سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

سمی با قدرت کشندگی بسیار


انتقال وبا از طریق آب و غذا به طور مستقیم صورت می گیرد و آشنائی مردم با میکرب بیماری زا, راه های انتقال آن, روش های پیشگیری و درمان از مسائلی است که به آنها در مقابله با این بیماری کمک می کند کنترل دقیق آب, نظارت بر موادغذائی, آموزش لازم به کسانی که در امر تهیه و توزیع موادغذائی هستند و کنترل نهائی از سوی مسئولان ناظر در وزارت بهداشت از راهکارهای مؤثر در پیشگیری از وبا و نیز درمان آن هستند

تاکنون هفت مورد همه‌گیری وبا در جهان اتفاق افتاده است که یکی از آن موارد هم همه‌گیری وبا در ایران در ویبریوکلرا دههٔ ۴۰ تاکنون بیش از ۱۵۰ نوع در دنیا شناخته شده است که گونه‌های متنوع بیماری را نشان می‌دهد.

پس از همه‌گیری‌های سال‌های ۱۹۹۲ و ۱۹۹۳ مشخص شد که نوعی ویبریوکلرای سم‌زا سبب همه‌گیری‌های شدید می‌شود. بیماری در فصل گرما و هنگامی‌که درجه حرارت آب از ۲۰ درجهٔ سانتی‌گراد بیشتر می‌شود، افزایش می‌یابد. در شرایط همه‌گیری، امکان ابتلای کودکان بالای دوسال بیش از بزرگسالان است و کودکان زیر دو سال به‌دلیل مصونیت شیرمادر از این بیماری در امان هستند.

از سال‌های ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۳ نوع وبای امگابا در کشور ما شایع بوه و متأسفانه در سال جاری وبای ایناوا شیوع پیدا کرده این نوع همه‌گیر برای متخصصان و پزشکان تعجب‌آور به‌نظر می‌رسد.

با ورود دو تن از پاکستانی‌های مبتلا به ایناوا این بیماری در قم و کرج شایع شد. پزشکان در حال بررسی دربارهٔ این مسئله هستند که چه اتفاقی سبب بروز این نوع وبا در کشور شده است: علل محیطی، منطقه‌ای یا پنهان بودن بیماری در کشورمان. در حالی‌که مرکز بهداشت استان قم خبر فوت سه تن بر اثر وبا را تکذیب کرده است، منابع رسمی وزارت بهداشت و درمان ضمن تأیید مرگ‌ومیر بر اثر وبا، از گسترش این بیماری در نقاط مختلف کشور و اقدامات متعدد این وزارتخانه برای مقابله با آن خبر می‌دهند.

دکتر محمود سروش، رئیس ادارهٔ بیماری‌های منتقله از آب و موادغذائی وزارت بهداشت، در این‌باره می‌گوید: ”آزمایش روی آب و سبزیجات در قم نشان داده که سبزی آلوده به میکرب باعث همه‌گیر شدن این بیماری شده است. در کرج نیز بررسی‌ها نشان می‌دهد که سبزیجات از عوامل هسته‌ای در بروز و شیوع میکرب این بیماری بوده‌اند. تا پیش از این، آب را عامل هسته‌ای وبا می‌دانستیم. در سیستان و بلوچستان به محض بروز بیماری منبع آلودگی را پیدا می‌کردیم و به مبارزه با میکرب می‌پرداختیم. لولهٔ شکسته یا آب منابع آلوده نوع اگابا را ایجاد می‌کند. اما نوع جدید ایناوا در هر کسی به‌علت خاصی بروز پیدا می‌کند. یک‌نفر با کاهو و دیگری از طریق سبزیجات آلوده مبتلا می‌شود. تا این ۱۰۵ مورد اینابا داشته‌ایم. فقط در بوشهر یک مورد کودک مبتلا به اگابا بوده است.“

دکتر سروش دربارهٔ وبای ایناوا توضیح می‌دهد: ”این بیماری به‌صورت تک‌گیر ولی دونده است و موجب کم‌آبی بدن می‌شود. در ۹۴ مورد وبای اگابا سال گذشته یک مورد مرگ داشتیم. اما امسال با ۱۰۵ مورد بیماری، سه مورد مرگ داشته‌ایم که در قم، کرج و همدان اتفاق افتاده‌اند. طبق بررسی‌هائی که در دنیا انجام شده این نوع وبا مرگ‌ومیر بیشتری دارد. که البته اگر مردم به توصیه‌های پزشکان و کارشناسان توجه کنند این اتفاق نخواهد افتاد. و اگر به توصیه‌های ما توجه شود، هیچ‌کس حتی وبای نوع کلاسیک بنگالی که خطرناک‌ترین نوع آن است را هم نخواهد گرفت. بیماری ترس ندارد. آگاهی مهم‌ترین سد دفاعی در برابر هر نوع بیماری است.“

وی شست‌وشوی دست‌ها قبل و بعد از دستشوئی رفتن را یکی از راه‌های بااهمیت و ساده برای مقابله با وبا می‌داند و اضافه می‌کند: اگر کسی دست‌هایش را بعد از توالت رفتن نشوید و با دست مرطوب با کسی دست بدهد احتمال انتقال میکرب‌های انگلی موجود در دستگاه گوارش او به افراد دیگر افزایش پیدا می‌کند. شست‌وشوی دست‌ها قبل و بعد از غذا خوردن هم باید به‌صورت یک عادت درآید. میوه‌ها باید به دقت شسته شوند ولی سبزیجات به‌دلیل حساسیتی که دارند باید با دقت بیشتری پاک شوند. استفاده از دستکش موقع پاک‌کردن و شست‌وشوی سبزیجات به ایمنی در مقابل نفوذ میکرب به بدن کمک می‌کند.

مهندس محمدجواد دست‌آموز، رئیس ادارهٔ بهداشت آب و فاضلاب، و معاون شیمیائی مرکز سلامت کار وزارت بهداشت، در این‌باره می‌گوید: ”وبا بیماری‌ای است که وقتی در جامعه شایع می‌شود مقابله با آن فعالیتی فرابخشی را می‌طلبد. فقط وزارت بهداشت ملزم به اجراء وظایف نیست. خیلی از ارگان‌ها هستند که باید دست‌به‌دست هم بدهند و برنامهٔ فراگیری را دنبال کنند. در شرایط محیطی هر نوع اتفاقی می‌افتد و منجر به انتقال عوامل بیماری به فرد سالم می‌شود. اگر هر کسی بهداشت فردی، موادغذائی و اجتماعی را رعایت کند، می‌تواند به بهترین نحو مانع از شیوع بیماری شود.

عوامل بیماری در مدفوع فرد هست و می‌تواند از این طریق انتقال پیدا کند. اگر فرد مبتلا به ظروف یا وسایلی دست بزند، فرد سالم هم با دست زدن به این وسایل و زدن دست به غذا و یا دهان خود میکرب را به بدن خود انتقال می‌دهد.

همچنین خوردن آب مشکوک یا موادغذائی‌ای خوب شسته نشده باشند، امکان ابتلا به بیماری را افزایش می‌دهد. شنا در استخرهای آلوده هم یکی دیگر از راه‌های انتقال بیماری است، زیرا میکرب وبا خیلی سریع به بدن انتقال پیدا می‌کند و احتمال وجود آن در هر استخری هست. میزان کلر موجود در آب استخر قدرت لازم برای مقابله با این میکرب را ندارد.“

وی در مورد سالم بودن آب آشامیدنی می‌گوید: ”آب شبکه‌های آشامیدنی تحت نظارت مأموران سازمان آب قرار دارد و مردم می‌توانند با خیال راحت از آن استفاده کنند ولی اگر در منطقه‌ای به‌طور تصادفی شکستگی لوله رخ بدهد، امکان آلودگی آب وجود دارد که البته این موارد مقطعی است. اصل بر این است که آب آشامیدنی لوله‌کشی را بهداشتی محسوب کنیم و آب‌های پارک‌ها، مخزن‌های آب، چشمه‌ها و منابعی را که آب راکد در آنها مانده غیربهداشتی بدانیم. متأسفانه این فرهنگ بین مردم نهادینه نشده و حتی گاهی افراد از جاهائی که تابلوی ”آب آشامیدنی نیست“ وجود دارد، آب می‌خورند. در طول این مدت بارها از طریق رسانه‌ها به مردم تذکر داده‌ایم که تا وقتی بحث بیماری مطرح است از خوردن سبزی، سالاد و کاهو در اماکنی که از شیوهٔ تهیه و آماده‌سازی مواد اطلاعی ندارند، اجتناب کنند.“

دست‌آموز در بخشی از صحبت‌هایش اشاره می‌کند: ”انتقال وبا از طریق آب و غذا به‌طور مستقیم صورت می‌گیرد و آشنائی مردم با میکرب بیماری‌زا، راه‌های انتقال آن، روش‌های پیشگیری و درمان از مسائلی است که به آنها در مقابله با این بیماری کمک می‌کند. کنترل دقیق آب، نظارت بر موادغذائی، آموزش لازم به کسانی که در امر تهیه و توزیع موادغذائی هستند و کنترل نهائی از سوی مسئولان ناظر در وزارت بهداشت از راهکارهای مؤثر در پیشگیری از وبا و نیز درمان آن هستند.

کسی‌که در یک مرکز تهیهٔ موادغذائی اشتغال دارد باید کارت معاینهٔ بهداشتی داشته باشد. این کارت به افرادی داده می‌شود که کاملاً مورد معاینات پزشکی قرار گرفته و از نظر سلامت بدنی تأیید شده باشد.“

معاون شیمیائی مرکز سلامت کار وزارت بهداشت دربارهٔ تولیدکنندگان موادغذائی می‌گوید: ”تولیدکننده‌های موادغذائی و دست‌اندرکاران صنایع غذائی هم مشمول این مورد می‌شوند. در کارخانه‌ها نیز کارگرها و کارفرمایان باید مسائل بهداشتی را رعایت کنند.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.