شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

توسعه پیمانكاری عمومی, توانمندسازی شركت های داخلی


توسعه پیمانكاری عمومی, توانمندسازی شركت های داخلی

یكی از اصلی ترین وظایف و ماموریت های محوله سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران عبارت از توسعه پیمانكاری های عمومی General Contrats می باشد

یكی از اصلی‏ترین وظایف و ماموریت‏های محوله سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران عبارت از توسعه پیمانكاری‏های عمومی "General Contrats" می‏باشد. در این چارچوب سازمان كوشید با عقد قرارداد با شركت‏های داخلی، بسترها و زمینه‏های مناسبی جهت توانمند كردن و ارتقا دادن به سطح كار و مهارت‏های حرفه‏ای شركت‏های داخلی و دستیابی به توان و فضای لازم جهت نشان دادن قابلیت‏ها و ظرفیت‏های فنی و مهندسی خود، فراهم سازد.

مطلب ذیل به دستاوردهای سازمان گسترش در سال ۱۳۸۴ درخصوص توسعه پیمانكاری عمومی می‏پردازد كه بار دیگر جهت اطلاع مخاطبان گرامی درج می‏گردد.

● توسعه پیمانكاری عمومی

اهمیت حضور پیمانكاری‏های عمومی در افزایش توان اجرای پروژه‏های بزرگ صنعتی، به‏كارگیری ظرفیت‏های خالی كشور و ایجاد فرصت‏های شغلی از یكسو و محدود بودن تعداد شركت‏های پیمانكاری عمومی در كشور از سوی دیگر، سازمان را بر آن داشت تا ایجاد و توانمند كردن شركت‏های پیمانكاری عمومی با مشاركت بخش خصوصی و شركت‏های معتبر خارجی را در زمره مهمترین اهداف خود قرار دهد.

● استراتژی‏های توسعه پیمانكاری عمومی

توانمند كردن شركت‏های پیمانكاری عمومی، تخصصی و گسترش خوشه‏ای آنها با مشاركت بخش خصوصی و شركت‏های معتبر خارجی در جهت افزایش توان اجرای پروژه‏های بزرگ صنعتی.

افزایش و ارتقاء خدمات فنی و مهندسی، ساخت، تداركات و مدیریت پیمان‏ها.

بهبود نظام ارزیابی و كنترل پروژه.

استفاده از مشاورین معتبر و مجرب داخلی و خارجی.

● عملكرد سازمان در راستای توسعه پیمانكاری عمومی

با توجه به محدود بودن شركت‏های پیمانكاری عمومی در كشور و اهمیتی كه ارتقاء سطح پیمانكاری‏های عمومی در ارتقاء توان اجرای پروژه‏های بزرگ صنعتی، هم چنین به كارگیری ظرفیت‏های خالی كشور و ایجاد فرصت‏های شغلی دارد، توجه به این بخش بسیار ضروری می‏باشد.

از فعالیت‏های مهم انجام شده در زمینه پیمانكاری عمومی می‏توان به موارد زیر اشاره كرد:

مدیریت پروژه‏های صنعتی (توسط شركت‏های تخصصی پیمانكاری عمومی)

شركت در مناقصه‏های بخش نفت و گاز جمعا به مبلغ ۱۵۵۸/۸۲ میلیون دلار.

شركت در مناقصه‏های بخش ریلی جمعا به مبلغ ۱۱۴۰/۴ میلیون دلار.

شركت در مناقصه‏های بخش نیروگاهی جمعا به مبلغ ۲۹۹/۲۹ میلیون دلار.

عقد قرارداد پروژه‏های افزایش ظرفیت تولید پالایشگاه بندرعباس، بخش offshore فازهای ۱۷ و ۱۸ میدان گازی پارس جنوبی، چندراهه و ساختمان كنترل بهرگانسر، فاز ۹ و ۱۰ میدان گازی پارس جنوبی، بخش توسعه فازهای ۶، ۷ و ۸ میدان گازی پارس جنوبی و فاز ۱۷ و ۱۸ میدان گازی پارس جنوبی جمعا به ارزش ۱۵۲۳/۹ میلیون دلار.

عقد قرارداد پروژه‏های پی‏جویی طلا تنگستن - پلی متال در استان یزد و طرح تكمیلی فولاد اسفراین جمعا به ارزش ۷۷/۰۵ میلیون دلار.

عقد قرارداد پروژه‏های دمونتاژ و ساخت سوله‏های مجتمع انبارهای شهید مدرس، عملیات نصب و پیش‏راه‏اندازی توربین ژنراتور نیروگاه سیكل تركیبی كرمان، عملیات خرید، طراحی، نصب و راه‏اندازی ژنراتور پالایشگاه هما شانول و راوی، طرح اكتشاف طلای كوهیان، تعیین محل دفن پسمان‏های هسته‏ای و سیلوهای الكترولیت آلومینیوم اراك جمعا به ارزش ۱۱/۷ میلیون دلار.

● اجرای پروژه‏های صنعتی (توسط شركت‏های سازمان)

تكمیل و تحویل ۲۴ پروژه پیمانكاری در زمینه‏های مختلف صنعتی با حجم اعتباری معادل ۳۸۲/۲ میلیارد ریال و ۱۴/۳ میلیون دلار.

در دست اجرا داشتن ۳۷ پروژه با اعتباری معادل ۱۴۲۹/۵۲ میلیارد ریال و ۱۳۳۲/۴۶ میلیون دلار.

● سایر فعالیت‏ها:

▪ تعیین ظرفیت‏های تولیدی در بخش نفت و نیرو

شناسایی ظرفیت‏های تولیدی كشور در بخش ساخت تجهیزات مرتبط با صنایع نفت و نیرو در قالب پروژه‏ای تعریف گردید كه به شناسایی حدود ۴۰۰ تولیدكننده تجهیزات (با رتبه A و +B مورد قبول بخش نفت) با ظرفیت ساخت تقریبی ۸۴۱ هزار تن در سال منجر گردید.

توسعه نظام مدیریت زنجیره تامین و مدیریت زنجیره ارزش در شركت‏های پیمانكاری

ارائه مدل كاربردی در زمینه پیاده‏سازی فرایندهای مربوط به انتخاب، ارزیابی و توسعه تامین‏كنندگان و اجرای مدل ارائه شده در دو شركت IPMI و GSI با هدف تعمیم به سایر شركت‏های پیمانكاری عمومی.

▪ تهیه و تدوین دستورالعمل‏های اصلی و مهم پیمانكاری عمومی

تهیه دستورالعمل‏های اصلی و مهم شامل ۲۳ دستورالعمل در بخش اولیه (شامل دستورالعمل‏های شركت در مناقصات، جمع‏آوری قوانین در رابطه با گمرك، بانك، محیطزیست، انتخاب شریك، مذاكرات قراردادی...) و ۶۷ دستورالعمل در بخش اجرا (شامل دستورالعمل‏های بخش مهندسی، تامین و تدارك، ساخت و تحویل به كارفرما).

▪ بررسی ساختار سازمانی موجود در شركت‏های پیمانكاری عمومی تحت پوشش و پیشنهاد ساختار متناسب با فعالیت‏ها

تعیین ساختار سازمانی بهینه با الگوبرداری از نمونه‏های موفق بین‏المللی به منظور ارتقاء توان و قابلیت‏های كیفی و اجرایی شركت‏ها در اخذ و اجرای به موقع پروژه‏های بزرگ در رقابت با شركت‏های بین‏المللی.

▪ تشریح عملكرد سازمان در پروژه پارس جنوبی‏

پس از كشف مخزن عظیم میدان گازی پارس جنوبی در خلیج‏فارس، سیاست بهره‏برداری از میدان گازی برای مصارف صنعتی و خانگی و صادرات در دستور كار شركت ملی نفت ایران قرار گرفت. این منبع گازی در حدود ۱۰۰ كیلومتری بندر عسلویه و زیر آبهای خلیج فارس قرار گرفته و ظرفیت آن حدود ۳۵۰ تریلیون فوت مكعب برآورد شده است. با توجه به ابعاد این پروژه و آثار اقتصادی آن در توسعه كشور، سازمان در فازهای مختلف این پروژه عظیم به شرح زیر مشاركت كرد. گفتنی است عملیات اجرایی پروژه پالایشگاه گازی فاز ۱ پارس جنوبی در سال ۱۳۷۸ توسط كنسرسیوم سازمان و دایلم آغاز و در سال ۱۳۸۲ به پایان رسید.

● فاز ۶، ۷ و ۸

این پروژه از مجموع پروژه‏های توسعه میدان پارس جنوبی است كه از دو بخش دریایی و خشكی تشكیل شده است. در سال ۲۰۰۲ شركت استات اویل نروژ با مشاركت پتروپارس مدیریت بخش دریایی را به عهده گرفتند.

مدیریت بخش خشكی كه بزرگترین قسمت از پروژه را تشكیل می‏دهد به عهده شركت پتروپارس است. این بخش متشكل از سه پالایشگاه گاز هر یك به ظرفیت یك میلیارد فوت مكعب گاز در روز است كه از دریا توسط سه خط لوله ۳۲ اینچی به ساحل منتقل می‏شود.