جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

اولین نخست وزیر زن مسلمان


اولین نخست وزیر زن مسلمان

بوتو كه پس از به پایان رسیدن تحصیلاتش به پاكستان بازگشته بود, قصد داشت به وزارت خارجه بپیوندد اما پدرش می خواست او در انتخابات مجلس شركت كند و از آنجایی كه هنوز از نظر سنی برای این كار مناسب نبود, به عنوان مشاور پدرش مشغول به كار شد

بی‌نظیر بوتو فرزند ارشد ذوالفقار علی‌ بوتو در ۲۱ ژوئن‌ ۱۹۵۳ در كراچی‌ به‌ دنیا آمد. پس‌ از گذراندن‌ تحصیلات‌ مقدماتی‌، در آوریل‌ ۱۹۶۹ در دانشكده‌ رادكلیف‌ دانشگاه‌ هاروارد امریكا پذیرفته‌ شد و در ژوئن‌ ۱۹۷۳ مدرك‌ خود را در رشته‌ علوم‌ سیاسی‌ از این‌ دانشگاه‌ دریافت‌ كرد. او در پاییز همان‌ سال‌ به‌ دانشگاه‌ آكسفورد رفت‌ و در سال‌ ۱۹۷۶ در رشته‌ فلسفه‌، سیاست‌ و اقتصاد فارغ‌التحصیل‌ شد و سپس‌ تحصیلاتش‌ را تا درجه‌ كارشناسی‌ ارشد در آكسفورد پی‌ گرفت‌.

بوتو كه‌ پس‌ از به‌ پایان‌ رسیدن‌ تحصیلاتش‌ به‌ پاكستان‌ بازگشته‌ بود، قصد داشت‌ به‌ وزارت‌ خارجه‌ بپیوندد اما پدرش‌ می‌خواست‌ او در انتخابات‌ مجلس‌ شركت‌ كند و از آنجایی‌ كه‌ هنوز از نظر سنی‌ برای‌ این‌ كار مناسب‌ نبود، به‌ عنوان‌ مشاور پدرش‌ مشغول‌ به‌ كار شد.بعد از اعلام‌ حكومت‌ نظامی‌ در پاكستان‌ در ژوییه‌ ۱۹۷۷، بی‌نظیر بوتو ۶ سال‌ و نیم‌ را در منزل‌ در حبس‌ گذراند و سپس‌ به‌ مدت‌ ۲ سال‌ به‌ انگلستان‌ تبعید شد. دو سال‌ بعد كه‌ برای‌ شركت‌ در انتخابات‌ استانی‌ مجلس‌ به‌ پاكستان‌ بازگشت‌، در فرودگاه‌ لاهور با استقبال‌ یك‌ میلیون‌ نفر از مردم‌ روبرو شد.

او در كنار توده‌های‌ مردم‌ در راهپیمایی‌های‌ عظیم‌ سراسر پاكستان‌ شركت‌ كرد و با جنبش‌ استقرار دموكراسی‌ همراه‌ شد و سرانجام‌ در دوم‌ دسامبر ۱۹۸۸ به‌ نخست‌وزیری‌ رسید. بی‌نظیر بوتو در سن‌ ۳۵ سالگی‌، اولین‌ زنی‌ بود كه‌ در مقام‌ نخست‌وزیری‌، رهبری‌ یك‌ كشور مسلمان‌ را برعهده‌ داشت‌. اما تنها ۲۰ ماه‌ پس‌ از پیروزی‌ در انتخابات‌، در آگوست‌ ۱۹۹۰ توسط‌ غلام‌ اسحاق‌ خان‌ رییس‌ جمهور وقت‌ بركنار شد. سپس‌ بار دیگر با شركت‌ در انتخابات‌ سال‌ ۱۹۹۳ به‌ قدرت‌ بازگشت‌ و تا سال‌ ۱۹۹۶ كه‌ دولت‌ او به‌ اتهام‌ فساد سقوط‌ كرد، بر مسند قدرت‌ قرار داشت‌.

بی‌نظیر بوتو در جریان‌ مبارزات‌ انتخاباتی‌ خود، درباره‌ مسائل‌ اجتماعی‌ زنان‌، بهداشت‌ و تبعیض‌ علیه‌ زنان‌ ابراز نگرانی‌ كرد و به‌ توصیف‌ برنامه‌های‌ خود پیرامون‌ استقرار پلیس‌ و دادگاه‌ ویژه‌ زنان‌ و بانك‌ توسعه‌ زنان‌ پرداخت‌. اما هیچ‌ قانونی‌ برای‌ بهبود خدمات‌ رفاهی‌ پیشنهاد نكرد. وی‌ همچنین‌ قول‌ داد قوانینی‌ را كه‌ زنان‌ پاكستانی‌ را از حقوق‌ خود محروم‌ می‌كند، لغو كند ولی‌ در طی‌ دو دوره‌ نخست‌وزیری‌، دولت‌ او نتوانست‌ به‌ این‌ وعده‌ها جامه‌ عمل‌ بپوشاند.