شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

روش ها و شیوه های مناسب گسترش فرهنگ عاشورا در نسل جوان


روش ها و شیوه های مناسب گسترش فرهنگ عاشورا در نسل جوان

امروزه دشمنان اسلام و اهل بیت ع با بهره گیری از همه اهرم ها از جمله فیلم کتاب سینما و در صدد تضعیف باورهای دینی و جدایی جوانان از اهل بیت ع برآمده اند

امروزه دشمنان اسلام و اهل بیت(ع) با بهره گیری از همه اهرم ها از جمله فیلم کتاب سینما و ... در صدد تضعیف باورهای دینی و جدایی جوانان از اهل بیت(ع)برآمده اند.

برقراری ارتباط عاطفی بین جوانان و ائمه(ع) آنان را از لغزش ها و آسیب ها حفظ می‌کند ضمن این که با بهره گیری از تعالیم اهل بیت(ع) می‌توانند مسیر صحیح زندگی را انتخاب نمایند.

در این میان امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورا در حفظ کردن نسل جوان از انواع مختلف آسیب ها از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند.

روشهایی را که برای گسترش فرهنگ عاشورا می‌توان استفاده کرد شامل موارد زیر است:

۱) الگو سازی

۲) تنظیم و تکریم امام حسین(ع) و یارانش

۳) بیان جایگاه جوانان در عاشورا و نزد امام حسین(ع)

۴) زیارت امام حسین(ع)

۵) بیان جایگاه امام حسین(ع)

۶) شبهه زدایی

روش هایی که برای گسترش فرهنگ عاشورا می توان استفاده کرد عبارتند از:

▪ الگوسازی

جوانان و نسل جوان به طور کلی آرمان گرا و قهرمان دوست هستند و به هر کس که علاقمند شوند، او را الگوی خود قرار می دهند و سعی می کنند رفتار، گفتار و زندگی او را سرمشق خود قرار دهند.

در کشورهای غربی در زمینه الگو قرار دادن شخصیت های ملی و علمی خود بسیار قوی کار کرده اند ولی ما در مورد بزرگان دین مان و ائمه اطهار(ع)که از هر لحاظ ارزنده تر و شایسته تر است، به الگوسازی نپرداخته ایم.

اگر نسل جوان ما به روش زندگی و جایگاه رفیع آنان آگاه باشند بی شک به آنها علاقمند خواهند شد.

بنابراین باید شخصیتهایی که عاشورا را خلق کرده اند از زنان و مردان تا کودکان و جوانان به صورت الگو مطرح شوند:

چه به صورت فیلم، عکس، کتاب، مقاله و حتی جزوه های دانشگاهی و یا در کتابهای درسی قسمت هایی از زندگی اباعبدالله و پیروان او در روز عاشورا و یا صحنه هایی از نبرد پیروان اباعبدالله با یزیدیان به صورت داستان و عکس چاپ شود.

▪ تعظیم و تکریم امام حسین و یارانش

بزرگان جامعه، والدین، معلمان و مربیان و کسانی که به نوعی در تربیت جوانان نقش دارند باید در بردن نام ائمه اطهار، و در میلاد و شهادت آنها با احترام و تکریم برخورد کنند.

شرکت بزرگان دین و والدین و معلمان در عزاداری امام حسین(ع) و پوشیدن لباس مشکی در ایام محرم و بردن نام اصحاب عاشورا با احترام و نامگذاری فرزندان خود با نامهای مبارک جوانمردان عاشورا باعث تکریم و تعظیم عاشوراییان در بین جوانان خواهد شد.

▪ بیان جایگاه جوانان در عاشورا و نزد امام حسین(ع)

جوانان ما باید بدانند که در واقعه بزرگ عاشورا سهم بسیار مهمی از شهادت و اسارت را جوانان داشتند که بسیار مورد عنایت امام حسین(ع) بودند.

در اسارت اهل بیت امام حسین(ع) تعداد کثیری از زنان و دختران جوان حضور داشتند که در نهایت حجب و حیا و متانت و وقار راه امام حسین(ع) و شهیدان کربلا را در اسارت ادامه داده اند.

اگر جوانان ما بدانند که چقدر مورد لطف و عنایت امام حسین(ع) می باشند و با توسل به امام حسین(ع) گرفتاری هایشان حل شده و در آخرت از آنان شفاعت می کند دلباخته و مجذوب ایشان شده و راه و روش او و یارانش را سرمشق خود قرار می‌دهند.

▪ زیارت امام حسین(ع)

حضور جوانان در مساجد و اماکن مذهبی و دستجات عزاداری امام حسین(ع) سبب می شود که جوانان با جایگاه عاشورائیان و کربلائیان بیشتر آشنا شوند و باید زمینه عمق بخشیدن به آشنایی و مودت امام حسین(ع) و یارانش بیشتر فراهم شود خواندن زیارت عاشورا و سایر زیارت نامه های ائمه(ع)باعث شناختن ابعاد زندگی و تعلیمات آنها خواهد شد.

▪ بیان جایگاه امام حسین(ع)

باید به جوانان آموخت که ائمه اطهار(ع) واسطه فیض الهی و ولی نعمتهای ما هستند و امام حسین(ع) در میان اهل بیت جایگاه ویژه ای دارد.

امام حسین(ع) و یارانش در ایجاد تمدن اسلامی و هدایت جامعه¬ی خفته ی آن زمان و هدایت نسل های آینده نقش بنیادین داشته و دارند تمام مسائل عقیدتی، سیاسی، فقهی و عرفانی ما ریشه در تعالیم اهل بیت(ع)دارد و مدیون فداکاری ها و از جان گذشتگی های امام حسین(ع) و یارانش و اسارت اهل بیت ایشان است.

▪ شبهه زدایی

نسل جوان ما از نظر عقیدتی سیاسی و اجتماعی و سایر جوانب آسیب پذیر می باشد زیرا قدرت تحلیل درست مسائل و تجربه ی کافی را ندارد و به همین دلیل تحت تاثیر شبهه سازی دشمنان قرار می‌گیرد.

سیاست های سودجویانه دشمنان و عدم پختگی جوانان آنان را در تشخیص انتخاب مسیر درست و حق از باطل دچار مشکل می‌کند اینجاست که باید شبهه زدایی کرد.

در این زمینه تمامی سازمانها و نهادهای فرهنگی از جمله آموزش و پرورش، صدا و سیما، حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها وظایف سنگینی دارند که با شناساندن درست اهل بیت(ع)به جوانان البته با حفظ اعتدال و به دور از افراط و تفریط آنان را از آسیب‌های دشمن حفظ کنند.

نویسنده: میترا آروانه

منبع: خیمه