جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

دانشگاه هاروارد پیشگام در دانش و فرهنگ


دانشگاه هاروارد پیشگام در دانش و فرهنگ

دانشگاه هاروارد یک دانشگاه خصوصی در کمبریج, ماساچوست در ایالات متحده آمریکا است این موسسه در سال ۱۶۳۶ توسط مجلس ماساچوست ساخته شد دانشگاه هاروارد نخستین موسسه عالی آمریکا است این دانشگاه همچنین نخستین بنیاد در آمریکای شمالی بود

دانشگاه هاروارد یک دانشگاه خصوصی در کمبریج، ماساچوست در ایالات متحده آمریکا است. این موسسه در سال ۱۶۳۶ توسط مجلس ماساچوست ساخته شد. دانشگاه هاروارد نخستین موسسه عالی آمریکا است. این دانشگاه همچنین نخستین بنیاد در آمریکای شمالی بود.

نام این دانشگاه ابتدا «دانشکده نو» یا «دانشکده در شهرک نو» بود. که بعدها در ۱۳ مارس ۱۶۳۹ کشیشی به نام جان هاروارد ۴۰۰ جلد کتاب به کتابخانه این دانشگاه و همچنین مبلغ ۷۷۹ پوند به آن کمک کرد.

در مدت ۴۰ سال ریاست چارلز ویلیام الیوت، وی اصلاحات بزرگی را در این دانشگاه پدید آورد که از کارهای او می‌توان به دوره‌های انتخابی، کلاس‌های کوچک و امتحانات ورودی اشاره کرد.

این اصلاحات بر روی آموزش و پرورش آمریکا تاثیر گذاشته وهم آموزش متوسطه و هم آموزش عالی این کشور به این شیوه تغییر یافته است.

دانشگاه هاروارد همیشه بالاترین رتبه‌های دانشگاه‌ها را در سطح جهان دارد و یکی از قدرتمندترین موسسه‌های مالی غیر انتفاعی است. دانشگاه ییل و دانشگاه هاروارد همیشه دو رقیب اصلی در مسابقات علمی، فوتبال و قایق‌رانی بوده‌اند.

● تاریخچه تاسیس دانشگاه هاروارد

در سال ۱۶۳۸ آن ناحیه و دانشگاه تازه تاسیس را به نام کمبریج نام‌گذاری کردند. در همان سال جان هاروارد یکی از وزیران پیوریتان و وزیر امور داخلی آمریکا که استاد یکی از شعبه‌های دانشگاه کمبریج بود هنگام مرگ، نیمی از سرمایه و املاک خود را که ۷۸۰ پوند بود با ۴۰۰ جلد کتاب به کالج بخشید و کالج مزبور در سال ۱۶۳۹ به افتخار این مرد، هاروارد نامیده شد.

تاریخچه هاروارد در حقیقت از سال ۱۶۴۰ آغاز می‌شود. نخستین جشن دانش‌آموختگان دانشگاه هاروارد در سال ۱۶۴۲ برگزار شد. بر سر در این دانشگاه لوحه‌ای نصب شده که متن آن چنین است:

چون خداوند به سلامت ما را به سرزمین نیوانگلند رسانید، به یاری او خانه‌های خود را ساختیم و برای ادامه زندگانی خود وسایلی برانگیختیم و مکان‌های مناسبی برای پرستش پروردگار پی‌افکندیم و به تشکیل یک دولت غیرنظامی همت گماشتیم.

اما آرزوی بزرگی را که در قلب خود می‌پروراندیم و درپی تحقق آن روزشماری می‌کردیم، آموزش و پرورش بود که سعادت جاودانه در پی داشت.

ما نمی‌خواستیم که دیو بی‌سوادی در کلیساها بجای ماند و کشیشان ما در تاریکی نادانی به سر برند.

● امور تشکیلاتی و اداری

براساس منشور مورخ ۱۶۵۰ دانشگاه برای پیشرفت علم، هنر و ادبیات به آموزش جوانان انگلیسی و بومی اختصاص یافت. دومین ساختمان دانشگاه، «کالج بومیان» در سال ۱۶۵۴ تاسیس شد و موسسه انتشارات و مطبوعات دانشگاه که از سال ۱۶۳۸ تا آن زمان در کاخ رئیس جمهوری بود، به آن محل انتقال یافت.

به احتمال قوی در سال‌های ۱۶۶۱ و ۱۶۶۳، ترجمه کتاب مقدس به زبان بومیان آن سرزمین، توسط «جان الیوت» در همین کالج به چاپ رسید.

با توجه به حمایت‌های مالی که دانشگاه برای پیشرفت اهداف خود از خارج دریافت کرد، از همان آغاز تاسیس به اهمیت شایانی دست یافت. منشور مصوبه دانشگاه هاروارد تا سال ۱۷۰۷، مرجع اساسی و تغییرناپذیر اداره دانشگاه به شمار می‌رفت.

بر مبنای این منشور، سازمانی مرکب از یک رئیس و یک خزانه‌دار و پنج استاد به طور رسمی مقررات اداری دانشگاه را وضع می کرد و به امور مالی و هزینه کردن وجوه دریافتی، نظارت مستقیم داشت.

این سازمان به وسیله هیات ناظرانی که در سال ۱۶۴۲ تعیین شده بود، کنترل می‌شد. کم کم اوضاع و احوال ایجاب کرد که هیات اداره‌کننده دانشگاه، از استادان مقیم آن تشکیل شود. امروزه دانشکده‌های گوناگون، دارای هیات‌های قانون‌گذاری هستند که مستقیماً عده‌دار نظم و برقراری آرامش در محیط دانشکده ‌اند.

در اوان تاسیس این دانشگاه هیات ناظران از میان نمایندگان مشترک ایالت (دولت) و کلیسا تشکیل می‌شد و دولت که موسس و مدیر کالج بود، سازمان هاروارد را یک بنگاه دولتی تلقی کرد.

در این راستا اختلاف‌های تنگ‌نظرانه و متعصبانه نیز نمایان بود و سرانجام این کشمکش‌ها به سود دانشگاه هاروارد پایان یافت. در سال ۱۷۸۰ کالج هاروارد به دانشگاه هاروارد تغییر نام یافت.

نخستین مدیران و رهبران کالج طبعاً کلیسا بود، اما در پی تغییراتی که در ترکیب هیات ناظران پدیدار شد، دانشگاه هاروارد از زیر کنترل روحانیت و سرانجام از قید سیاستمداران دولتی رهایی یافت.

از سال ۱۸۶۵ هیات مدیره دانشگاه از میان دانش‌آموختگان پیشین آن برگزیده شد و کنترل دانشگاه را به طور کامل به عهده گرفت.

● موزه‌ها و کتابخانه دانشگاه

در محوطه این دانشگاه موزه‌های متعددی، از جمله موزه «هنر فوگ» وجود دارد که در آن تابلوهای نقاشی و مجسمه‌ها و آثار چاپ شده قرون ۱۸ و ۱۹ اروپا و آمریکا، به تماشا گذاشته شده است.

کتابخانه این دانشگاه نه فقط قدیمی‌ترین مجموعه فرهنگی در آمریکا بلکه با شعب خود، بزرگ‌ترین کتابخانه دنیاست و در حال حاضر دارای ۵/۱۴ میلیون جلد کتاب، رساله و میکروفیلم است.

بنیاد دانشگاه هاروارد با سرمایه‌ای معادل ۹/۲۵ میلیارد دلار، ثروتمندترین دانشگاه جهان است.

این دانشگاه دارای رشته‌های علوم انسانی، طبیعی، دندان پزشکی، الهیات، آموزش و پرورش، حقوق و پزشکی است.

علاوه بر این در موسسات وابسته به آن، دوره‌های ویژه خاورشناسی و روسیه شناسی، تدریس می‌شود. پروژه تاریخ شفاهی ایران در مرکز ایران‌شناسی این دانشگاه به مدیریت حبیب لاجوردی انجام می‌شود.

● پیشگامان دانش و فرهنگ در هاروارد

در زمینه علوم و ادبیات و فلسفه چهره‌های شناخته شده‌ای در این دانشگاه دانش‌آموخته شده‌اند که امروزه از مشاهیر جهان محسوب می‌شوند.

‌ استادان بزرگ الهیات و ادبیات: انکریز ماتر، کاتن ماتر و ساموئل سؤال. شخصیت‌های بزرگ علمی و فلسفی چون ویلیام جیمس، رالف امرسن و هنری دیوید توریو. نویسندگان بزرگ همچون: جیمس راسل لاول، روبرت فراست، والس استیونس، تی.اس.الیوت و ئی.ای. رابینسون و روسای جمهوری آمریکا دانش‌آموخته از هاروارد مانند جان آدامس، جان کوینسی آدامس، رادرفورد بی. هیس، تئودور روزولت، فرانکلین دی.روزولت، جان اف.کندی و باراک اوباما از آن جمله‌اند.

دانشگاه هاروارد دارای ۱۰ دانشکده با ۱۶۰ رشته تحصیلی است.