دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
دموكراسی, حافظ اتحاد و منافع ملی
دموكراسی حافظ اتحاد و منافع ملی است.چرا؟ چون <دموكراسی> تبلور اراده و خواست مردم است.پس، این مردمند كه از مصالح و منافع خویش نگاهداری میكنند، كه دولتشان برگزیده و نماینده ایشان است.
پذیرش منافع و مصالح توده از سوی دولتها و حاكمان، جدا از سیاست و روش آنها در توزیع قدرت نتواند بود (سنگبنای دموكراسی.) دولت پایبند به منافع ملی، هر آینه باید پیش از هر چیز و ناگزیر، تحقق دموكراسی و نفی روابط استبدادی و دیكتاتوری را بپذیرد.
چنین دولتی با دیدن تعارض منافع طبقاتی یا قدرت سیاسیاش با منافع ملی، سیاستهایش را در مسیر مصالح همگانی تغییر خواهد داد و برای آگاهی از خواست و دیدگاه تودهها از ایشان با رفراندوم یا هر وسیله دیگر، نظرخواهی و آرای ایشان را معیار سیاستهای اقتصادی و فرهنگی خواهد كرد.
پذیرش این اصل <منافع ملی> خودبهخود، دیكتاتوری و انحصار طبقاتی و حزبی و سیاسی و اقتصادی رانفی میكند؛ زیرا استبداد و انحصار، قدرت اندیشه و توان مادی و معنوی را از مردم میگیرد و این، خود، مردم و كشور را در انحطاط فرو میبرد.
<ژان ژاكروسو> اندیشمند فرانسوی در عصر جدید میگوید: <خیر همگان را همگان تعیین میكنند> گفته ارزشمند ابوالفضل بیهقی در تاریخ ارزشمندش در سده ششم نیز، همین اصل منطقی تاریخی را چنین بیان میكند: <همه چیز را همگان دانند.> و بیگمان چیزی كه <همگان دانند> مصالح و منافع مردم است و راه تودهها.
پس دولتی قابل و قادر به تامین منافع مردم است كه بر پایه اراده و قدرت مردم حكومت كند. نتیجه این قضیه آن است كه حفظ منافع ملت، تنها در پرتو دموكراسی و حكومت دموكراتیك است.
بالاترین مرجع تشخیص مصلحت مردم، خود مردمند، كه باید در آزادی كامل و انتخاب آگاه، نظراتشان را اعلام كنند. طبیعی است كه دولت و حاكمیتی كه در راه مصالح و منافع مردم گام مینهند، با تنشها و فراز و نشیبهای درونی و بیرونی برخورد خواهند كرد و در اینجا نیز نیرومندترین پشتیبان و مدافع دولت همانا مردمند. اما همین مردم اگر به صداقت حاكمیت در پایبندی به مصالحشان بدگمان شوند، پشتش را خالی خواهند كرد. هرگاه برنامههای اعلام شده وارونه، در خدمت افراد و گروهها و به عبارت امروزین در انحصار <كاست>ها باشد، هرگز هماهنگی و همكاری مردمی تحقق نخواهد یافت و ناباوری و بیزاری در روابط مردم و دولت پدید خواهد آمد.
▪ در این بخش یادآوری دو بند از اصل ۳ قانون اساسی بجاست:
۱) بند ۶- محو هرگونه استبداد و خودكامگی و انحصارطلبی.
۲) بند ۸- مشاركت عامه مردم در تعیین سرنوشت سیاسی- اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خویش. دموكراسی فضایی است كه در آن افكار همگانی در فراگیرترین شیوه، برداشت و استدلال میكند و در این زمینه رای دادن فرآیند بزرگتر و پیچیدهتر است. انتقاد بیسانسور و بحث آزاد در میان افكار عمومی از اركان این فرآیند پیچیده است.
یكی از آثار مهم دموكراسی اعتراف به حقوق اقلیتها و محافظت از آن است؛ كه دموكراسی نقش بسیار بزرگ و انكارناپذیر در حفظ ثبات مملكت دارد و نیز دیواری است در برابر سیاستمداران اقتدارگرا. دموكراسی تنها سیستم سیاسیای است كه دگرگونیهای صلحآمیز به سود قشرهای ضعیف جامعه و مهندسی اجتماعی سازنده، در پرتو آن امكان دارد. مساله اساسی در دموكراسی <نهادها> است، نه افراد و بهترین و شریفترین سیاستمداران هم از غرایز بشری محتمل تباهكاری به دور نیستند.
انتخاب دورهای، تعادل و تقسیم قدرت در میان مراكز گوناگون و كنترل آن از راه مطبوعات آزاد، وجود سازمانهای مستقل شهروندان چون سندیكاهای صنفی، باید سیاستمداران را كنترل و اینگونه لغزشهای اجتماعی و تصمیمهای زیانآور سیاسی را تصحیح كرد. باری دموكراسی توانسته است و میتواند آزادی سیاسی، حقوق مدنی، ایمنی، پیشگیری از فجایع و بسیار بلایای اجتماعی مانند محرومیت و نابرابری را در معرض پژوهش و گفتوگو و در برابر آرای مردم و اقدام همگانی بگذارد.
حسین لقمانیان
نماینده سابق مردم همدان در مجلس ششم
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست