دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

۱ دسامبر ۲۰۰۸ ـ "اوباما" اعلام معارضه کرد ـ تحلیلها و تفسیرها درباره انتصابات و پیش بینی سیاست های باراک اوباما


۱ دسامبر ۲۰۰۸ ـ "اوباما" اعلام معارضه کرد ـ تحلیلها و تفسیرها درباره انتصابات و پیش بینی سیاست های باراک اوباما

تفسیر و تحلیلهای یکم و دوم دسامبر پیرامون همکاران «امور امنیت ملی» باراک اوباما بود. اوباما که از ۴۸ روز دیگر زمام امور آمریکای درگیر در دو جنگ، بحران مالی، جهان چند قطبی قرن …

تفسیر و تحلیلهای یکم و دوم دسامبر پیرامون همکاران «امور امنیت ملی» باراک اوباما بود. اوباما که از ۴۸ روز دیگر زمام امور آمریکای درگیر در دو جنگ، بحران مالی، جهان چند قطبی قرن ۲۱ و معارضات متعدد را به دست خواهد گرفت دوشنبه یکم دسامبر ۲۰۰۸ با معرفی تیم امنیت ملی خود (عکس بالا) نشان داد که نه تنها در سیاست خارجی آن کشور ـ آنطور که شعار داده بود و با آن شعار جلب توجه کرد ـ تغییری نخواهد داد، بلکه همان سیاست را با روشی تازه و احتمالا با فشاری بیشتر دنبال خواهد کرد. وی هنگام معرفی هیلری کلینتون - سناتور نیویورک، بانوی یکم پیشین و رقیب سرسخت خود که با جزیی تفاوت در آراء کمیته های محلی حزب دمکرات براو سبقت گرفت به عنوان رئیس آینده دیپلماسی آمریکا گفت که استحکام و اقتدار بانو کلینتون و آشنایی سران و مردم سایر کشورها با او و نام وی، تجربه سیاسی و آگاهیهایش سبب این انتخاب شد. ما می خواهیم که مقام جهانی آمریکا را (که به چالش گرفته شده است) به همانصورت (تنها ابرقدرت) حفظ کنیم و انتخاب همکاران از میان شخصیت های بزرگ، نامدار و نیرومند با هدف حفظ مقام جهانی و اقتدار کشور بوده است. به این ترتیب، اوباما پیش از آغاز کار اعلام معارضه کرد و تردید نیست که جهان با معارضات مشابه آنچه را که پس از جنگ جهانی دوم از سر گذراند درگیرخواهد شد، با این تفاوت که این بار کشور «سرنوشت ساز» ایران با آمریکا نیست. تردید نیست که همکاری دولت شاه با امریکا در آن معارضه، مانع از پیروزی مسکو و سرانجام، شکست آن شد.

اوباما با معرفی رابرت گیتس (وزیر دفاع کنونی) به عنوان همکار آینده خود در همان سمت نشان داد که دولت او به جای پیروی مطلق از سیاست های حزب دمکرات که کنگره را هم در کنترل خواهد داشت، خود را میان دو حزب قرارخواهد داد. به این ترتیب، وی نادرستی پیش بینی قبلی را که متمایل به چپ خواهد بود (که از یک سیاهپوست انتظار آن می رفت) ثابت کرد. اوباما هنگام معرفی گیتس گفت که می خواهد نیروهای مسلح آمریکا از لحاظ توانمندی و تجهیزات، در جهان قرن ۲۱ بی همتا باشند. او سپس با احتیاط تمام گفت که اگر اوضاع و احوال ایجاب کند و پس از تبادل نظر با فرماندهان دست اندرکار، تا ۱۶ ماه دیگر نیروهای رزمی آمریکا (نه، همه نظامیان از جمله مستشاران و بقایای پایگاهها) را از عراق خارج خواهد ساخت و کنترل این کشور را به دولت بغداد خواهد سپرد. اوباما به طور مبهم گفت که شرایط قرن ۲۱ چیز دیگری است و این شرایط دست به گریبان ما خواهند بود.

وی سپس ژنرال چهار ستاره مورین (تفنگداردریایی)، جیمز لوگان جونز فرمانده پیشین نیروهای «ناتو» در اروپا را به عنوان مشاور امنیت ملی معرفی کرد. این ژنرال دو متر و ده سانتیمتری از دوستان و مشاوران سناتور جان مک کین رقیب جمهوریخواه اوباما بوده است. انتخاب این ژنرال به آن سمت مهم و حساس گویای آن است که نگرانی دولت آینده آمریکا از مبارزطلبی روسیه و این بار روسیه ثروتمند و ناسیونالیست است. جیمز جونز از کارشناسان امور سیاسی - نظامی اروپا و رئیس شورای آمریکایی اتلانتیک است و به همین سبب بود که حاضر نشده بود برجای ژنرال ابوزید بنشیند و فرمانده کل نیروهای آمریکا در خاورمیانه و آسیای جنوبی شود زیرا که از منطقه، جز دیداری از عراق اطلاع کافی نداشت و یکبارهم گفته بود که به مصلحت اعراب خلیج فارس نیست که سر به سر ایران تا دندان مسلح بگذارند. در آستانه انتصاب او، دولت آمریکا تغییر نظر داد و اعلام داشت که از عضویت اوکراین و گرجستان در «ناتو» حمایت نخواهد کرد.

اوباما آنگاه بانو «جانت ناپلتیانو» فرماندار آریزونا را (ایالتی که جان مک کین سناتور آن است) به سمت وزیر امنیت ملی (که اداره مهاجرت هم زیر نظر این وزارت است) معرفی کرد. قبلا رسانه ها گزارش داده بودند که قاضی اداره مهاجرت حکم اخراج بانو «زیتونی» عمه کنیایی «اوباما» از آمریکا را صادر کرد که این زن مجبور به مخفی کردن خود در کلیولند آمریکا شده است.

«اریک هلدر» از همکاران سابق دولت بیل کلینتون هم به عنوان دادستان کل آمریکا (وزیر دادگستری) معرفی شد که یک سیاهپوست دو رگه ولی برخلاف اوباما، از اعقاب بردگان است (پدر اوباما یک دانشجوی کنیایی و مادرش یک سفید پوست آمریکایی بود که بعدا این زن با یک اندونزیایی ازدواج و با باراک به این کشور نقل مکان کرد).

تیم اقتصادی اوباما، جز وزیر بازرگانی او که رقیب انتخاباتی دیگرش ـ ریچاردسون فرماندار نیومکزیکو ـ خواهد بود قبلا معرفی شده بود. در آمریکا که یک فدراسیون است و هر ایالت قانون و نظامات مربوط به خودرا دارد، سایر وزیران کابینه نقش برنامه ریزی و دادن اندرز به ایالت ها دارند که رعایت این اندرزها عمدتا اختیاری است.

در جریان این معرفی که در شیکاگو انجام شد، از اوباما سئوال شد که به چه دلیل بانو هیلری را که در جریان مسابقه های انتخاباتی خطاب به شما گفته بود: «شرم برتو» به سمت وزیر امورخارجه خود انتخاب کرده است؟ و او پاسخ داد: آن حرفها مربوط به دوران رقابت بود.

تفسیر نگاران به استناد همین دلایل است که می گویند انتخاب اوباما و تعیین همکارانش طبق یک نقشه دقیق و از پیش تهیه شده با هدف جبران عقب افتادن آمریکا در ۸ سال گذشته و رفع کدورت جهانیان از آن صورت گرفته است.

همزمان با این مراسم معارفه، جورج بوش از اینکه چند بار فریب گزارش های دستگاههای اطلاعاتی آمریکا را خورده بود ابراز تاسف کرد و به این ترتیب؛ غیر مستقیم اشتباه خود را از درگیری در عراق اذعان کرد.

ساعاتی پیش از این معرفی، ایمن ظواهری که از او به عنوان معاون القاعده نام برده می شود در پیامی "باراک اوباما" را متهم کرده بود که به آرمان سیاهان پشت کرده و می خواهد همان سیاست های قبلی را ادامه دهد. ظواهری ضمن اشاره به تصویب توافقنامه امنیتی آمریکا و عراق اعلام داشته بود که دستاورد آمریکا از این توافقنامه موقتی خواهد بود. وی در پیام خود در مورد افغانستان گفته بود که گزارشهای رسانه ای «ناتو» در زمینه پیشرفتهای نظامی؛ جعلی و ساختگی است، تلفات ناشی از عملیات «ناتو» در افغانستان به غیر نظامیان بی گناه وارد می شود.