شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
عین الدوله از رو شمشیر بسته است
●۲۴ خرداد ۱۲۸۵
در این روز پاسخی از سوی شاه به نامه شادروان طباطبایی رسید كه همگان دانستند این پاسخ از خود عین الدوله است و شاه به اندازه ای بیمار است كه از اخبار روز آگاه نیست. به هر روی پاسخ نامه طباطبایی به شاه چنین بود: «جناب آقاسیدمحمد مجتهد! نامه شما را خواندیم، به اتابك می سپاریم كه خواست های شما را به انجام رساند. شما هم در وظایف خود كوتاهی ننمایید و به دعاگویی بپردازید...»
در این روز عین الدوله به كار نابخردانه دیگری نیز پرداخت. دستخطی از شاه گرفت تا سران روحانی جنبش را تبعید كند: «نیرالدوله! برو پیش آقاسیدمحمد و آقاسیدعبدالله فرمایشات ما را به آنها برسان و آنها هم باید از این شهر بیرون بروند، بدون عذر! نیرالدوله! فرمایشاتی كه به شما فرموده ایم، بروید نزد جنابان آقاسیدمحمد و آقاسیدعبدالله ابلاغ نموده و حالا مقتضی آن است كه برای بعضی مصالح دولتی به عتبات روند و دعاگو باشند و باید دوروزه حركت نمایند.» اكنون عین الدوله شمشیر را از رو بسته بود و در اندیشه تبعید سرجنبانان و ازهم پاشیدن جنبش مشروطه خواهی در ایران بود.
در این میان دكتر اعلم الدوله كه پزشك مخصوص شاه و یكی از اعضای كانون مشروطه خواهی در دربار بود، شاه را قانع كرد كه چنین اقدامی اوضاع را وخیم تر می كند و موجب شورش مردم خواهد شد. وی بی درنگ به ملاقات آقاسیدعبدالله بهبهانی رفت و پس از گفت وگو با ایشان به دیدار شاه رفت و او را از فكر تبعید سیدین منصرف كرد. آنگاه دستخط تبعید آقایان را از نیرالدوله- حاكم تهران- پس گرفت و نزد خود نگاه داشت. بدین ترتیب توطئه عین الدوله در تبعید سیدین بی اثر ماند، اما او همچنان در خیال دستگیری و تبعید سایر سرجنبانان بود.
●۲۵ خرداد ۱۲۸۵
در این روز كه برابر با ۲۴ ربیع الثانی ۱۳۲۴ قمری بود، حاجی میرزاحسن رشدیه بنیانگذار مدارس نوین، مجدالاسلام كرمانی و میرزاآقا اصفهانی به حكم عین الدوله دستگیر و هر كدام را به دسته ای از سواران كشیكخانه سپردند تا به تبعیدگاه ببرند. در آغاز آنان را به كهریزك بردند و از آنجا هر سه را در درشكه نشاندند و همراه با سواران نگهبان به سوی كلات نادری رهسپار كردند. احمد كسروی در جلد اول تاریخ مشروطه خود، درباره نامبردگان می نویسد: «اینان هیچ یك از دسته كوشندگان نمی بودند. رشدیه بنیانگذار دبستان و خود مرد زباندار و بی پروایی می بود و در اینجا و آنجا از بدگویی به عین الدوله باز نمی ایستاد.
مجدالاسلام یكی از كاركنان عین الدوله و به گفته آن زمان «راپورتچی» او می بود و از دستگاه او نان می خورد؛ ولی این هنگام چون كار كوشندگان را در پیشرفت می دید، دوراندیشانه می خواست جایی هم برای خود در میان اینان باز كند و این بود كه در اینجا و آنجا نشسته، زبان به بدگویی از عین الدوله گشاده می داشت. میرزاآقا [اصفهانی] از استانبول تازه آمده و نزد عین الدوله خود را قانوندان نشان داده و چنین پیشنهاد كرده بود كه قانونی كه خواسته می شود او بنویسد و چون مرد خودنما و هوسناكی می بود، در اینجا و آنجا سخنانی از قانون و آزادی و چگونگی توده های اروپا می راند. ولی عین الدوله چون اینان را گرفت، چنین پراكند كه بابی (بهایی) می بودند و به طباطبایی كه میانجیگری درباره مجدالاسلام می كرد، همین را پیام فرستاد و برای فریب مردم دستور داد سه تن از بازرگانان را كه به بهایی گری شناخته می بودند، گرفتند و بند كردند و چندگاهی نگه داشتند و سپس از هر كدام یك صد و پنجاه تومان گرفته، رها گردانیدند.»
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست