پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

درمان کم‌حرفی با غذا


درمان کم‌حرفی با غذا

حرف زدن یکی از صفات بارز انسان است. بعضی از دانشمندان انسان را حیوان ناطق نامیده‌اند یعنی از خصوصیات ارزشمند انسان این است که می‌تواند حرف بزند و از این رهگذر افکار، عقاید …

حرف زدن یکی از صفات بارز انسان است. بعضی از دانشمندان انسان را حیوان ناطق نامیده‌اند یعنی از خصوصیات ارزشمند انسان این است که می‌تواند حرف بزند و از این رهگذر افکار، عقاید و احساسات خود را به دیگران منتقل کند.

متأسفانه بعضی از افراد به‌‌دلایلی حرف زدن را دوست ندارند، وقتی انسان در کنارشان قرار می‌گیرد آرام و خاموش می‌نشینند و کلمه‌ای به زبان نمی‌آورند و اگر شخصی که در پهلوی آنها نشسته جسارت کند و با او حرف بزند پس از کمی سخن گفتن، از طرف مقابل فقط یک کلمه ”نمی‌دانم“، ”شاید“، ”آری“ و یا ”نه“ را می‌شنود یعنی در برابر جملات اداشدهٔ دیگران، آن شخص به یک پاسخ بسیار کوتاه قناعت می‌کند و گاهی حتی پاسخی هم نمی‌دهد.

البته در بعضی از بیماری‌های روحی ـ روانی، کم‌حرف زدن جزء علل مهم آن بیماری‌ها محسوب می‌شود که در اینجا مقصود ما آنها نیستند بلکه منظورمان کسانی هستند که بدون داشتن یک بیماری جسمی و روانی اصولاً حال و حوصله و شوق حرف زدن را ندارند.

به‌هر حال همان‌طور که یکی در ورزش کردن تنبل است و ورزش را دوست ندارد و یکی در نامه نوشتن تنبل است و برای نزدیک‌ترین دوست یا فامیلش سالی یک‌بار هم نامه نمی‌نویسد و یا اشخاصی که علاقه‌ای به کتاب خواندن، شنیدن موسیقی و یا تماشای تلویزیون ندارند، همین افراد می‌توانند به حرف زدن نیز بی‌علاقه باشند و سکوت را به حرف زدن ترجیح دهد.

اما برای افزایش میل به حرف زدن و سخن گفتن، باید بدانید که مرکز سخن گفتن در سمت چپ مغز در زیر استخوان آهیانه قرار دارد و به نام کاشف آن دکتر ”بروکا“ مرکز ”بروکا“ نام‌گذاری شده است یعنی مرکز بروکا، مسئول و مدیر برنامه‌ریزی در حرف زدن ماست که ضعف، سستی، خمودگی و آرامش زیاده از حد این مرکز به کم حرف‌زدن و سخن نگفتن می‌انجامد. در مواردی مثل سکته مغزی که این مرکز دچار خونریزی می‌شود با وجود این‌که تمام قسمت‌های دستگاه صوتی مثل لوله نای، حنجره، تارهای صوتی، اعصاب فرمان‌دهنده، حلق، زبان و دندان‌ها سالم است شخص مبتلا به سکته به علت خراب شدن مرکز گویائی نمی‌تواند سخن بگوید. اما بهتر است بدانید که بعضی از خوردنی‌ها می‌توانند مغز به‌خصوص مرکز بروکا را تحریک کنند و یک آدم کم‌حرف را تبدیل به یک انسان عادی کنند که مثل سایر مردم حرف بزند یا حتی او را تبدیل به یک آدم پُرگو نمایند.

مهم‌ترین این خوراکی‌ها عبارتند از: مغز پرندگان کوچک مثل مغز سار، مغز گنجشک، مغز قمری، زنجبیل، هل، دارچین، قهوه، گندم شاهدانه، چای پررنگ، مغز گوسفند و پرندگان و غذاهای حاوی تیروزین زیاد مانند گوشت مرغ، گوشت ماهی، گوشت گوسفند و گاو، گوشت طیور، میگو، پنیر و ماست.

جهت آشنای بیشتر با خواص این خوردنی‌ها، مطالب زیر را به‌دقت مطالعه نمائید.

زنجبیل شبیه سیب‌زمینی ترشی است و مزهٔ تندی دارد. ضد پیری است و مانع چین و چروک پوست صورت می‌شود. ضد سکته قلبی و از لخته‌شدن خون جلوگیری می‌کند. قلب ضعیف را تقویت و ضربان آن را قوی می‌کند. باعث تحریک مرکز گویائی می‌شود و کم‌حرفی را درمان می‌کند.

دارچین دارای یک ماده به اسم Cinnamon Oil است که باعث تقویت حافظه و تحریک مراکز عصبی می‌شود.

هل ملکه ادویه‌جات لقب دارد و معروف‌ترین ادویه در جهان است. عطر فراوان آن در پزشکی مصارف زیادی دارد و سستی و رخوت را برطرف کرده و ماده خوبی برای رفع کم‌حرفی است و اغلب همراه زنجبیل، میخک و جوز هندی مصرف می‌شود. می‌توان چند دانه آن را در چای انداخته و هم آن را خوشبو کرد و هم از اثرات آن بهره‌مند شد.

قهوه بعد از چای فراوان‌ترین نوشیدنی جهان است. یک فنجان از آن نزدیک به ۱۵۰ میلی‌گرم کافئین دارد همچنین ضد سرطان، برطرف‌کننده خستگی، تحریک‌کننده مغز و مراکز عصبی است.

گندم شاهدانه از دانه گندم و دانه شاهدانه تشکیل شده است. شاهدانه گیاهی است دوپایه یعنی بوته نر و ماده آن از هم جداست. بین ماه‌های خرداد تا مرداد گل می‌دهد و در شهریور و مهر میوه آن برداشت می‌شود. خوردن مقدار کمی از آن، همراه با گندم فشارهای عصبی و اضطراب را از بین برده و کم‌حرفی را برطرف می‌کند ولی اگر زیاد خورده شود اثر معکوس داشته و باعث ضعف مراکز عصبی و رخوت می‌شود. گندم نیز به مناسبت داشتن مقادیر زیادی کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، ویتامین A، ویتامین B۱، ویتامین B۲ و ویتامین B۳ باعث تقویت سلول‌های مغزی و رفع کم‌حرفی می‌شود.

دکتر طهمورث فروزین، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران