چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
پایان بارداری
خسته، ناخوش و كمی افسردهاید؟ مطمئنا اینها ادا و اصول و بازی نیست. به هر حال زایمان كردهاید و زایمان همیشه به دنبال خود دردسرهای ریز و درشتی دارد. توصیههای كارشناسان به شما كمك میكند این دردها را سر جایشان بنشانید.
به خانه بازگشتهاید اما این بار با یك نوزاد در بغلتان. خستهاید، انگار تازه یك دوی ماراتن را به اتمام رسانیدهاید. اینك تمام بدنتان درد میكند و احساس ضعف و خلا‡ میكنید. طبیعی است؟ بله، بدن شما ۹ ماه تمام جنینی را در درون خود پرورانده و سپس به دنیا آورده است. مطمئنا این موضوع كوچكی نیست. به كمی وقت نیاز هست تا دوباره به حالت اولیه خود بازگردید. در ازای خوشبختی كه در آینده نصیب شما خواهد شد و حس خوب مادری، طبیعی است كه بدن، بهایی بپردازد.
هورمونها انقلاب میكنند
ترشح بعضی هورمونها پس از زایمان ناگهان قطع میشود و برعكس برخی دیگر به شدت شروع به ترشح میكنند. ترشح استروژنها كه در طول بارداری حاكم بودند، ناگهان با از بین رفتن جفت به كمتر از ۱۰ درصد میرسد و پرولاكتین كه هورمون اصلی تولید شیر است، جایگزین آن میشود. البته با این موضوع كاملا موافقیم كه هنوز دانشمندان موفق نشدهاند اثبات كنند كه هورمونها در تغییر وضعیت جسمی و روحی افراد پس از زایمان دخیلاند یا خیر. ولی چه از نظر علمی ثابت شده باشد چه خیر، به هر حال تمامی زنان كاملا به این موضوع واقفاند كه هورمونها چه تاثیری روی اخلاقیات و روحیات آنها میتوانند بگذارند! شاید تنفر مادر از فرزندش پس از زایمان، كاملا به دلیل كاهش ترشح استروژن نباشد ولی به هر حال دلیل خارجی هم ندارد.
كاری از دست شما برنمیآید. باید منتظر بمانید تا توفان هورمونها آرام شود اما اگر تصمیم ندارید به كودكتان شیر خودتان را بدهید، وضع فرق میكند. پزشك برای شما داروهایی تجویز میكند كه جلوی ترشح پرولاكتین را میگیرد. اگر واقعا دچار افسردگی حادی شده باشید، پزشك به شما توصیه میكند با دیگران صحبت كنید. آیا گمان میكنید اطرافیان حرفهایتان را نمیفهمند؟ پیشنهاد میكنیم با ماما یا پزشك متخصص زنان كه پیش از این نزد او میرفتید، صحبت كنید.
رحم به جایش برمیگردد
پس از زایمان، رحم باید دوباره به جایگاه اولیه خود بازگردد. برای آنكه چنین عملی محقق شود، ماهیچههای رحم از روش خاصی بهره میگیرند و منقبض میشوند. این انقباض كه با دردهای شكمی همراه است، پس از زایمان دومین فرزند، دردناكتر هم میشود. وقتی كودك سینه مادر را میمكد، این دردها تشدید میشوند. در واقع وقتی كودك شیر مینوشد، ترشح پرولاكتین افزایش مییابد و هورمون اكسیتوسین را كه مسوول انقباض رحمی است، تحریك میكند. این دو هورمون دست به دست هم میدهند و برای بازسازی بدن تلاش میكنند. رحم همچنین باید به دنبال التیام و جوش دادن زخمها باشد و مواد اضافی باقیمانده در رحم را پاك كند. شما طی ۱۵ تا ۲۰ روز به طور مداوم شاهد لكهایی مثل لكهای دوران قاعدگی خواهید بود. یك خانه تكانی بزرگ!
و تغییرات دیگر
واژن كه در حین زایمان برای عبور دادن جنین به خارج از بدن منبسط شده بود باید دوباره به حالت اولیه بازگشته و جمع شود! واژن پس از زایمان توان خود را از دست میدهد در نتیجه تا مدتی شما در هنگام نزدیكی، احساس خوبی نخواهید داشت. درضمن به دلیل اختلال در كار هورمون استروژن، واژن خشك است و در نتیجه شما احساس سوزش میكنید، شرایطی كه به هیچ وجه برای نزدیكی مساعد نیست. صادقانه بگوییم، هیچ زنی تا مدتها پس از زایمان تمایلی به نزدیكی ندارد و این امر كاملا طبیعی است. به شما توصیه میكنیم، پس از زایمان با انجام بعضی حركات ورزشی، عضلات واژن را سفت كنید. آن را به داخل بكشید، نگه دارید و سپس شل كنید. همین حركات را برای مقعد نیز تكرار كنید. در ابتدا سعی نكنید بیش از پنج دقیقه این كار را ادامه دهید. پس از مدتی نیز حركات ژیمناستیك را امتحان كنید. روی كمر بخوابید و زانوهایتان را خم كنید.
رقیه محسنی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست