چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

پیوند مبارک دو سبزی در مصر


پیوند مبارک دو سبزی در مصر

مصری ها معتقدند اسفناج بوی تند سیر را تضعیف و خواص آن را تقویت می کند

در میان مردم دنیا، مصری‌ها از ملت‌هایی هستند که به سبزی‌ها علاقه زیادی دارند به‌طوری که غذاهایشان یا کاملا از این گروه غذایی تشکیل‌شده یا در کنار گوشت، انواع سبزی‌ها را هم سرو می‌کنند...

ما نیز غذایی را انتخاب کرده‌ایم که فقط از چند سبزی تشکیل شده است و البته با برنج سرو می‌شود، غذایی به نام خوراک سیر و اسفناج.

● عادت‌های غذایی مصری‌ها

آشپزخانه مصری، آشپزخانه‌ای سبز است به این معنا که سبزی‌ها جزو جدانشدنی غذاهای آنها هستند اما تاریخچه این آشپزی‌ به سال‌های دوری برمی‌گردد که مصری‌ها از نان و پیاز در مقادیر فراوان استفاده می‌کردند و غذای غیرنانی تقریبا برایشان معنایی نداشت، آنها نان‌ را خودشان با گندم می‌پختند. پیاز، هم منبع درآمدی برای مصری‌ها بود و هم یک همراه غذای مهم به‌طوری که معتقد بودند با خوردن پیاز نیازشان به پروتئین نیز تامین خواهد شد.

در غذاهای مصری‌ها، غذاهای دریایی نیز وجود دارد یعنی بسیار به غذاهای مدیترانه‌ای شباهت دارد. به غیر از غذاهای دریایی، ترکیب برنج، سبزی‌ها و نودل‌ها هم همراه سبزی‌ها بخشی از وعده‌های غذایی مصری‌ها را تشکیل می‌دهد. این غذاها اغلب در وعده شام میل می‌شوند.

از محبوب‌ترین غذاهای دیگر مصری‌ها، انواع حبوبات به‌خصوص نخود و لوبیاست که بیشتر به صورت بخارپزشده با ادویه‌ها صرف می‌شوند. در میان گوشت‌ها، گوشت بره گریل شده در کنار سبزی‌هایی مانند بادمجان، کرفس، فلفل‌دلمه‌ای و... بیشترین مصرف را دارد.

دسر مصری‌ها شبیه پودینگ است و با انواع مغزها و کم‌شکر سرو می‌شود. قهوه تلخ یکی از نوشیدنی‌های پرمصرف‌ میان این مردم است به طوری که آن را در صبحانه و بعد از ناهار میل می‌کنند.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

پیاز خرد شده / ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

سیر/ ۲ حبه/ ۵ کیلوکالری

اسفناج پخته/ ۲ لیوان/ ۱۰۰ کیلوکالری

روغن مایع / ۱ قاشق غذاخوری/ ۹۰ کیلوکالری

رب‌گوجه‌فرنگی/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۱۰ کیلوکالری

نمک و فلفل ‌سیاه/ به‌مقدار لازم/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

برای شروع، در تابه‌ای بزرگ، پیاز را سرخ و سپس سیر و رب‌گوجه‌فرنگی را اضافه کنید. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه، اسفناج‌های پخته‌شده را داخل تابه بریزید و اجازه دهید تا مواد در کنار هم ۱۵ دقیقه بجوشند. این غذا با برنج سرو می‌شود، به‌طوری که آن را روی برنج می‌ریزند و میل می‌کنند.

● مـقـدار کـالـری

مجموع محتویات این غذا، ۲۳۰ کیلوکالری انرژی دارد که در صورت تقسیم آن میان ۲ نفر؛ به هر نفر ۱۱۵ کیلوکالری انرژی خواهد رسید، البته از آنجا که با برنج سرو می‌شود، به میزان کالری دریافتی حداقل ۲۰۰ تا ۲۵۰ کیلوکالری دیگر نیز اضافه خواهد شد.

● اسـفـنـاج؛ ضـدفـشـارخـون

اسفناج از سبزی‌های برگ سبزی است که از منابع بتاکاروتن محسوب می‌شود به طوری که با مصرف ۱۰۰ گرم از آن ۳۵۰۰ میکروگرم از این ماده مغذی دریافت می‌شود و به این ترتیب پیش‌ساز ویتامین A که خاصیت آنتی‌اکسیدانی قوی نیز دارد در بدن تامین خواهد شد. ماده مغذی دیگری که در اسفناج وجود دارد، اسیدفولیک و بعد از آن پتاسیم است بنابراین کسانی که سابقه بیماری‌های قلبی یا قصد بارداری دارند و حتی مبتلا به فشارخون بالا هستند، بهتر است این سبزی‌ را در برنامه‌غذایی روزانه خود بگنجانند. از آنجا که افراد کمتر اسفناج را به صورت خام می‌خورند، باید یادآور شویم که پختن آن با کمترین مقدار آب و در عرض چند دقیقه‌ و حتی کمی حرارت دادن آن با روغنی مانند روغن زیتون یا کنجد، نه تنها بر ارزش غذایی‌اش اثر منفی نخواهد داشت، بلکه به جذب هرچه بیشتر مواد مغذی موجود در آن کمک خواهد کرد.

● سـیـر؛ ضـدسـرمـاخـوردگـی

سیر از منابع عالی پتاسیم است به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم از آن، بدن ۶۲۰ میلی‌گرم پتاسیم دریافت می‌‌کند پس بیماران مبتلا به فشارخون با عادت به خوردن این سبزی می‌توانند به کنترل بیماری‌شان کمک کنند. املاحی مانند روی، سلنیوم و آهن در این سبزی در تقویت سیستم دفاعی بدن دخیل هستند بنابراین در روزهایی که شیوع سرماخوردگی بیشتر است، تمام گروه‌های سنی باید این سبزی را در برنامه‌غذایی روزانه خود بگنجانند. البته سیر تازه بهتر از نوع پخته‌اش اثر دارد زیرا احتمال کاهش موادمغذی موجود در آن کمتر است. املاح موجود در سیر با حرارت کم نمی‌شوند اما در صورتی که برای پخت‌ آن از آب فراوان استفاده شود، احتمال افت میزان‌ آنها وجود خواهد داشت. به یاد داشته باشید که عادت به خوردن این سبزی خطر بروز سرطان معده را نیز در بدن به شدت کاهش می‌دهد پس برای پیشگیری از بروز این بیماری سیر بخورید.

● پـیـاز؛ ضـدسـرطـان مـثـانـه

یکی از سبزی‌های پرمصرف در آشپزی، پیاز است آن هم به این دلیل که بوی نامطلوب هر ماده غذایی دیگر به‌خصوص گوشت را می‌گیرد. علاوه بر ایجاد عطر مناسب در غذا، پیاز ترکیبی از خانواده فلاونوییدها دارد که به کوئرستین مشهور است. این ترکیب احتمال بروز سرطان مثانه را در سیگار‌ی‌ها و سطح کلسترول بد را در بیماران قلبی کاهش می‌دهد بنابراین در صورتی که این افراد این سبزی را به صورت خام و پخته در غذا یا همراه آن میل کنند تا از آثار مفید آن برخوردار شوند. نکته جالب درباره پیاز، ایجاد اشک‌ریزش در فردی است که در حال پوست‌کندن و خردکردن پیاز است که علت آن به وجود ترکیب‌های سولفوری موجود در پیاز برمی‌گردد که به محض پخش‌شدن در هوا با اکسیژن ترکیب و ماده‌ای می‌سازند که تحریک‌کننده غدد اشک است.

● اگر فشارخون دارید

بهتر است حداقل نمک را در تهیه این غذا به کار ببرید و سیر بیشتری به این غذا اضافه کنید. این غذا را با یک تا دو عدد سیب‌زمینی آبپز شده (به جای برنج) برای وعده شام میل و آن را با آب گریپ‌فروت تازه همراه کنید.

● اگر سرما خورده‌اید

چند تکه سینه مرغ آبپز شده هم به این غذا اضافه کنید. برای طعم‌دار کردن به آن چند قاشق آبلیموی تازه بیفزایید و به عنوان نوشیدنی یک لیوان آب پرتقال تازه بخورید. به این ترتیب هم پروتئین و هم ویتامین C قابل‌ملاحظه‌ای دریافت خواهید کرد.

● اگر یبوست دارید

این غذا به دلیل سبزی‌هایی که دارد منبع فیبر است. البته شما می‌توانید با افزودن کدو سبز، فلفل‌دلمه‌ای و کرفس مقدار این ماده مغذی را افزایش دهید. به این ترتیب از شدت یبوست کاسته خواهد شد. البته افزایش آب مصرفی روزانه هم به رفع یبوست کمک بسیاری خواهد کرد.

پروانه شهرکی