سه شنبه, ۷ اسفند, ۱۴۰۳ / 25 February, 2025
مارچوبه و خواص دارویی آن

مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر میرسد و دارای شاخههای نسبتا چوبی و صاف است . مارچوبه بصورت وحشی در اکثر نقاط دنیا میروید برگهای آن فلسی شکل بوده که از کنار آنها شاخههایی باریک و دراز و سبز رنگ بصورت دستههای ۳ تا ۸ تائی خارج میشود. بعلت زیبا بودن این گیاه را بصورت تزئینی در باغچهها میکارند مارچوبه را در اوائل پائیز میچینند. این گیاه از قدیم الایام مورد استفاده بشر بوده است و حتی در اهرام ثلاثه مصر نقاشیهایی وجود دارد که مارچوبه را نشان میدهد . مارچوبه را میتوان بصورت مختلف مصرف کرد . باید مارچوبه را با کمیآب و حرارت کم در ظرفهای ضد زنگ پخت و تقریبا نیمه خام آنرا برداشت . آب مارچوبه را دور نریزید و از آن برای سوپ استفاده کنید زیرا دارای ویتامین و املاح است . وقتیکه مارچوبه میخرید دقت کنید تازه باشد . شاخههای مارچوبه تازه راست و نرم بوده و نوک آن نباید باز شده باشد و اگر فلسهای نوک آن باز باشد نشانه این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است .
● ترکیبات شیمیایی:
مارچوبه دارای آسپاراژین ، تانن ، اسید گالیک ، آسپاراگوس، و اسید سوکسینیک است دانه آن دارای ۱۵ درصد مواد روغنی است این روغن زرد مایل به قرمز است .
درصد مواد موجود در مارچوبه بصورت زیر است:
آب ۹۰ گرم
پروتئین ۲/۵ گرم
چربی ۲/. گرم
مواد نشاسته ای ۴/۲ گرم
کلسیم ۲۲ میلی گرم
فسفر ۶۰ میلی گرم
آهن ۱/۱ میلی گرم
سدیم ۲ میلی گرم
پتاسیم ۲۷۵ میلی گرم
ویتامین آ ۹۰۰ واحد
ویتامین ب ۱ ۲/. میلی گرم
ویتامین ب ۲ ۲/. میلی گرم
ویتامین ب ۳ ۱/۵ میلی گرم
ویتامین ث ۳۵ میلی گرم
● خواص داروئی:
از نظرطب قدیم ایران مارچوبه گرم و خشک است بنابراین آنهایی که سرد مزاج هستند باید آنرا با عسل بخورند و آنهایی که گرم مزاج هستند باید آنرا با سرکه بخورند .
مارچوبه گیاهی است ادرار آور و دارای خواص زیادی است.
۱- خوردن آن دید چشم را تقویت میکند .
۲- برای تقویت نیروی جنسی مفید است.
۳- ضعف مثانه را برطرف میکند .
۴- برای تقویت قلب مفید است .
۵- ملین است و یبوست را برطرف میکند.
۶- تب بر است.
۷- مارچوبه بعلت داشتن کلروفیل خونساز است و کسانیکه کم خون هستند باید از آن استفاده کنند .
۸- مارچوبه به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک میکند.
● طرز استفاده:
برای نگاهداری مارچوبه آنرا در پارچههای مرطوب ببندید و در یخچال قرار دهید زیرا گرما و خشکی آنرا از بین میبرد .
مارچوبه را نیز میتوان در سالاد ریخت و یا از آن سوپ تهیه کرد .
مورد دیگر استفاده از مارچوبه غیر از پختن آن بصورت دم کرده آن است .
دم کرده مارچوبه را به این صورت تهیه کنید :
چند شاخه مارچوبه را در داخل یک لیتر آبجوش بریزید و مقداری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید مدت پنج دقیقه دم بکشد . از این دم کرده به مقدار دو تا سه فنجان در روز برای تسکین و آرامش قلب استفاده کنید .
● مضرات:
مارچوبه را نباید آنهایی که مبتلا به ورم مجاری ادرار هستند و نیزاشخاص عصبی مصرف کنند . مارچوبه همچنین برای مبتلایان به رماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست .
نویسنده : حامد بالاوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست