جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
مجله ویستا

رویای هوای پاك


رویای هوای پاك

زندگی در عصر جدید با پدیده هایی چون گسترش شهرنشینی, افزایش تولیدات شیمیایی , میل به استفاده از كالاها و فرآورده های صنعتی جدید و همراه شده است اما یكی از ابعاد پنهانی آلودگی های موجود كه كمتر بدان پرداخته شده است

زندگی در عصر جدید با پدیده‌هایی چون گسترش شهرنشینی، افزایش تولیدات شیمیایی ، میل به استفاده از كالاها و فرآورده‌های صنعتی جدید و... همراه شده است اما یكی از ابعاد پنهانی آلودگی‌های موجود كه كمتر بدان پرداخته شده است و برای بسیاری تصور آن نیز ممكن نمی‌باشد ، آلودگی محیط منازل است كه محصول رایج‌ترین و معمول‌ترین وسایل زندگی یعنی فرش، ظروف تفلون، كالاهای برقی و... می‌باشد كه به مرور زمان، با رها نمودن مواد شیمیایی تشكیل‌دهنده‌شان به محیط، موجبات آلودگی‌های تنفسی را فراهم می‌آورند.

مواد شیمیایی، محصولاتی كارآمد و فرآورده‌هایی جدید برای زندگی بشر به ارمغان آورده‌اند. به عنوان نمونه استفاده از آنها سبب شده است تا غذاها برای مدت زیادتری نگهداری شوند؛ بر مقاومت فرش‌ها افزوده شود و وسایل آشپزی تفلون به منازل ما راه یابد.

اما این میزان قابل توجه مواد شیمیایی در زندگی ما، با هزینه‌هایی پنهانی و نامحسوس همراه شده است. در بیست و دوم مارس ۲۰۰۵ ، در گزارشی با عنوان «بیماری گرد و غبار» مهم‌ترین مخاطرات چنین مواردی در جامعه امریكا به خوبی ترسیم شده است.

این مطالعه كه به بررسی نمونه‌های گرد و غبار موجود در هفتاد خانه در سراسر امریكا پرداخته است، مشخص می‌كند كه آلودگی گسترده‌ای زندگی امروز امریكایی‌ها را تهدید می‌كند.

از معمول‌ترین نتایج استفاده از مواد شیمیایی متداول می‌توان به ایجاد اختلال‌های هورمونی در بدن اشاره نمود كه به مشكلات تولیدمثل و نیز مشكلات رشدی می‌انجامد.

به علاوه این كه رابطه‌ای مستقیم بین استفاده از این مواد و انواع حساسیت‌ها ، آسیب‌های سیستم ایمنی و نیز سرطان وجود دارد اما این مواد چگونه فضای منازل ما را آلوده ساخته‌اند؟

جدای از جمعیت قابل توجهی كه نزدیك پالایشگاه‌ها و كارخانه‌های تولید مواد شیمیایی زندگی می‌كنند و مستقیما در معرض این گونه آلودگی‌ها قرار دارند ، بخش عظیمی از جامعه در معرض آلودگی‌هایی هستند كه محصول استفاده از لوازم و كالاهای موجود در منازلشان می باشد. اطلاعات حاصل از بررسی‌های به عمل آمده واقعا تكان‌دهنده است.

امروزه مطالعات نشان می‌دهد كه در ماه ۹۰ درصد وقت خود را در فضاهای محصور می‌گذرانیم كه غالبا هم این فضاها، منازل ما می‌باشد. جدای از ما، كودكان نیز پنج برابر بیش از بزرگسالان در معرض گرد و غبار موجود در منازل قرار دارند، چرا كه غالبا دركف اتاق‌ها، یا مشغول بازی و یا در حال خزیدن هستند كه همین مساله سبب شده تا با گذشت زمان و طی مراحل رشدشان بر میزان آسیب‌پذیری‌شان افزوده شود.

وجود مواد شیمیایی در فرش، كاناپه و نیز محصولات الكترونیكی، سیستم عصبی ما را شدیدا متاثر می‌سازد.

این گونه مواد می‌توانند فعالیت تیروئید را كه تنظیم رشد نوزادان و كودكان را بر عهده دارد، با مشكل مواجه سازد كه از جمله معمول‌ترین این موارد می‌توان به مساله كم‌كاری تیروئید كه به اختلال در روند یادگیری كودكان می‌انجامد، اشاره نمود.

همچنین این مطالعه نشان می‌دهد كه تثبیت‌كننده‌های به كار رفته در محصولات پی.وی.سی، مواد رقیق‌كننده، مواد پاك كننده، لوازم آرایشی و مواد مقاوم به كار رفته در ظروف تفلون، همه و همه برای سلامت ما مخاطره‌آفرین هستند و این در حالی است كه انواع این گونه مواد را در گردوغبار موجود در فضای منازل خود می‌یابیم.

بی‌شك قوانین مرتبط با مواد شیمیایی، نیازمند بازنگری جدی است و سلامت كودكان در وهله اول، در گرو رویكرد ما در قبال این گونه مواد است.

طبیعی است كه شركت‌های تولیدكننده و فروشندگان این گونه مواد، به انتظار پاسخ و واكنش دولت نخواهند نشست و كماكان به فعالیت‌های خود در تولید و عرضه چنین موادی ادامه خواهند داد.

مواجهه با چنین نگرانی‌هایی سبب شده تا اتحادیه اروپا كه بزرگ‌ترین صنایع تولید مواد شیمیایی جهان را در اختیار دارد، خود به بازنگری قوانین مرتبط با این گونه محصولات بپردازد كه یقینا هر گونه پیشرفتی در این حوزه، می‌تواند اروپا را در این صنعت از امریكا پیش اندازد.

بی‌شك همه ما نسبت به نسل‌های آینده خود و در قبال مدیریت این گونه مواد مسوول هستیم و تنها كافی است تا برای درك عمق این فاجعه، نگاهی به گرد و غبار منازل خودمان بیندازیم.

منبع: بورلی تروپ