چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

جامعه ایران به کجا می رود


جامعه ایران به کجا می رود

به نظر می رسد رفتن جامعه ایران بر بالای بام جهان که مردم انگیزان وعده آن را می دهند و رفتن جامعه ایران به وضعیت فروپاشی اجتماعی که بخشی از منتقدان وضع موجود, از آن خبر می دهند سرنوشت محتمل جامعه ما نیست, بلکه سرنوشت محتمل جامعه ایران را باید در وضعیتی بین کوبایی شدن و کره جنوبی شدن جست وجو کرد

به روندهای ذیل در جامعه توجه کنید؛ شهرنشینی، بوروکراسی، اندازه طبقات اجتماعی، شدت و ضعف نهادهای مدنی، میزان انفتاح و انسداد سیاسی، وفور و رکود اقتصادی، قانونگرایی و قانون گریزی، دین گرایی و دین جدایی، اعتمادزایی و اعتمادزدایی، اخلاق گرایی و اخلاق گریزی، شدت و ضعف آسیب های اجتماعی، میزان تاثیر رسانه های صوتی و تصویری در زندگی روزمره (و قس علی هذا) از منظر جامعه شناسی تا حدودی می توان شناخت و آگاهی هایی نه چندان دور از واقعیت درباره روندهای مذکور و آینده آنها به دست آورد. اما برخلاف تصوری که در پایان قرن نوزدهم وجود داشت امروز رشته جامعه شناسی ادعای آن را ندارد که می تواند «حرکت کل جامعه» (از جمله ایران) را به طور قطعی پیش بینی کند.

امروز جامعه شناسی صریحاً و فروتنانه اعلام می کند که نمی توان از منظر علمی غایتی برای آینده جامعه (مثلاً غایت توسعه یافتگی یا فروپاشی جامعه) پیش بینی کرد. دلایل زیادی برای این فروتنی جامعه شناسی وجود دارد که یکی از آنها بازتابی شدن (reflexive) بیش از پیش جامعه است.

جوامع (افراد، گروه ها و نهادهای متشکله آنها) بیش از پیش در معرض اطلاعات و آگاهی ها قرار دارند و با توجه به علایق شان به این آگاهی ها واکنش نشان می دهند و این بازتابندگی و در پی آن باز تولیدشوندگی زندگی فردی و جمعی (و خصوصاً عواقب ناخواسته رفتارهای فردی و جمعی بازیگران اجتماعی) امکان پیش بینی مجموعه یی به نام جامعه را مشکل می کند.

با توجه به مقدمه فوق این سوال پیش می آید که پس رشته جامعه شناسی به چه درد می خورد؟ پاسخ این است که اگرچه جامعه شناسی نمی تواند «حرکت کل جامعه» را پیش بینی کند ولی همچنان که اشاره شد، می تواند وضعیت روندهای مهم در درون جامعه (که نمونه هایی از آن ذکر شد) را توصیف و تبیین کند.

همچنین اگرچه جامعه شناسی درباره آینده کل جامعه ایران نمی تواند حرف قطعی بزند اما حالات مختلف و محتملی را می تواند (براساس روندهای موجود جامعه) به صورت تجربی حدس بزند و از طریق این شناخت های احتمالی نیروهای فعال و دلسوز جامعه می توانند اوضاع کلی جامعه را به سمت حالت مساعدتر به پیش ببرند. یکی از شیوه هایی که ما را در بررسی موقعیت فعلی و گمانه زنی درباره موقعیت آتی کل حرکت جامعه کمک می کند این است که بیاییم با توجه به و یژگی ها (یا روندهای) قابل رویت جامعه ایران بگوییم این جامعه در حرکتش (به سوی آینده) به کدام یک از جوامع واقعاً موجود در جهان نزدیک می شود، اما این شیوه نیازمند توضیح بیشتری است.

جامعه و حرکت آن به سوی آینده فقط ناشی از اراده و نقشه و برنامه افراد و گروه های حاضر در دستگاه حکومتی نیست (حتی در درون دستگاه حکومتی هم معمولاً برنامه ها و نقشه های متعارضی برای شکل دهی به جامعه وجود دارد)، بلکه ناشی از برآیند فعالیت نیروهای فعال در حکومت و همچنین نیروهای فعال در جامعه است.

ظریف اینکه نیروهای فعال در جامعه و حکومت برای حفظ موقعیت خود در سلسله مراتب جامعه با هم در حال همکاری، رقابت و خصومت هستند و در چالش های خود به طور دائم اوضاع را بررسی می کنند و تغییر رفتار می دهند، لذا هر کدام جامعه را به طرفی می کشند. از این رو باید آینده را نتیجه برآیند نیروهای گوناگون در جامعه دید. اگر خوب دقت کنیم مطالعه دقیق این نیروها در درون جامعه خصوصاً با احتساب ویژگی بازتابی، بازاندیشی و بازتولیدشوندگی جامعه، به لحاظ احصای تجربی کار ساده یی نیست و تقریباً غیرممکن است. یکی از راه های عبور از این مشکل این است که برای درک حرکت کلی جامعه، جامعه مورد مطالعه را با وضعیت تعدادی از جوامع واقعاً موجود مقایسه کنیم، بدین معنا که ببینیم جامعه ایران با توجه به ویژگی هایی که دارد، به طور کلی به کدام یک از جوامع واقعاً موجود نزدیک تر می شود.

اینک با توجه به مقدمه مذکور سخن اصلی من در این مقاله این است که حرکت جامعه ایران، چالشی میان کوبایی و کره جنوبی شدن است. لذا کوشش می کنم ابتدا ویژگی های دو مفهوم و تیپ کوبایی شدن و کره جنوبی شدن را در ربط با جامعه ایران توضیح دهم. سپس توضیح می دهم در چه صورتی احتمال کره جنوبی شدن ایران بیشتر از کوبایی شدن آن است.۱

● معنای کوبایی شدن

۱) ایران مثل کوبا (از طریق همسایگی در مرز عراق در مرزهای آبی خلیج فارس و افغانستان) همسایه امریکا شده است. هر دو کشور در تخاصم تبلیغاتی پایدار با امریکا به سر می برند (کوبا پنجاه سال و ایران سی سال). در خانه دولت کوبا پنجاه سال است که سیاست پاپولیستی و مخالفت با سازوکارهای توسعه سیاسی به خوبی آشیانه کرده است. تبلیغات ضدامریکایی ماهیت اصلی تبلیغات رسمی این کشور را تشکیل می دهد.

در خانه دولت ایران هم سیاست پاپولیستی و بدبینی نسبت به سازوکارهای توسعه سیاسی ریشه دار شده است و سیاست ضدامریکایی، سیمای تبلیغات رسمی ایران را تشکیل می دهد. به طوری که هشت سال سیاست خارجی مبتنی بر تنش زدایی دولت هاشمی رفسنجانی در دوران سازندگی (۱۳۷۶-۱۳۶۸) و هشت سال سیاست خارجی مبتنی بر اعتمادزایی دولت خاتمی در دوران اصلاحات (۱۳۸۴-۱۳۷۶)نتوانست سیاست خارجی مبتنی بر تبلیغات ضدامریکایی را به نفع سیاست عادی سازی با غرب و خصوصاً امریکا تغییر دهد.

۲) کوبا به عنوان کشوری که مظهر مبارزه با امریکا است در میان مردم امریکای لاتین، خصوصاً در میان فقرای این منطقه دارای نفوذ است و این کشور روی این نفوذ حساب می کند. ایران هم به عنوان مظهر مبارزه با امریکا در میان مردم جهان خصوصاً در میان فقرای کشورهای اسلامی، دارای نفوذ است و از این نفوذ فوق العاده خشنود است.

اما هم کوبا و هم ایران به رغم نفوذ در میان فقرای جهان نمی توانند از این نفوذ مردمی در سازمان ملل برای جلب نظر دولت های موثر در سازمان ملل (به هنگام دفاع از منافع ملی خود) استفاده کنند. به عنوان نمونه در همین آغاز سال ۸۶ مردم اندونزی برای ریاست جمهوری ایران هورا می کشیدند اما نماینده این کشور در شورای امنیت سازمان ملل به صدور قطعنامه علیه ایران (شماره ۱۷۴۷) رای مثبت داد.

۳) کوبا به رغم مبارزه مستمر با امریکا و کسب استقلال سیاسی در زمره کشورهای کمتر توسعه یافته امریکای لاتین است و کشورهایی چون برزیل، آرژانتین، مکزیک و شیلی وضعیت توسعه یافته تری از کوبا دارند و در معادلات واقعی منطقه و جهانی موثرترند. ایران هم به رغم مبارزه با امریکا و کسب استقلال سیاسی از کشورهای مشابه خود در میان کشورهای اسلامی مثل ترکیه، مالزی، و اندونزی عقب تر است (کافی است با چند نفر از توریست های ایرانی که به کشور مالزی سفر کرده اند، مصاحبه کنید، اغلب آنها تفاوت سطح توسعه یافتگی مالزی را نسبت به ایران تصدیق می کنند).

۴) کوبا پس از گذشت پنجاه سال از انقلابش از لحاظ ارتقای سطح زندگی مردمش به جامعه یی بدقواره تبدیل شده است بدین معنا که در پاره یی از روندها دارای توانایی و در پاره یی دیگر از روندها دارای ضعف های اساسی است.

به عنوان نمونه کوبا از لحاظ توسعه روستایی، بهداشت و درمان و صنایع نیشکر رشدی چشمگیر داشته است ولی در کسب شاخصه های دیگر مثل رشد تولید ناخالص ملی درآمد سرانه، رشد فزاینده، فرار مغزها، رشد فزاینده تن فروشی، ضعف نهادهای مدنی، رسانه ها و احزاب مستقل وضعیت اسفباری دارد. اما کشورهای دیگر منطقه امریکای لاتین مثل برزیل، شیلی، آرژانتین و مکزیک از منظر روندهای مذکور وضعیت به مراتب بهتری از کوبا دارند.

ایران هم پس از گذشت سی سال از انقلاب از لحاظ ارتقای کیفیت زندگی مردم جامعه بدقواره یی است. به عنوان نمونه ایران در زمینه توسعه صنایع نظامی، آموزش عمومی و عالی (خصوصاً در مورد زنان)، افزایش و گسترش مهارت های درمانی و بهداشتی، توسعه روستایی، تقویت زیربناهای اقتصادی و طلبکاری سیاسی مردم پیشرفت های قابل توجهی داشته است. اما از طرف دیگر همین ایران از آسیب های متراکم اجتماعی مثل شش میلیون جمعیت حاشیه نشین، دوازده میلیون جمعیت زیر خط فقر، بیش از چهار میلیون بیکار، بین دو الی پنج میلیون معتاد، فرسایش فزاینده ارزش های اخلاقی در میان مردم خصوصاً رواج بی اعتمادی در روابط میان مردم با یکدیگر و مردم با دولت، رشد مستمر و فزاینده مهاجرت نخبگان و سرمایه های مالی کشور به خارج و با دولتی سه میلیون نفره و حجیم و غول پیکر و غیرکارا، روبه رو است. در مقابل مردم کشورهایی مثل مالزی و ترکیه از این سطح از آسیب های اجتماعی رنج نمی برند و علاقه یی ندارند که کشورهای جهان سومی نامیده شوند.

۵) امریکا در پنجاه سال گذشته از سیاست انزوای کوبا پیروی کرده است. با اینکه امریکا به لحاظ نظامی قادر به ضربه زدن به کوبا بوده است ولی گویا این کشور برای امریکا تابلویی است که می خواهد به مردم کشورهای امریکای لاتین میزان کارآیی سوسیالیسم حکومتی را نشان دهد. امریکا در مورد ایران هم از سیاست انزوای ایران پیروی کرده، اگرچه نتوانسته است ایران را مثل کوبا در انزوا قرار دهد، ایران هم در مقابل نتوانسته است موقعیت خود را نسبت به موقعیت کشورهایی مثل ترکیه و مالزی بیشتر ارتقا دهد. به بیان دیگر ایران در میان کشورهای اسلامی از لحاظ مبارزه با امریکا پیشتاز است ولی از لحاظ وضعیت توسعه یافتگی فعلا ًپیشتاز و الگو نیست.

پی نوشت

۱- همانطور که مستحضرید بحث نگارنده در این مقاله علمی- تحلیلی- تجربی و باز است و محققان دیگر با ذکر دلایل خود می توانند به این سوال جدی که ایران به کجا می رود، پاسخ متفاوتی دهند. طبیعی است انجام این بحث ها در عرصه عمومی به ساختن بهتر ایران که ماوای همه ما است، کمک می کند.

حمیدرضا جلایی پور

متن مقاله ارائه شده به همایش علمی دولت مدرن که در ۲۴ و ۲۵ اردیبهشت سال ۸۶ در تالار شیخ مرتضی انصاری برگزار شد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.