چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

توصیه های تغذیه ای برای مسافرین


توصیه های تغذیه ای برای مسافرین

سفر خواه نا خواه تغییراتی را در الگوی غذایی ما به وجود می أورد از أنجایی که أب و غذا همیشه می توانند منبع ألودگی باشند,انتخاب درست مواد غذایی در سفر و رعایت اصول بهداشتی در تهیه و مصرف غذا ,به ما کمک میکند تا از ابتلا به مسمومیت های غذایی و مشکلات ناشی از آلودگیهای غذایی پیشگیری کرده و سفر سالم و خاطره انگیزی را تجربه کنیم

سفر خواه نا خواه تغییراتی را در الگوی غذایی ما به وجود می أورد.از أنجایی که أب و غذا همیشه می توانند منبع ألودگی باشند،انتخاب درست مواد غذایی در سفر و رعایت اصول بهداشتی در تهیه و مصرف غذا ،به ما کمک میکند تا از ابتلا به مسمومیت های غذایی و مشکلات ناشی از آلودگیهای غذایی پیشگیری کرده و سفر سالم و خاطره انگیزی را تجربه کنیم.

● بهداشت آب آشامیدنی :

▪ برای خوردن آب،همیشه از بطری های استاندارد آب معدنی استفاده کنید.در غیر این صورت،آب را همیشه قبل از مصرف بجوشانید.

▪ جوشاندن ، بهترین راه برای از بین بردن باکتری هاست.

▪ آب را جوشانده و بگذارید تا ۱ دقیقه به شدت قل بخورد.

▪ بگذارید تا این آب در دمای اتاق سرد شود.

این روش باکتریها و انگلهایی را که باعث اسهال میشوند از بین می برد.

در ارتفاعات بالاتر (بیشتر از ۲۰۰۰ متر )،آب در دمای کمتری به جوش می آید و بنابراین احتمال کشته شدن میکروبها کمتر میشود.در این حالت آب را حداقل ۵-۳ دقیقه در حال جوش نگه دارید.

▪ افزودن مقدار جزئی نمک به هر لیتر آب یا چندین بار ریختن آن از ظرف تمیزی به ظرف دیگر ،باعث میشود مزه آن بهتر شود.

▪ از اضافه کردن یخ به آب به خصوص در جاهایی که از سلامت آب مطمئن نیستید بپرهیزید.

▪ از مسواک کردن دندانها با آب غیر آشامیدنی پرهیز کنید.

● بهداشت مواد غذایی :

▪ در صورت رفتن به رستوران،همیشه رستورانهای تمیز و شلوغ را انتخاب کنید.از فروشنده های خیابانی غذا نخرید.

▪ همیشه دستهای خود را قبل از صرف غذا با آب و صابون بشویید.

▪ فقط غذاهایی را که کاملا پخته و داغ هشتند مصرف کنید و از غذاهای نیم پز اجتناب کنید؛به خصوص گوشت اگر در قطعات ضخیم به صورت کبابی یا سرخ شده پخته شود،ممکن است مرکز آن حرارت کافی نبیند و این خود خطر ابتلا به بیماریهای خطرناک را به همراه دارد.

▪ مصرف سبزی و سالاد در رستوران،توصیه نمیشود.

▪ حتی الامکان ،میوه هایی را که خودتان پوست گرفته اید ،مصرف کنید.

▪ غذایی که اضافه می آید را سریعا در یخچال بگذلرید.هیچگاه نگذارید غذا در دمای اتاق سرد شود.

▪ برای دوباره گرم کردن غذا ،باید مطمئن شوید که همه قسمت های آن به خصوص وسط آن به طور کامل داغ شده است.

▪ برای نگهداری مواد غذایی ،همیشه غذاهای پخته را از غذاهای خام جدا نگه دارید،در غیر این صورت آلودگی به راحتی از غذاهای خام به پخته انتقال می یابد.

▪ مواد غذایی پرخطر که احتمال ابتلا به مسمومیتهای غذایی با آنها بیشتر است عبارتند از ،مرغ،تخم مرغ،گوشت قرمز،شیر و ماهی.

همیشه از سلامت این مواد و خوب پخته بودن آنها مطمئن شوید.

● اسهال مسافرتی :

مشکلی که اغلب ، مسافرین با خوردن آب یا غذای آلوده به آن دچار میشوند،ابتلا به اسهال مسافرتی است.این مشکل بیشتر در جوانان بروز می کند.افرادی هم که داروهای آنتی اسید مصرف می کنند بیشتر دچار آن می شوند.اسهال مسافرتی عمدتا بعد از ۷-۳ روز ،حتی بدون درمان،خودش برطرف میشود،اما در درصد کمی از مسافرین این حالت ادامه می یابد.

برای پیشگیری از ابتلا به اسهال،مصرف ماست پاستوریزه مفید است ،زیرا ماست حاوی باکتریهای مفیدی است که با جایگزین شدن در روده از رشدباکتریهای بیماریزا می کاهند.

▪ در موقع اسهال چه باید کرد ؟

ـ اگر میتوانید قبل از خود درمانی به یک پزشک مراجعه کنید.

ـ از آنجایی که اسهال ،آب و الکترولیتها به خصوص پتاسیم و منیزیوم را از بدن دفع میکند،تا میتوانید مایعات مصرف کنید و در اسهال شدید از محلول ORSاستفاده کنید.

ـ مصرف سوپ مرغ با کته، بیسکوییت ترد(شور) و میوه جاتی مثل موز توصیه میشود.

ـ در این حالت از مصرف شیر و غذاهای پرچرب بپرهیزید .

ـ از آنجایی که در کودکان ،ابتلا به اسهال،خطر از دست دهی آب بدن را به همراه دارد،سعی کنید مرتب به آنها سوپ،پوره رقیق و ... بدهید.شیردهی را در کودکان شیرخوار خود قطع نکنید.

● چند توصیه تغذیه ای برای مسافرین :

▪ هرروز صبحانه مفصل بخورید که شامل مواد غذایی پر پروتئین مثل تخم مرغ یا پنیر و شیر پاستوریزه است.

هرگز وعده غذایی صبحانه را حذف نکنید زیرا نخوردن صبحانه باعث افت قند خون و کاهش کارایی شما و بروز عوارض عصبی مثل بی حوصلگی،پرخاشگری و تحریک پذیری میشود.

▪ عدم استفاده از سبزی ،سالاد،حبوبات و میوه جات در طول سفر باعث بروز مشکلاتی از جمله یبوست میشود،ضمن این که عدم مصرف میوه و سبزی ،دریافت ویتامین های ضروری همچون ویتامینA,CوBرا کاهش میدهد.

▪ سبزی خوردن و سبزیهای سالاد را خودتان شخصا خریداری کنید و بعد از اطمینان از شست و شو و ضدعفونی نمودن،آنها را مصرف کنید.

▪ در هنگام مسافرت ، ممکن است مصرف لبنیات به خصوص شیر کاهش یابدکه این امر به سلامت افراد به خصوص مادران باردار و شیرده و سالمندان لطمه خواهد زد.

▪ مصرف حداقل روزی،۲ لیوان شیر یا ماست پاستوریزه توصیه میشود.

▪ حتی الامکان از غذاهای آماده مثل ساندویچ ،پیتزا،همبرگر و اسنک و ... استفاده نکنید زیرا این غذاها معمولا سرخ شده اند و حاوی انواع سس های چرب نیز هستند.

▪ در تهیه این غذاها ممکن است روغن را تا چند بار گرم و سرد نمایند یا از روغنهایی استفاده کنند که در معرض حرارت اکسیده و مضر میشوند و به هر حال از سلامت این غذاها نمیتوان مطمئن بود.

▪ سعی کنید همراه وعده های غذایی ناهار و شام به جای مصرف نوشابه های گازدار که حاوی قند زیاد هستند از دوغ پاستوریزه استفاده کنید.

▪ از پرخوری،ریزه خواری و استفاده زیاد از تنقلات خودداری کنید .تحرک را فراموش نکنید . بسیاری از بسیاری از مسافران،بعد از بازگشت از سفر، چند کیلو وزن اضافه کرده اند!

سفری شاداب و توام با سلامتی را با داشتن تغذیه مناسب و رعایت اصول بهداشتی تجربه کنید.



همچنین مشاهده کنید