دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

مصیبتی به وسعت پاکستان


مصیبتی به وسعت پاکستان

تبعات وقوع یک سیل ویرانگر

وقوع سیل در پاکستان این کشور را به شدت بر هم ریخته و مردم زیادی را سرگردان ساخته است.اخیرا سازمان ملل در گزارشی درباره پیامدهای فاجعه دردناک سیلاب های پاکستان به آغاز موج دوم مرگ و میر ناشی از انتشار بیماری ها و هرج و مرج ناشی از این بحران در پاکستان خبر داده است.بدون شک دامنه این بحران طبیعی و تبعات پس از آن گسترده بوده و دولت پاکستان به تنهایی نمی تواند این معضل را برطرف نماید.از این رو باید یک بسیج جهانی در حمایت از سیل زدگان پاکستانی ایجاد شود.در این میان باید ارسال کمکهای بشردوستانه به اسلام آباد ادامه پیدا کند.

بر اثر سیلاب اخیر درپاکستان بیش از ۱۶۰۰نفر کشته شده اند و میلیون ها دلار ضررهای مالی به این کشور وارد شده است .در پی وقوع مرگبار ترین سیل پاکستان در تاریخ این کشور پیش‌بینی می‌شود نرخ تورم و کسری بودجه دولت در این کشور افزایش یابد. در شرایطی که دولت پاکستان برنامه‌ریزی کرده بود تا مشکل کسری بودجه خود را به کمک کشورهای خارجی برطرف کند، اما به نظر می‌رسد این تلاش در پی وقوع سیل بی‌سابقه در این کشور با شکست مواجه شده است. دولت پاکستان برای سال جاری میلادی رشد اقتصادی ۴/۵ درصد را برای این کشور پیش‌بینی کرده بود که با توجه به شرایط پیش آمده رسیدن به این هدف غیرممکن است. پیش‌بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی پاکستان نیز امسال به شدت کاهش یابد.

سیل شمال غرب پاکستان که آسیب های فراوانی به ایالت های سند، پنجاب و بلوچستان وارد کرد، باعث از بین رفتن خانه و کاشانه بسیاری از مایملک ۲۰ میلیون پاکستانی و روستاها و زیرساخت های اقتصادی در این کشور شده است.همچنین آمارهای رسمی حکایت از انتشار بیماری وبا در بین ساکنان مناطق سیل زده و بخصوص کودکان دارد.

براساس آمارهای ارائه شده از سوی سازمان ملل تاکنون شش میلیون کودک، یتیم، بی خانمان و مجروح شده اند.بنابر این فاجعه وقوع سیل در پاکستان ابعاد گسترده ای دارد و باید همه انسانها به یاری مردم سیل زده این کشور بپردازند.براساس اعلام سازمان ملل، اوضاع انسانی و سطح نیازهای مردم به اندازه ای است که با زمان زمین لرزه سال ۲۰۰۵ (۱۳۸۴هـ. ش) در بخش پاکستانی کشمیر که بیش از ۷۳ هزار کشته و ۳/۵میلیون بی خانمان برجا گذاشت مقایسه می شود.

بانک جهانی نیز در خصوص تاثیرات این بلای طبیعی بر اقتصاد این کشور به شدت هشدار داده است و اعلام کرد که تاثیر این بحران بر اقتصاد پاکستان بسیار بسیار زیاد خواهد بود.

با توجه به افزایش خسارات ناشی از سیل پاکستان، بانک جهانی ۹۰۰ میلیون دلار بودجه برای کمک به سیل‌زدگان پاکستانی اختصاص داده است. با توجه به افزایش خسارات ناشی از سیل پاکستان، بانک جهانی ۹۰۰ میلیون دلار بودجه برای کمک به سیل‌زدگان پاکستانی اختصاص داده است. بانک جهانی همچنین اعلام کرده که به دولت پاکستان در هزینه‌کرد صحیح این سرمایه کمک خواهد کرد. بر طبق بیانیه صادر شده از سوی این بانک، این بانک نظر به تقاضای دولت پاکستان کمکی معادل ۹۰۰ میلیون دلار برای سیل‌زدگان پاکستانی تصویب کرده است. برای تامین این کمک ۹۰۰ میلیون دلاری بانک جهانی مجبور شده که بودجه خود برای محرومین و پروژه‌های فعلی برنامه‌ریزی شده بر اساس آن را بازنگری کند.

هم اکنون پاکستان از جامعه جهانی انتظار دارد تا با حداکثر سرعت نسبت به حل و فصل وضعیت موجود اقدام نماید.فراموش نکنیم که جهت جبران ابتدایی و اولیه خسارات ناشی از سیل مبلغ زیادی لازم است. بر اساس برآوردهای اولیه ۲/۵ میلیارد دلار برای رفع پیامدهای سیل در این کشور لازم است. بر اساس برآوردهای اولیه، تنها برای شمال پاکستان حدود ۲/۵ میلیارد دلار نیاز است. بر اساس اظهارات مقامات رسمی پاکستان، مساحت آن قسمت از پاکستان که در اثر سیل آسیب دیده است، معادل مساحت کشور انگلستان است. بدون شک در صورت ادامه سیل و تسری آن به دیگر نقاط این کشور هزینه های بیشتری به اسلام آباد تحمیل خواهد شد.

از سوی دیگر،کودکان پاکستانی در حال حاضر نیاز به خدمات بهداشتی دارند تا از وضعیت موجود رهایی یابند.مقامات سازمان جهانی بهداشت هشدار داده اند که موج دوم مرگ و میرهای ناشی از سیلاب شدید در این کشور با وجود خطر ابتلا به وبا و سایر بیماری های مرگبار اسهالی برای ۳/۵ میلیون کودک در جریان است.بر اساس پیش بینی های این کارشناسان از روی بلایای طبیعی در گذشته مثل سونامی اقیانوس هند، این بار دستکم ۱۴۰۰ نفر از آوارگان پاکستان بر اثر ابتلا به عفونت های ناشی از آب آلوده، جان خود را از دست خواهند داد و صدها هزار نفر به دلیل عدم دسترسی به فوریت های پزشکی به این بیماری ها مبتلا خواهند شد.

پیش بینی شده که ظرف سه ماه آینده ۱۴۰ هزار مورد ابتلا به وبا و سایر انواع بیماری های اسهالی شدید ناشی از آلودگی آب اتفاق می افتد که از این تعداد ۱۴۰۰ مورد کشنده خواهد بود.همچنین ۳۵۰ هزار مورد ابتلا به سرخک، ۳۵۰ هزار مورد ابتلا به اختلالات شدید تنفسی، ۱۰۰هزار مورد مالاریا در این دوره رخ خواهد داد که آمار تلفات جانی را به دو برابر آمار فعلی که تاکنون ۱۶۰۰قربانی داشته، افزایش خواهد داد.

در چنین شرایطی سازمان بهداشت جهانی وسایر نهادهای ذیربط باید هر چه سریع تر دست به کار گردیده و با حضوری مستقیم و فعالانه در پاکستان و ارسال آبهای آشامیدنی بهداشتی به این کشور مانع از تداوم این روند خطرناک و کشنده شوند.به دلیل نبود امکانات، دسترسی گروههای امدادی به برخی مناطق آسیب دیده از سیل میسر نیست و آوارگان روزهاست که از نبود مواد غذایی و آب آشامیدنی رنج می برند.

لازم به ذکر است که سیل بسیاری از جاده‌ها را در برخی نواحی پاکستان کاملا تخریب کرده است که این امر نیز امداد رسانی‌ها را با دشواری هایی مواجه کرده است ولی سازمان ملل در تلاش است تا خدمات امدادرسانی خود را از طریق هوایی در آن نواحی انجام دهد.در چنین شرایطی همه ملتهای جهان باید به رسالت خود در حمایت از سیل زدگان عمل نموده و بار مشقت ناشی از وقوع این فاجعه را برای سیل زدگان و خانواده قربانیان کاهش دهند.

سحاب فاطمی