در این زمینه ضروری به نظر می رسد.

نویسنده : دکتر عباس حاتمی