پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
مجله ویستا

یکبارمصرفم من دوباره مصرفم نکن


یکبارمصرفم من دوباره مصرفم نکن

چرا نباید از بطری های یکبارمصرف چند بار استفاده کرد

● بطری و مایعات اسیدی

متاسفانه بسیاری از خانواده‌های ایرانی آبلیمو،‌ سرکه یا آبغوره را در بطری‌های خالی آب یا نوشابه می‌ریزند. درحالی که این مواد اسیدی با مواد موجود در پلاستیک بطری ترکیب می‌شوند و این چاشنی‌ها را به مایعات مضری تبدیل می‌کنند. بطری‌های شیشه‌ای بهترین ظروف برای نگهداری از مایعات اسیدی هستند.

● نامناسب برای حمل

آبلیمو، آبغوره، سرکه یا هر نوع ماده غذایی اسیدی دیگری به سرعت با پلاستیک بطری واکنش نشان می‌دهد. ریختن این مایعات اسیدی در بطری‌های پلاستیکی حتی برای مدت زمان کوتاه (برای حمل و جابجایی) هم توصیه نمی‌شود زیرا ممکن است در همین فاصله کوتاه زمانی، ترکیب‌های مضر موجود در پلاستیک بطری به خوراکی‌ نفوذ کند. بهترین ظروف برای نگهداری و حمل آبلیمو و آبغوره، ظرف‌های شیشه‌ای هستند.

● بطری و آفتاب

گاهی هنگام مسافرت یا سفرهای درون‌شهری، یک یا چند عدد بطری آب معدنی تهیه می‌کنیم و آنها را پشت شیشه عقب ماشین و در معرض نور آفتاب قرار می‌دهیم. گاهی هم مغازه‌داران بطری‌ها را بیرون مغازه‌ها و زیر نور آفتاب نگهداری می‌کنند. خیلی‌ها توصیه می‌کنند بطری آب معدنی را در معرض تابش نور خورشید قرار ندهید اما این بطری‌ها از جنس پلاستیک PET (ماده‌ای کاملا ایمن، شفاف و انعطاف‌پذیر) هستند و هنوز هیچ تحقیق علمی و رسمی‌ای در مورد واکنش این ماده در برابر نور آفتاب منتشرنشده است، یعنی نفوذ مواد شیمیایی این بطری‌ها به مواد درونش در اثر نور آفتاب خیلی کمتر از حد مضر است.

● بطری و سرما و گرما

بطری‌های آب معدنی چه پلمپ شده باشند و چه برای بار دوم و سوم مورد استفاده قرار بگیرند، در گرما و سرمای شدید از خود واکنش نشان می‌دهند. این واکنش هنگام ماندن در معرض گرمای شدید مانند جوشیدن در قابلمه یا قرار گرفتن بطری آب برای ولرم شدن روی آتش، شدیدتر هم می‌شود و پلاستیک بطری در این شرایط از خود مواد سمی و سرطان‌زا آزاد می‌کند. به هیچ‌وجه این بطری‌ها را در آب نجوشانید، روی حرارت قرار ندهید یا در فریزر نگذارید. البته هنوز تحقیقی در مورد زیان‌های قرار دادن این بطری‌ها در یخچال منتشر نشده است.

● بطری و نوشیدنی‌های داغ

ریختن نوشیدنی‌های داغی مانند چای یا قهوه درون بطری‌های آب معدنی باعث آزاد شدن ترکیب‌های سمی و سرطان‌زا در نوشیدنی داغ و ورود این مواد به بدن می‌شود بنابراین هرگز چای داغ یا شیر گرم در این بطری‌ها نریزید.

بطری‌های پلاستیکی آب معدنی با هدف یکبار مصرف بودن، پر از آب معدنی استاندارد شده‌اند و به بازار فروش راه پیدا کرده‌اند. این روزها خیلی از خانواده‌ها پس از خالی شدن آب این بطری‌ها، یکبار مصرف بودن آنها را نادیده می‌گیرند و از بطری استفاده می‌کنند اما این کار ضرر و زیان‌هایی دارد.