چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

شناسایی ترکیبات روغن فرار گیاه Zeravschania membranacea و مقایسه آن با اسانس گیاه Z pastinacifolia


شناسایی ترکیبات روغن فرار گیاه Zeravschania membranacea و مقایسه آن با اسانس گیاه Z pastinacifolia

اسانس ها مواد طبیعی موجود در گیاهان هستند که مواد تشکیل دهنده آنها به عواملی چون ژنتیک, آب و هوا و زیستگاه و غیره وابستگی دارد گیاهان خانواده چتریان از نظر وجود اسانس غنی می باشند که به دلیل تنوع و تفاوت اثرات خود در پزشکی سنتی و جدید مصرف دارند

● مقدمه:

اسانس‌ها مواد طبیعی موجود در گیاهان هستند که مواد تشکیل‌دهنده آنها به عواملی چون ژنتیک، آب و هوا و زیستگاه و غیره وابستگی دارد. گیاهان خانواده چتریان از نظر وجود اسانس غنی می‌باشند که به دلیل تنوع و تفاوت اثرات خود در پزشکی سنتی و جدید مصرف دارند.

● هدف:

مقایسه اسانس دو گیاه بومی ایران از جنس Zeravschania می‌باشد.

● روش تحقیق:

گیاهZeravschania membranacea (Boiss.) M. Pimenov در تیرماه سال ۱۳۸۲ جمع‌آوری شده و اسانس قسمت‌های هوایی آن به روش تقطیر با آب تهیه گردید (v/w ۱/۰%) که به رنگ زرد و با بوی قوی می‌باشد.

● یافته‌ها:

در تجزیه اسانس به وسیله GC-MS، ۳۵ ترکیب از ۴۰ جسم، که ۲۵/۸۳ درصد اسانس را تشکیل می‌دهد شناسایی شد که میزان مونوترپن‌های آن ۶۴/۴۴ درصد است (۱۹/۱۵ درصد مونوترپن‌های اکسیژن‌دار و ۴۵/۲۹ درصد مونوترپن‌های هیدروکربنی). میزان سزکویی‌ترپن‌ها ۷ درصد، فنیل پروپانوییدها ۸/۷ درصد و ترکیبات غیر ترپنی اسانس به میزان ۸۱/۲۲ درصد است. بیشترین مواد موجود در اسانس، آلفا ترپینیل استات (۶/۶ درصد)، کارواکرول (۹۵/۵ درصد)، تیمول (۷۶/۴ درصد)، آلفا اسیمن وای (۰۸/۴ درصد)، بتا بیسابولن (۲۴/۳ درصد)، ترانس متیل ایزو اوژنول (۷۴/۷ درصد) و تیموهیدروکینون دی متیل اتر (۷/۱۶ درصد) می‌باشند.

● نتیجه‌گیری:

به دلیل رویش Z. membranacea در تپه‌های شنی و Z. pastinacifolia در شیب‌های آهکی و صخره‌ای محتویات اسانس دو گیاه تا اندازه‌های متفاوت می‌باشند.

عنوان فایل
شناسایی ترکیبات روغن فرار گیاه Zeravschania membranacea و مقایسه آن با اسانس گیاه Z. pastinacifolia application/pdf
shenasaie tarkibate roghan.pdf
227 KB
دانلود

نرگس یاسا

رضوان گلستانی

غلام رضا بخشی خانیکی