پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
افسردگی می تواند درد هم داشته باشد
اگر احساس کنید افسرده هستید، ممکن است پیدا کردن دلیل آن کار سادهای نباشد. در اغلب موارد، افسردگی بیش از یک علت دارد و ترکیبی از علتها مثل ژنتیک، اتفاقاتی که در گذشته برای فرد رخ داده، شرایط کنونی و عوامل دیگر میتوانند زمینهساز این بیماری باشند. ما اینجا به ذکر چند مورد که میتوانند موجب افسردگی شوند، میپردازیم.
▪ زیستشناسی: هنوز به درستی معلوم نیست وقتی کسی دچار افسردگی میشود، چه اتفاقی در مغز وی میافتد. اما مطالعات نشان میدهند، ظاهرا فعالیتهایی در قسمتهای خاصی از مغز به طور غیرعادی صورت میگیرد. همچنین افسردگی میتواند تحتتاثیر تغییراتی در برخی سطوح شیمیایی مغز قرار داشته باشد.
▪ ژنتیک: به عقیده محققان اگر در خانواده سابقه افسردگی وجود داشته باشد، بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار خواهید داشت.
▪ جنسیت: مطالعات نشان میدهند احتمال بروز افسردگی در زنان دوبرابر مردان است. هیچ کس در مورد چرایی آن نظر قطعی ندارد. تغییرات هورمونی که زنان در دوران مختلف زندگی با آنها روبهرو هستند، میتواند یک دلیل آن باشد.
▪ سن: افراد مسنتر بیشتر در خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند که میتواند علتهای دیگری داشته باشد، مثل تنها زندگی کردن یا کمبود حس حمایت شدن از سوی جامعه.
▪ شرایط سلامتی: حالتهایی مثل بیماری سرطان، بیماریهای قلبی، مشکلات تیرویید، دردهای مزمن و مشکلاتی از این قبیل میتوانند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهند.
▪ ضربه روحی روانی: آسیب روانی مثل خشونت یا آزار جسمی و روحی، چه در جوانی رخ داده باشد و چه در سنین بالا میتواند افسردگی را برانگیزد. مثل غم از دست دادن یک دوست یا عزیز.
▪ اتفاقات استرسزا: اصلا جای تعجب نیست که افراد زمانی که استرس دارند احساس افسردگی کنند، مثلا سپریکردن دوران پس از طلاق یا مراقبت از بستگان بیمار و...
▪ داروها: بسیاری از داروهای تجویزشده توسط پزشک میتوانند علایمی از افسردگی به همراه داشته باشند. مصرف الکل یا سوءمصرف مواد در افراد افسرده اغلب وضعیتشان را رو به وخامت میگذارد. برخی از افراد درک روشنی از علت افسردگیشان دارند اما بقیه شاید اینطور نباشند. مهمترین چیزی که باید بهیاد داشته باشیم، این است که افسردگی تقصیر شما نیست! افسردگی عیب شخصیت شما نیست. بیماریای است که میتواند روی هرکسی تاثیر بگذارد و بدون درنظر گرفتن علت هم میتوان بهترین راههای درمان را پیدا کرد.
● شناخت علایم فیزیکی
اکثر ما علایم روانی افسردگی را میشناسیم اما شاید ندانید که افسردگی علایم فیزیکی بسیاری هم به همراه دارد. در واقع، خیلی از کسانی که افسردگی دارند از دردهای مزمن یا علایم فیزیکی دیگری رنج میبرند که شامل موارد زیر است:
▪ سردرد: سردردها در تمام افرادی که افسردگی دارند دیده میشود. اگر سردردهای میگرنی داشته باشید با بروز افسردگی تشدید میشود.
▪ کمردرد: اگر کمر درد داشته باشید با بروز افسردگی بدتر میشود.
▪ درد ماهیچهها و مفاصل: افسردگی میتواند هر نوع درد مزمنی را بدتر سازد.
▪ درد قفسه سینه: بدیهی است که درد قفسه سینه را باید با پزشک در میان گذاشت زیرا میتواند نشانهای از مشکلات قلبی جدی باشد. اما افسردگی هم میتواند به ناراحتی ناشی از درد قفسه سینه کمک کند.
▪ مشکلات گوارشی: ممکن است حالت تهوع داشته باشید، اسهال شوید یا مدت زمان زیادی یبوست داشته باشد.
▪ احساس ضعف و خستگی: فرقی ندارد چقدر میخوابید، ممکن است هنوز احساس خستگی و کوفتگی کنید. صبحها هم بیرون آمدن از تخت ممکن است خیلی سخت یا حتی غیرممکن به نظر برسد.
▪ مشکلات خواب: خیلی از بیماران مبتلا به افسردگی خواب خوب و راحتی ندارند، یا خیلی زود از خواب پا میشوند یا وقتی به تخت خواب میروند، خوابشان نمیبرد و سایرین هم بیش از حد معمول میخوابند.
▪ تغییر در اشتها یا میزان وزن: بعضی از افراد اشتهایشان را از دست میدهند و کاهش وزن پیدا میکنند. برخی دیگر اشتیاق شدیدی به خوردن برخی از مواد غذایی پیدا میکنند، مثل کربوهیدراتها در نتیجه وزنشان زیاد میشود.
از آنجایی که بروز این علایم با وضعیتهای متعددی همراه است، بسیاری از افراد افسرده هرگز درمانی برای این مشکلات دریافت نمیکنند زیرا نمیدانند این علایم فیزیکی ممکن است بر اثر افسردگی ایجاد شده باشد، خیلی از دکترها نیز متوجه این علایم نمیشوند. در ضمن بدانید که به نظر میرسد افسردگی با نوعی عدمتعادل شیمیایی در مغز ارتباط داشته باشد و بعضی از این ترکیبات شیمیایی نقش مهمی در آنچه احساس میکنید، دارند. به عقیده عدهای از متخصصان افسردگی موجب میشود چنانچه درد خاصی احساس میکنید، این درد متفاوت از دیگران باشد.
● درمان علایم فیزیکی
در برخی موارد، درمان افسردگی توسط دارو یا درمانهای طب مکمل یا هر دو، علایم فیزیکی بیماری را هم برطرف میسازد. پس حتما علایم فیزیکی را با پزشک خود درمیان بگذارید. آنها را به خیال خود رها نکنید. ممکن است نیاز به معالجه بیشتری داشته باشید. بهعنوان مثال، ممکن است دکتر مصرف داروی اضطراب را برای مشکل بیخوابی شما تجویز کند. این قبیل داروها آرام بخش هستند و خوابیدن را برای شما راحتتر میکنند. از آنجایی که درد و افسردگی به دنبال هم میآیند، گاهی اوقات تسکین درد به افسردگی نیز کمک میکند. بعضی از داروهای ضد افسردگی مثل سیمبالتا و افکسور برای دردهای مزمن نیز تسکیندهنده هستند.
● دنیای افسردهها کمرنگ است
محققان روانشناس کشف کردهاند وقتی ما احساس اندوه و افسردگی میکنیم، دنیا پیش چشمانمان رنگ میبازد. در واقع افسردگی روی بینایی تاثیر مستقیم دارد و تشخیص تضادهای بین سیاه و سفید را مشکل میسازد. دانشمندان آلمانی آزمایشهایی را روی شبکیه چشم بیماران انجام دادند که نشان میداد دقیقا همین اتفاق در مورد کنترل کنتراست تلویزیونها میافتد. یکی از دلایلی که موجب میشود پس از گذشت سالها و بدون در نظرگرفتن فرهنگ و زبان، هنرمندان با استفاده از سمبلهای تیره و خاکستری افسردگی را در کارهایشان القا کنند، همین است. حالا دانشمندان به این باور رسیدهاند که این آزمایش میتواند روش عینی اندازهگیری سطوح افسردگی را ممکن سازد. نتایج مطالعهای که توسط دکتر لاجر تبارتز و محققان دانشگاه فیبورگ انجام شد، در مجله روانشناسی زیستشناختی چاپ شد. به گفته دکتر جان کریستال، دبیر مجله، این اطلاعات راههای عمیقی را که افسردگی تجربه یک فرد از زندگی را دستخوش تغییر میکند، نشان میدهد.
تیم محققان آلمانی واکنشهای مغناطیسی برای اندازهگیری و مقایسه فعالیت شبکیه چشم در دو گروه از افراد افسرده و سالم انجام دادند. شبکیه که در پشت چشم قرار میگیرد، سلولهای حساسی دارد که سیگنالهای نوری را به پیغامهای عصبی تبدیل میکند و دیدن را برای انسان ممکن میسازد. این بررسی نشان داد بیماران مبتلا به افسردگی دریافت ضعیفتری از تضاد نور، نسبت به اشخاص سالم داشتند. مصرف داروهای ضدافسردگی هم تاثیری در این مورد نداشت. نوعی ارتباط قابل توجه بین سطح تضاد نوری دریافتشده و شدت نشانههای افسردگی وجود داشت، به گونهای که بیماران با سطح افسردگی شدیدتر، ضعیفترین واکنش شبکیه را داشتند. با نگاه کردن به نتایج حاصل از این تست معلوم شد بیماران دچار افسردگی حاد از افراد سالم به سادگی تشخیص داده میشوند. به عقیده دانشمندان انجام آزمونهای «electroretinogram» میتوانند راه بهتری برای بررسی حالتهای بیمار ارایه دهند تا اینکه از او بپرسید: «چه احساسی داری؟»
ترجمه: مریم طاهری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست