سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

مراقبت از پا در برابر قارچ


مراقبت از پا در برابر قارچ

روزهای گرم تابستانی دوباره مهمان کشورمان شده و بزرگ ترین مشکلی که در این شرایط ممکن است برای شما ایجاد شود, گرما و رطوبت زیاد و به دنبال آن, رطوبت و تعریق بیش از حد است که گاه بسیار آزاردهنده می شود

روزهای گرم تابستانی دوباره مهمان کشورمان شده و بزرگ‌ترین مشکلی که در این شرایط ممکن است برای شما ایجاد شود، گرما و رطوبت زیاد و به دنبال آن، رطوبت و تعریق بیش از حد است که گاه بسیار آزاردهنده می‌شود.

تعریق بدن، محیط مناسب رشد قارچ‌ها و عفونت‌های قارچی را ایجاد می‌کند. به همین دلیل، در این فصل باید خیلی مراقب پوست بدنتان باشید.

تعرق به خودی خود بسیار خوب و مفید است و مانع بالا رفتن درجه حرارت بدن می‌شود ولی از طرف دیگر می‌تواند با ایجاد رطوبت منجر به حساسیت پوستی بخصوص در قسمت‌های چین‌خورده و مناطق مرطوب پوست مانند لای انگشتان پا شود.

عفونت‌های قارچی از نوعی میکروب به نام قارچ ایجاد می‌شوند. قارچ‌ها سلول‌هایی با مکانیسم مشابه گیاهان هستند که برخلاف آنها، قادر به تهیه غذای خود از خاک، آب و هوا نیستند، بلکه از گیاهان، انسان‌ها و حیوانات تغذیه می‌کنند و زندگی انگلی دارند. قارچ‌ها در محیط‌ گرم و مرطوب مانند لای انگشتان، کشاله ران و زیر سینه به زندگی ادامه می‌دهند.

«تینیا پدیس» نوعی عفونت قارچی شایع محسوب می‌شود که به آن، بیماری پای ورزشکاران گفته می‌شود. این نوع قارچ بیشتر انگشتان پا و گاهی ناخن‌ها و اطراف پا را درگیر می‌کند و موجب ترک خوردن و پوسته شدن، قرمزی، خارش، سوزش و تاول و زخم می‌شود.

بیماری پای ورزشکاران به سه شکل بروز می‌کند: در حالت اول که شایع‌ترین نوع آن است، بین دو انگشت کوچک پا ایجاد شده، باعث خارش، سوزش، پوسته شدن و عفونت می‌شود که در کف پا پخش می‌شود. در حالت دوم، عفونت با حساسیت خفیف، خشکی، خارش یا پوسته‌شدن پوست آغاز می‌شود.

با پیشرفت این حالت، پوست ضخیم و ترک‌خورده می‌شود و عفونت گاه کل کف پا را می‌گیرد و کناره‌های پا را نیز درگیر کند.

حالت سوم با بروز تاول‌های آبدار زیر پوستی شروع می‌شود. اغلب این تاول‌ها روی قسمت درونی پا ایجاد می‌شود. یا وجود این ممکن است لای انگشتان پا، روی پاشنه یا روی پا نیز بروز کند.

● بیشتر مراقب پاهایتان باشید

گرما و رطوبت، عمده‌ترین دلایل بروز عفونت‌های قارچی پا بخصوص در فصل تابستان به شمار می‌رود.

محیط‌های گرم و مرطوب چون داخل کفش، جوراب‌هایی که تهویه هوای مناسب ندارند و پابرهنه راه رفتن در محیط‌ استخرهای ورزشی و حمام‌های عمومی که رطوبت زیادی دارند، عواملی است که بر رشد قارچ‌ها بسیار مؤثرند.

اگر کفش‌ تنگ به پا می‌کنید یا زیاد به استخر عمومی می‌روید، بیشتر در معرض ابتلا به این قارچ‌ها قرار می‌گیرید و بالطبع باید بیشتر مراقب قلب‌ دوم‌تان باشید.

بیماری پای ورزشکاران الزاماً افراد ورزشکار را مبتلا نمی‌کند، بلکه پا کردن کفش‌ مرطوب، گرمخانه مناسبی برای رشد قارچ‌ها پدید می‌آورد.

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت قارچی پا نمی‌توانید جلوی گرمای هوا را بگیرید، ولی با انجام کارهای ساده و شاید پیش پا افتاده می‌توانید مانع ایجاد چنین مشکلی شوید.

هر روز بعد از فعالیت، پاهایتان را بشویید و خوب خشک کنید. خشک‌کردن میان انگشتان پا اهمیت زیادی دارد.

● از پوشیدن کفش‌ تنگ خودداری کنید

پا برهنه راه نروید. راه رفتن با پای پیاده بویژه در فصل تابستان، مخاطراتی مانند بروز زگیل و عفونت‌های قارچی را افزایش می‌دهد.

در ضمن بهتر است جوراب مناسب پا کنید. جوراب‌هایی که جنس نایلون، آکریلیک و الیاف مصنوعی دارند، امکان عفونت قارچی را در پا افزایش می‌دهند.

رطوبت ایجاد شده در پا به دلیل پوشیدن چنین جوراب‌هایی محیطی گرم و مرطوب برای رشد قارچ‌ها به وجود می‌آورد. جوراب‌های نخی یا پشمی بهترین جوراب‌ها هستند. در صورت تعریق پاها، هر روز جوراب هایتان را عوض کنید.

از طرف دیگر، از پوشیدن کفش رو بسته خودداری کنید تا جایی که می‌توانید در تابستان از کفش‌های روباز و صندل استفاده کنید.

همچنین اگر در محیط کار هستید و امکانش برای شما فراهم است، پاهایتان را از کفش خارج کنید تا جریان هوا به پاهایتان برسد و مانع بالا رفتن حرارت و تعریق زیاد شود. این کار عرق پاها را خشک می‌کند و احتمال بروز عفونت قارچی را کاهش می‌دهد.

پاها را مرطوب نگه دارید. اشتباه نکنید، این رطوبت با رطوبت ایجاد شده بر اثر تعریق پاها فرق دارد. تعریق پاها در تابستان بخصوص در صورت نپوشیدن جوراب، باعث خشکی بیشتر آنها می‌شود. برای این که پاهایی به نرمی پای کودکان داشته باشید، روزی چند بار پای خود را با کرم مرطوب‌کننده چرب کنید.

از کفش یا دمپایی مناسب استفاده کنید. برای فعالیت‌های تابستانی از کفش و دمپایی مناسب همان فعالیت استفاده کنید. به عنوان مثال، برای شنا کردن یا راه رفتن کنار استخر و حمام عمومی حتما کفش یا دمپایی پا کنید.

کفش و جورابتان را خشک نگه دارید. در تابستان به خاطر تعریق زیاد پاها، داخل کفش و جوراب مرطوب می‌شود و عرق می‌کند.

برای جلوگیری از ابتلا به عفونت‌های قارچی، قبل از پوشیدن مجدد کفش و جوراب‌، آنها را خشک کنید یا در صورت امکان کفش و جوراب جایگزین داشته باشید که از آنها استفاده کنید.

بعد از شنا در استخر یا رودخانه پاها را در آب تمیز بشویید و کاملا خشک کنید. آب‌های راکد دریاچه‌ها، رودخانه‌ها و چاله‌های آب، حاوی باکتری‌هایی است که خطر ابتلا به عفونت‌ قارچی را افزایش می‌دهد.

برای جلوگیری از تعریق پا در کفش، پودر بچه در آن بریزید. به حنا آغشتن پاها هم تعریق پاها و بوی بد آن را کاهش می‌دهد.

رعایت این نکات ساده به شما کمک می‌کند تا به عفونت‌های قارچی پا مبتلا نشوید. این موارد شاید تنها راه پیشگیری به نظر برسد، ولی درمان مناسبی به شمار می‌رود. استفاده از کرم‌های ضدقارچ یا اسپری‌های تجویزی پزشکان نیز یکی از بهترین راه‌های درمانی محسوب می‌شود.

در موارد شدیدتر، باید تحت درمان دارویی قرار گیرید. با تمام مواردی که اشاره شد، اگر باز هم دچار عفونت قارچی پا شدید، پاهایتان را در محلول آب سرد و نمک قرار دهید و بعد آنها را کاملا خشک کرده، از کرم‌های تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید.

ندا اظهری